Un economist celebru anunță apocalipsa pentru români: „Vine o iarnă a suferinței pentru numeroși cetăţeni”

Un economist celebru anunță apocalipsa pentru români: „Vine o iarnă a suferinței pentru numeroși cetăţeni”Oameni săraci. Sursa: Pixabay

Economistul Daniel Dăianu a făcut o radiografie a situației României şi ce va urma în perioada următoare: urmează o iarnă foarte dificilă deoarece pandemia este gestionată jalnic.

Economistul Daniel Dăianu: Covidul nu va dispărea, dar ţările cu rată mare de vaccinare vor câştiga războiul nu peste mult timp, iar preţurile la energie vor creşte şi vor modifica şi alte costuri, spune expertul.

Cu privire la cazurile de infectare de la noi, economistul afirmă: „Pandemia încă răvăşeşte teribil lumea, dar acolo unde rata de vaccinare este înaltă (ţările dezvoltate), se poate spune că războiul va fi câştigat nu peste mult timp. COVID-19 nu va dispărea, însă cu rate de vaccinare înalte şi cu practici cu ajutorul cărora omenirea a învins alte boli epidemice (poliomielita, variola etc) se va răzbi şi vor fi ţinuţi la distanţă eventuali mutanţi”, mai spune economistul.

Dăianu: Pandemia încă răvăşeşte teribil lumea, dar acolo unde rata de vaccinare e înaltă, războiul va fi câştigat nu peste mult timp

Mai este de notat o bătălie mare, de supravieţuire, ce este pe termen lung. (...) Lupta cu efecte ale schimbării de climă, că ameninţare existenţială, este una pe termen lung, care va acoperi decenii; trebuie să se realizeze neutralitatea emisiilor de carbon şi repararea relaţiei om-natură. Preţurile la energie vor creşte până ce energia regenerabilă/curată va atinge masa critică necesară, se vor modifica preţurile relative în economii, modul de viaţă în mod radical.

Vedem cum pandemia, o criză sanitară gestionată jalnic, un sistem educaţional bulversat mai mult decât era cazul, precaritatea condiţiilor de viaţă ale multor cetăţeni în raport cu ce arată situaţia din ţări vecine, au indicat ca împăratul autohton nu prea are straie… o societate românească zdrenţuită”, a continuat Dăianu.

Starea economiei românești depinde în principal de gospodărirea de acasă

Totul depinde de existenţa unui guvern cu susținere parlamentară clară, care să inspire încredere pe plan intern (aici este de redus un deficit acutizat în anii pandemiei) şi extern. Este bine că agențiile de rating nu au înrăutățit perspectiva României, mai spune exonomistul.

ŞI continuă:Încetinirea creşterii PIB în marile economii va accentua o diminuare a creşterii economice în România. Întrebat despre cum vede economia la început de 2022 în România, analistul economic a precizat: Creşterea economică va încetini în primul trimestru din cauza noului val al pandemiei. Va încetini în anul ce vine, cum am menționat, întrucât 2021 este anul unui rebound puternic după perioada de lockdown din 2020; survine şi mersul pandemiei cu valuri succesive foarte urâte în România, o iarnă foarte dificilă sanitar, economic, social, o iarnă a suferinței pentru numeroși cetăţeni”.

Încetinirea creşterii PIB în marile economii va accentua o scădere a creșterii economice la noi în ţară

„Încetinirea creşterii PIB în marile economii va accentua ceea ce era oricum inevitabil în România: o diminuare a creşterii economice la 4-4,5% în anii următori, faţă de un rebound al PIB de peste 7% în 2021. Această dinamică este de judecat în raport cu două forţe ce acţionează în sens contrar. O forţă de potenţare a creşterii, care este PNRR – este de văzut însă cât va fi acest program de amplu şi viguros fructificat. Şi o forţă cu efect contracţionist: nevoia de consolidare bugetară, de reducere a deficitului bugetar la cca 3% în perspectiva lui 2024 - pentru a preveni intrarea într-o capcană a îndatorării”, a concluzionat Daniel Dăianu într-un interviu realizat de hotnews.