PNL - mai multe funcții în Guvernul format cu PSD decât cu USR. Liberalii își consolidează poziția

PNL - mai multe funcții în Guvernul format cu PSD decât cu USR. Liberalii își consolidează poziția Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Faptele trecutului îl urmăresc constant pe președintele PNL. Florin Cîțu a rămas tare pe poziție, însă, și a transmis public vineri, 7 ianuarie, că liberalii dețin în prezent mai multe poziții decât atunci când se aflau la guvernare alături de useriști. Declarațiile liderului PNL vin după o lungă luptă purtată cu social-democrații, după ce au căzut de comun acord să conducă România împreună.

Președintele PNL subliniază succesul liberalilor, chiar după intrarea la guvernare alături de social-democrați. Deși au existat nenumărate informații vehiculate în spațiul public în legătură cu anumite nemulțumiri în cadrul partidului pe fondul cedării prea multe funcții social-democraților.

PNL - mai multe funcții alături de PSD decât cu USR

„În guvernul cu PSD avem mult mai multe funcții și poziții decât în guvernarea cu USR”, a declarat Florin Cîțu într-o conferință de presă, după ce a fost întrebat în repetate rânduri dacă mai există nemulțumiri și în prezent în formațiunea pe care o conduce, pe tema amintită.

Primele discuții pe acest subiect au debutat odată cu negocierile purtate de premierul Nicolae Ciucă cu PSD. La acea vreme, actualul prim-ministru a fost acuzat de Florin Cîțu, potrivit surselor, că nu a știut să poarte discuții cu social-democrații și le-a oferit pe tavă poziții de putere în Guvern, fără a face nicio opoziție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liberalii și-au consolidat poziția, după pierderea ministerelor

PNL a pierdut trei portofolii importante - Ministerul Dezvoltării (UDMR), Ministerul Finanțelor (PSD) și Ministerul Transporturilor (PSD). Liberalii au luptat ulterior, însă, pentru a-și asigura puterea. Potrivit dezvăluirilor de la acea vreme, PNL avea să preia conducerea unor importante agenții guvernamentale aflate în subordinea portofoliilor pe care le-au pierdut în favoarea PSD și UDMR.

„Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care reprezintă 30% din Ministerul Transporturilor, ce urmează să fie preluat de PSD, va fi condusă de liberali.

De asemenea, funcția de conducere a Companiei Naționale de Investiții (CNI) din Ministerul Dezvoltării, condus de UDMR, care reprezintă 50% din portofoliu, va reveni tot liberalilor.

Inclusiv Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care reprezintă tot 50% din Ministerul Finanțelor, va reveni PNL, iar numirea șefului agenției va fi dată tot de liberali”, au informat la acea vreme surse politice.

Ce acuzau politicienii la preluarea guvernării alături de social-democrați

În perioada negocierilor, surse politice au transmis că mai mulți lideri însemnați din PNL și-au exprimat dezamăgirea cu privire la funcțiile cu care s-au ales liberalii. În ședințele organizate atunci în cadrul BEx al partidului, au avut loc crize de nervi, iar politicienii au ridicat tonul unii la alții.

„Pentru ultima oară, în al 12-lea ceas, vă spun – trebuie să negociem de pe poziții de forță. Dacă vom ceda că până acum, să nu ne mire că vom avea rezultate proaste”, insista în acea perioadă președintele PNL, Florin Cîțu.