Condițiile mizerabile în care trăiesc muncitorii indieni care produc cele mai scumpe telefoane din lume

Condițiile mizerabile în care trăiesc muncitorii indieni care produc cele mai scumpe telefoane din lumeSursa: Manoej Paateel | Dreamstime.com

Timp de câteva săptămâni, muncitorii indieni s-au luptat cu bolile în timp ce se străduiau să construiască iPhone-uri destinate să stea sub pomii de Crăciun de pe tot globul. Șefii fabricilor au promis o schimbare, deoarece tot mai mulți muncitori sufereau de diverse boli și se plăngeau de condițiile inumane. Totuși, nimic nu s-a schimbat.

La mijlocul lunii decembrie, 150 de muncitori care luaseră cina la fabrica de gadget-uri Apple din Sriperumbudur, lângă Chennai, India, s-au îmbolnăvit și au fost transportați la spital din cauza vărsăturilor și a diareei. Alți 100 au avut nevoie de tratament medical pentru ceea ce medicii au înregistrat ca un focar de dizenterie. Două zile mai târziu, sute de muncitori au organizat un marș împotriva condițiilor îngrozitoare din taberele care găzduiesc cei 15.000 de muncitori. Timp de câteva ore, protestatarii au blocat autostrada principală spre domeniul industrial pentru a cere condiții mai bune. Aceasta în condițiile în care pandemia a lovit din plin continentul indian.

Foxconn, compania taiwaneză responsabilă de fabrica în care se produceau modelele Apple, și-a suspendat operațiunile pe 18 decembrie, promițând îmbunătățiri după ce clientul său, Apple, a pus fabrica „în probă”, ceea ce înseamnă că toate comenzile au fost plasate în așteptare.

Când cei de la cotidianul indian The Times au vizitat zona în această săptămână, Sorja, în vârstă de 19 ani, o persoană dintre cele care s-au îmbolnăvit, a descris condițiile oribile din fabrică. Cămine fără ferestre care găzduiesc până la o sută de persoane, fără acces la apă sau canalizare, muncă intensă și ore lungi pentru echivalentul a 110 de euro pe lună. Masa: legume putrezite și orez infestat de gărgărițe, totul pregătit în bucătăriile în aer liber, zone infestate de șobolani și pline de gunoi.

Un alt muncitor de 21 de ani a declarat pentru Hindustan Times: „Într-o cameră în care mai mult de cinci persoane nu pot dormi, 15 dintre noi dormim pe unde putem. Ne lipim unul de altul. Apă curentă avem doar cu o oră și jumătate înainte de tura noastră. Dacă nu economisim apă pentru o utilizare ulterioară, nu putem folosi toaletele. Unele femei rămân înfometate toată ziua. Au fost viermi în mâncarea noastră, am trimis fotografii, însă nu s-a luat nicio măsură.”

Vor exista schimbări ?

Alți lucrători care au vorbit cu cei de la The Times au spus că le este frică să-și piardă locurile de muncă dacă vor vorbi, adăugând că înainte de protest, au fost urmăriți la fabrică și în locuința lor. Cele șapte sau opt barăci în care locuiesc și dorm cei 15.000 de muncitoare sunt împrăștiate în jurul fabricii, patrulate de agenți de securitate care blochează pe oricine încearcă să privească mai îndeaproape.

Un gardian de la cazarmă a cedat și a vorbit. „Peste patru, uneori șase sau șapte femei dorm în aceeași cameră. Nu există prea multă ventilație. Toaletele nu au fost spălate pentru că nu a fost apă”, a spus el. Sute de angajați, majoritatea femei, au protestat față de aceste condiții, ceea ce a dus la angajamente din partea Apple și Foxconn de schimbare radicală a situației.

Apple și Foxconn au promis să îmbunătățească condițiile de la fabrica din Sriperumbudur, după ce inspectorii guvernamentali locali au declarat căminele muncitorești ca fiind improprii pentru utilizare. Guvernul local din Tamil Nadu a declarat că a insistat să fie furnizați minim patru litri de apă potabilă pe lucrător pe zi, plus apă pentru spălat și să asigure o alimentare fiabilă cu energie electrică.

Foxconn a spus că „îi pare foarte rău pentru problema cu care se confruntă oamenii și vom lua măsuri imediate pentru a îmbunătăți facilitățile și serviciile pe care le oferim. De asemenea, ne restructurăm echipa de management locală și sistemele noastre de management pentru a ne asigura că putem atinge și menține standardele necesare”, potrivit Times.

 

Ne puteți urmări și pe Google News