Un virusolog american desființează medicamentul Arbidol: „Mai eficientă este apa sfințită”

Un virusolog american desființează medicamentul Arbidol: „Mai eficientă este apa sfințită” Sursa: Arhiva EVZ

Arbidol, medicamentul rusesc ce se comercializează la tarabe, în piață, nu este autorizat pentru tratament în România și, mai mult, nu are nici un efect în tratarea COVID.

Un medic virusolog şi profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, a prezentat concluziile unui studiu pe aceast subiect. Doctorul Cristian Apetrei susține că medicamentul Arbidol nu ajută în tratamentul pacienților COVID. El citează concluziile unui studiu comparativ care analizează efectele medicamentelor Arbidol, Kaletra și un placebo în tratarea infecțiilor cu coronavirus. În opinia sa, citând din studiul respective, Arbidoul nu ajută nici la prevenție și nici la îmbunătățirea simptomelor bolii.

„Studiul de azi este un trial clinic (ClinicalTrials.gov: NCT04252885) pe nume ELACOI, care compară eficienţa Arbidol cu Kaletra şi cu placebo la pacienţi cu COVID. Studiul a inclus 86 de pacienti cu COVID-19 uşor/moderat (34 pe kaletra; 35 pe arbidol, şi 17 fara medicaţie-control). Endpointul primar-conversia de la realtime PCR pozitiv la negativ a fost similar între cele trei grupuri (toate p-urile > 0.05). Nu a fost observată nici o diferenţa între grupuri în ce priveşte endpointurile secundare: rezoluţia febrilităţii; atenuarea tusei; sau îmbunatăţirea computer-tomografiei (p>0.05). La ziua 7, 8 (23.5%) pacienţi pe Kaletra, 3 (8.6%) pacienţi pe arbidol, şi 2 (11.8%) în grupul control au prezentat o deteriorare a simptomelor spre sever/critic”, a scris medicul Cristian Apetrei, într-o postare pe Facebook.

Sursa foto: Facebook, Cristian Apetrei

Avertismentul medicului Cristian Apetrei

Medicul Cristian Apetrei subliniază faptul că medicamentul care se vinde la piață dă, în schimb, efecte adverse pe durata tratamentului. Drept urmare, concluzionează medicul din SUA, mai eficientă ar fi apa sfințită în tratarea COVID. Cee ace, evident, este o glumă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deci Arbidolul nu are niciun efect în îmbunăţirea simptomelor COVID sau în prevenirea deteriorării pacienţilor. Dar abia acum urmează partea interesantă (mai ales pentru bocitoarele efectelor secundare ale vaccinurilor). Va aduceti aminte ce frecventa are miocardita? 1/100.000. Si mai mare la tineri, de 1/8,000, 12 (35.3%) Pacienții pe Kaletra și 5/35 (14.3% adica 1 din 7 pacienti!!!!) pe Arbidol au experimentat efecte adverse pe durata tratamentului. Nici unul în grupul control. Concluzia: Mai ieftin şi probabil mai eficient e să încercati cu apă sfintită”, a mai scris virusologul Cristian Apetrei.

Medicamentul nu este aprobat în România

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a anunţat Arbidol nu este autorizat în România. Ba mai mult, produsul farmaceutic nu este înregistrat nici în Republica Moldova. În nomenclatorul medicamentelor din Republica Moldova pot fi găsite, însă, produse cu aceeaşi substanţă activă. Despre aceste medicamente nu se cunosc informații cu privire la efectele pe care le au în tratarea COVID.

„1. Arbivir-Zdorovie, produse de compania farmaceutică «Zdorovie» SRL Ucraina (se utilizează în profilaxia şi tratamentul gripei A şi B); 2. Arpeflu, produs de Lekpharm SRL, Republica Belarus (utilizat în profilaxia şi tratamentul gripei, cauzată de virusurile gripei de tip A şi B, altor infecţii respiratorii virale acute (IRVA)… AMDM precizează că în prospectul preparatelor cu conținut de Umifenovir nu există informații privind administrarea lui împotriva infecției provocată de COVID-19”, a anunțat Agenția Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Conform sursei citate, în România, acest medicament nu se comercializează deoarece producătorul nu a solicitat nici o autorizare a Arbidol sau a altui medicament care să conțină umifenovir.

Sursa foto. Wikipedia

Gabriela Firea și Marcel Ciolacu au folosit Arbidol

Explicațiile vin în contextul în care doi politicieni importanți ai momentului, Gabriela Firea și Marcel Ciolacu au afirmat că s-au tratat cu Arbidol contra COVID-19 sau, și l-au procurat de la tarabe.

„Vă dau un exemplu – antiviralele. Eu am avut toți nepoții, iubitele nepoților, frate-miu, cumnata au avut toți COVID. Iertați-mă, am cumpărat antivirale de la o doamna care le aducea din Republica Moldova. Este inacceptabil așa ceva! Să cumperi antivirale de la tarabă (…)

Nu știi, pentru că n-ai niciun control să afli dacă ele sunt contrafăcute sau sunt reale. Este vorba de Arbidol. Domne, ai fabrici de medicamente generice, cu capital românesc, lasă-i domne să facă... Nu accepți tratamentul cu astea în spital, cu nu-s eficiente, sunt alte medicamente inovative, care sunt mai scumpe, lasa-le în farmacie să îmi pot cumpăra, nu să-mi caut printr-un văr care știu că i-a adus cineva din Moldova... Mai suntem sănătoși la cap? În ce țară trăim?”, a spus Marcel Ciolacu.

Deși nu este aprobat în UE, medicamentul a fost menținut aproape un an în protocolul de tratament pentru COVID din România. Acesta a fost utilizat în timpul fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, dar a fost scos ulterior, în timpul Ioanei Mihăilă.