Grădinile zoologice iau măsuri fără precedent: Animale vaccinate împotriva COVID-19. Speciile mor pe capete, după aceste simptome

Grădinile zoologice iau măsuri fără precedent: Animale vaccinate împotriva COVID-19. Speciile mor pe capete, după aceste simptomesursă: arhivă

Prima doză de vaccin în grădinile zoologică. La 75 de animale dintre speciile care interacționează cel mai des cu turiștii s-a administrat deja serul anti-COVID-19, cu scopul de a stopa răspândirea virusului SARS-COV-2. Se întâmplă peste ocean, în Arizona. Vaccinul administrat animalelor este diferit de cel utilizat în cazul oamenilor, cel dintâi vizând antigenul proteinei spike.

Medicii veterinari de la Grădina Zoologică din Phoenix, Arizona, a administrat prima doză de vaccin împotriva bolii COVID-19 la 75 de animale, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. Specii de feline mari precum tigrii de Sumatra, jaguarii și leii africani, multe dintre primatele de la grădina zoologică, cum ar fi urangutanii din Borneo și micuții tamarini, precum și liliecii egipteni, armadillo și leneșii cu două degete au fost deja vaccinate.

Animalele „acceptă vaccinul mult mai bine decât oamenii”

Multe dintre animale au fost deja vaccinate cu o primă doză, însă felinele mari sunt imunizate de la distanță, cu ajutorul unor săgeți. Medicul veterinar Dr. Gary West, vicepreședintele senior al grădinii zoologice pentru sănătatea animalelor și speciile vii, a declarat:

Potrivit medicului veterinar Gary West, vicepreședintele senior al grădinii zoologice, animalele „acceptă (n.r. vaccinul) mult mai bine decât oamenii”. „Nu le place, dar își revin imediat și se întorc la activitățile de zi cu zi”, a mai precizat specialistul.

Vaccinul utilizat la Grădina Zoologică din Phoenix a fost dezvoltat special pentru animale de către Zoetis, o companie globală de sănătate animală cu sediul în New Jersey, care a donat dozele de seruri. Vaccinul este autorizat pentru utilizare de urgență pentru a proteja speciile pe cale de dispariție.

West a declarat că Grădina Zoologică din Phoenix a luat măsuri de precauție pentru a proteja animalele pe tot parcursul pandemiei, prin distanțare și echipament de protecție. Inoculările ar trebui să ofere animalelor cele mai sensibile un strat suplimentar de protecție, a spus el.

Cazuri de infectare cu SARS-COV-2 în grădinile zoologice

Grădinile zoologice din întreaga țară, inclusiv la grădina zoologică din St. Louis și la grădina zoologică din Denver, s-au confruntat recent cu focare de COVID-19 în rândul animalelor, iar organele iau acum măsuri pentru a-și vaccina animalele.

În luna martie, nouă maimuțe mari de la grădina zoologică din San Diego au devenit primele specii non-umane cărora li s-a administrat vaccinul anti-COVID-19. Patru urangutani și cinci bonobo de la grădina zoologică din California au fost vaccinați experimental împotriva coronavirusului. Unul dintre acești urangutani, al cărui nume este Karen, a fost primul din lume care a fost supus unei operații pe cord deschis în 1994.

Vaccinurile, care sunt concepute diferit față de cele administrate oamenilor, au fost distribuite după ce opt gorile de la grădina zoologică au fost testate pozitiv pentru COVID-19 în luna ianuarie, după ce au fost infectate de un îngrijitor al grădinii zoologice. Personalul de la grădina zoologică a reușit să administreze vaccinurile după ce a distras atenția maimuțelor cu dulciuri.

Trei leoparzi au murit în urma îmbolnăvirii cu COVID-19

Cu toate acestea, nu toate animalele de la grădina zoologică au fost suficient de norocoase, deoarece trei leoparzi de zăpadă de la Grădina Zoologică pentru Copii din Lincoln, Nebraska, au murit din cauza virusului în noiembrie. Cei trei leoparzi, ce poartă numele Ranney, Everest și Makalu, au contractat virusul în luna octombrie.

Trioului de leoparzi de zăpadă le-au fost prelevate tampoane nazale și probe de fecale după ce îngrijitorii de animale au „observat simptome compatibile cu virusul la feline”, care pot include dificultăți de respirație.

Grădina zoologică a precizat că leoparzii de zăpadă și tigrii au fost tratați „cu steroizi și antibiotice pentru a preveni o infecție secundară”, dar nu a fost suficient pentru a salva maiestuoasele creaturi, potrivit Daily Mail.