Putin pune presiune pe Biden. Greșeala majoră făcută de Statele Unite

Putin pune presiune pe Biden. Greșeala majoră făcută de Statele UniteSursa: arhiva EVZ

Vladimir Putin este pregătit să „pună presiune pe administrația Biden” pentru a-și asigura concesii din partea Statelor Unite, exploatând „adevărata slăbiciune” pe care a arătat-o Joe Biden.

Slăbiciunea arătată de Joe Biden. Vladimir Putin a stârnit temeri de un nou conflict în Europa prin adunarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, în ciuda avertismentelor din partea comunității internaționale de a se retrage. Președintele Putin a vorbit cu președintele Biden la începutul acestei luni, liderul american încercând să facă presiuni asupra Moscovei pentru a evita un nou conflict militar.

Dar fostul secretar de stat, Mike Pompeo, a avertizat că liderul Rusiei va încerca să exploateze „slăbiciunea” expusă de președintele Biden odată cu retragerea sa din Afganistan. Vorbind pentru Fox News, Pompeo a spus: „Vladimir Putin a fost pe scenă foarte mult timp. Știe foarte bine că Letonia, Estonia, nu vor invada Rusia. El este cel care a crescut tensiunea, vina este a lui. Dar există vină și în administrația Biden”.

Fostul secretar de stat a continuat: „I-a dat ocazia să-și termine conducta pentru a avea control energetic asupra Germaniei. El a văzut slăbiciunea americană și, așadar, cred că ceea ce ați văzut în ultimele zile și săptămâni este presiunea asupra americanilor. Căutând concesii, încercând să realizeze ceva prin amenințări și constrângeri pe care nu vrea să le facă și din punct de vedere militar”, a declarat acesta potrivit Express.co.uk.

Raportul serviciilor americane

Agenția de presă Interfax a raportat că peste 10.000 de soldați ruși s-au întors la bazele lor după exercițiile de o lună de la granița Ucrainei. Agenția de presă a spus că exercițiile au avut loc în mai multe regiuni din apropierea Ucrainei, inclusiv în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, precum și în regiunile din sudul Rusiei, Rostov și Kuban.

Desfășurarea de zeci de mii de trupe de către Moscova a alimentat temerile în Kiev și capitalele occidentale că Moscova plănuiește un atac. Rusia neagă orice astfel de plan, spunând că are nevoie de angajamente din partea Occidentului – inclusiv o promisiune din partea NATO de a nu extinde alianța spre est, spre granițele ruse – deoarece propria sa securitate este amenințată de legăturile tot mai mari ale Ucrainei cu alianța occidentală.

Kremlinul mai spune că își poate desfășura trupele pe teritoriul său așa cum crede de cuviință. Estimările pentru numărul de trupe rusești mutate recent mai aproape de Ucraina variază de la 60.000 la 90.000, un document al serviciilor secrete americane la începutul acestei luni sugerând că numărul ar putea crește până la 175.000.

Raportul spunea: „S-a încheiat o etapă de coordonare a luptei a diviziilor, a echipajelor de luptă, a echipelor la unitățile motorizate. Peste 10.000 de militari vor fi prezenți pe teritoriul zonei în care s-au desfășurat exercițiile militare”.