BNR zguduie România din temelii. Vestea cumplită a fost dată azi, 11 februarie

BNR zguduie România din temelii. Vestea cumplită a fost dată azi, 11 februarieSursă: EVZ

Din cauza incertitudinilor majore, Banca Naţională a România a anunțat o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022. Creșterea prețurilor la energia electrică a venit la pachet cu incertitudinea instituțiilor.

Banca Naţională a România anunță o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an şi de 9,6% la sfârşitul trimestrului IV din 2022, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat vineri.

"Traiectoria prognozată a ratei anuale a inflaţiei IPC este influenţată substanţial de evoluţia viitoare a preţurilor produselor energetice, grevată de incertitudini majore. Prognoza actuală presupune o accelerare a inflaţiei în luna aprilie 2022, la expirarea perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare şi compensare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, conform prevederilor legislaţiei în vigoare la data publicării prezentului Raport.

Ulterior, rata anuală a inflaţiei va decelera gradual până în trimestrul I 2023, respectiv abrupt în luna aprilie 2023, pe fondul unui amplu efect de bază favorabil. Valorile proiectate sunt de 9,6% în luna decembrie 2022, respectiv 3,2% în decembrie 2023, cu o contribuţie directă semnificativă, de 6,3 puncte procentuale, a dinamicii preţurilor bunurilor energetice (combustibili, energie electrică, gaze naturale) pentru sfârşitul acestui an", se spune în raport.

Se anunță o inflație de 11,2%

Rata anuală a inflaţiei CORE2 este afectată de mărirea costurilor de producţie, fiind proiectată să crească pe parcursul trimestrului I 2022. Se așteaptă o decelerare graduală, cu o revenire la marginea superioară a intervalului ţintei în trimestrul I 2023.

Sursă: Photo 206554459 © Vlad Ispas | Dreamstime.com

Balanţa riscurilor la adresa proiecţiei ratei anuale a inflaţiei este uşor înclinată în sensul unor abateri în sus faţă de traiectoria descrisă în scenariul de bază. Din cauza situației actuale, surse apreciabile de incertitudini continuă să apară din partea evoluţiilor viitoare ale crizei energetice şi ale celei sanitare.

"Aici nu este vorba de România. Este vorba că peste tot cifrele au această tendinţă. Este vorba de o inflaţie cum nu s-a mai văzut din anii 1970 pe toată planeta. Aşa cum a venit pandemia cu efecte globale, aşa şi criza economică stârnită de pandemie este tot globală şi criza relaţiilor publice, a relaţiilor sociale, stârnită de pandemie este de asemenea globală şi inflaţia aceasta este globală cu efectele ei asupra preţurilor la energie electrică şi la gaze", a explicat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului ", a susţinut oficialul BNR, Mugur Isărescu. 

Cea mai mare inflație a României

BNR a anunțat că prețurile vor crește și în această vară, iar inflația va depăși 10%. Abia spre final de an estimarea vizează o scădere a nivelului inflației spre 9,6%, dar sub cea înregistrată în decembrie anul trecut, de 8,2%. Cu toate astea, Adrian Chesnoiu consideră că zvonurile sunt foarte exagerate.

„În primul rând, nu știu, cred că este un pic exagerată acea informație (...) că în aprilie vor exploda prețurile. Nu există în acest moment niciun factor indicativ care să ne conducă cu gândul la acest lucru (...) Aprilie nu este o lună în care să culegem roadele din terenurile agricole. Recoltatul începe în luna iunie-iulie și cu siguranță atunci vom vedea cam cum arată starea de vegetație a culturilor”, a declarat, joi, ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News