Schimbare importantă în România. Părinții își vor putea duce copii nou-născuți la creșă

Schimbare importantă în România. Părinții își vor putea duce copii nou-născuți la creșăsursă: arhivă

Un proiect ce a trecut prin Senat prevede că la creșe vor putea să fie admiși și bebelușii care au sub 11 ani. De asemenea, creşte şi numărul de copii care pot să fie înscrişi la o singură creşă.

Creşele vor accepta şi nou-născuţi, nu doar copii care au împlinit 11 luni, așa cum se întâmpla până acum. De asemenea, va creşte şi numărul de copii care pot să fie înscrişi la o singură creşă.

Prin acest proiect adoptat în calitate de for decizional, Senatul introduce grupe și la creșă, ca la grădiniță. De asemenea, coboară vârsta preșcolarilor care pot fi înscriși până la cea a unui nou-născut.

Ce alte modificări mei prevede proiectul care a trecut prin Senatul României

O altă modificare este creşterea semnificativă a numărului de copii care pot fi înscriși în aceste noi grupe. Înainte, la creşe se puteau înscrie copiii cu vârste între 11 luni și 3 ani. Acum grupa de vârstă acceptată este între 0 luni – 3 ani. Se schimbă, de asemenea, şi împărţirea copiilor în grupe.

Acum în grupa mică vor fi 7 copii în medie, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9. De asemenea, în grupa mijlocie vor fi 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 15.

„Proiectul a fost adoptat zilele trecute cu votul PSD, PNL, USR-PLUS. S-au abținut de la vot cei de la AUR”

În grupa mare vor fi 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20. Prin triplarea numărului de copii, de la 7 la 20, într-o grupă de creșă, cresc costurile pentru autorități. Proiectul a fost adoptat zilele trecute cu votul PSD, PNL, USR-PLUS. S-au abținut de la vot cei de la AUR.

Gabriela Firea a anunțat programele Ministrului Familiei

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse are în plan facilități fiscale, construirea de creșe și grădinițe, continuarea programelor de finanțare pentru start-up-uri sau facilitarea accesului tinerilor din mediul rural la o educație de calitate.

-granturi pentru cumpărarea de locuințe

-aparatură electronică pentru telemuncă

-facilități fiscale

-construirea de creșe și grădinițe

-continuarea programelor de finanțare pentru start-up-uri

-facilitarea accesului tinerilor din mediul rural la o educație de calitate.

„Acestea sunt câteva dintre prioritățile discutate azi cu reprezentanții a 12 organizații de tineret, dintre cele mai reprezentative din țară. Anul viitor este Anul European al Tineretului și îl vom face să conteze”, a explicat Gabriela Firea.

 

Ne puteți urmări și pe Google News