Americanii îi acuză pe ruși de crime de război. Atacul care a îngrozit Occidentul

Americanii îi acuză pe ruși de crime de război. Atacul care a îngrozit Occidentul Sursa: Twitter

Oficialii din SUA vorbesc despre crime de război comise de ruși în războiul din Ucraina. Atacurile repetate asupra civililor și asaltul dat la centrala nucleară de la Zaporojie pot fi încadrate la aceste acuzații.

Oficialii din Statele Unite ale Americii (SUA) au vorbit despre o posibilă crimă de război, după atacul declanșat de Rusia asupra centralei nucleare din Zaporojie. „Este o crimă de război să ataci o centrală nucleară”, a scris pe Twitter ambasada americană la Kiev, care a plecat din capitala Ucrainei, pentru a risca să cadă victimă ostilităților.

Acuzații dure lansate de ambasada SUA de la Kiev. Se vorbește despre crime de război

Întrebat dacă Washingtonul a acuzat în mod deschis Moscova că ar fi comis o astfel de crimă de război interzisă de Convenţia de la Geneva, Departamentul de Stat al SUA a manifestat precauţie.

„Vizarea intenţionată a civililor sau a infrastructurilor civile, cum sunt centralele nucleare, este o crimă de război şi studiem circumstanţele acestei operaţiuni”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dar, dincolo de legalitatea sa, acest act a fost culmea iresponsabilităţii, iar Kremlinul trebuie să înceteze toate operaţiunile în apropierea infrastructurilor nucleare”, a mai spus oficialul, conform Agerpres.

Statele Unite au acuzat în ultimele zile Rusia că a lovit infrastructurile civile şi a ucis civili în Ucraina, dar au evitat să afirme în mod clar că armata rusă îi vizează pe civili în mod intenţionat sau să facă referire în mod deschis la crime de război.

Premierul britanic Boris Johnson a acuzat miercuri regimul lui Vladimir Putin pentru că aruncă muniţii asupra unor civili nevinovaţi. „În opinia mea, aceasta constituie deja o crimă de război”, a spus oficialul de la Londra.

La centrala de la Zaporojie se lucrează sub amenințarea armei

Americanii au acuzat vineri Rusia, la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, că a provocat „o imensă ameninţare pentru întreaga Europă şi lume” prin atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina, o acuzaţie calificată de ambasadorul rus Vasili Nebenzia drept o „minciună”, el afirmând că a fost o operaţiune ucraineană de sabotaj care să fie pusă pe seama Moscovei.

Managementul centralei de la Zaporojie lucrează sub amenințarea armei, a anunțat compania care operează centrala.

Petro Kotin, președintele companiei de stat Energoatom, a declarat că forțele rusești „au intrat în centrala nucleară și au preluat controlul asupra personalului și managementului”, potrivit CNN. Conducerea centralei lucrează acum „sub amenințarea armei”, a mai spus oficialul.