Un nou cutremur a fost înregistrat! Seismul a fost resimțit în mai multe orașe
- Ramona Rotaru
- 8 noiembrie 2021, 22:48
Luni seara, 8 noiembrie, Turcia a fost zguduită de un cutremur puternic, care a fost resimțit în mai multe orașe. Din fericire, nu au fost semnalate victime sau deteriorări ale clădirilor. Seismul a fost simțit în mai multe orașe, dar și în țările învecinate.
Un cutremur puternic a avut loc în Turcia, în urmă cu puțin timp. Conform informațiilor transmise de specialiști, seismul a avut loc luni, 8 noiembrie, la ora 19:43:23 (ora locală a României). Cutremurul a fost unul important și s-a produs în CENTRAL TURKEY. Magnitudinea sa a fost de ml 5.2, la o adâncimea de 10km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 37km V de Konya, 155km NE de Muratpasa, 159km NE de Antalya, 182km V de Aksaray, 240km S de Cankaya, 240km S de Ankara, 250km E de Usak, 252km SE de Kutahya, 253km SE de Eskisehir, 255km SV de Kirikkale.
Deși vorbim despre un cutremur puternic, nu au fost înregistrate victime și nici deteriorări ale clădirilor. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe, dar și în Cipru sau Grecia.
România este din ce în ce mai des zguduită de cutremure
Aproape că nu există săptămână în care seismologii de la noi din țară să nu informeze cu privire la un nou cutremur. Cel mai recent a fost înregistrat miercuri, 6 noiembrie, într-o zonă atipică. Seismul s-a produs la ora 10:35:05 (ora locală a României), în județul Caraș-Severin, cu magnitudinea ml 2.0, la adâncimea de 14 km, anunță Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cel mai important cutremur din acest an a avut loc pe 26 mai, înregistrând o magnitudine de 4,7 grade.
Pentru România, zona seismică Vrancea este locul unde se înregistrează cel mai des cutremure, iar acest lucru este în strânsă legătură cu faptul că această zonă este de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană.
„În medie, în Vrancea se produc cam 4 sau 5 seisme mai importante în fiecare secol (cutremure cu magnitudinea egală sau mai mare de 6,7 grade pe scara Richter), circa 10 seisme de magnitudine 6,0 până la cel mult 6,5-6,6 grade, precum şi peste 100 de cutremure mai slabe, cu magnitudinea mai mare sau egală cu 5,0 pe scara Richter. Anual, în Vrancea se produc peste 100 de seisme slabe, în general imperceptibile, din cauza adâncimilor mari la care au loc, şi doar 8-12 seisme de magnitudine 4-5 care sunt uneori resimţite în oraşele mari din sudul şi estul ţării, dar fără urmări. Uneori se mai produc şi cutremure de tip crustal, cu efecte locale, dar cu magnitudini mici, care rareori ating 5 grade pe scara Richter”, au arătat cei de la cutremure.net.