Disidența lui Orban, un susținător al vaccinului. „Nu votez legea certificatului verde pentru angajați în forma actuală”

Disidența lui Orban, un susținător al vaccinului. „Nu votez legea certificatului verde pentru angajați în forma actuală”Sursa: Arhiva EVZ

Adus cu picioarele pe pământ, după ce a fost coborât din sferele înalte ale PNL-ului, Ludovic Orban a devenit mai realist. El a declarat că deși este un susținător al vaccinului, nu va vota legea certificatului verde pentru angajați în forma actuală.

Ludovic Orban, fostul lider al PNL, a anunțat în cadrul unei emisiuni televizate că nu va vota în Camera Deputaților legea referitoare la obligativitatea certificatului verde pentru angajați, argumentând că în forma în care se prezintă proiectul, ar încălca dreptul la muncă al oamenilor și ar îngrădi libertatea de alegere a acestora.

Săptămâna trecută, Legea certificatului verde obligatoriu la serviciu a fost respinsă  în Senat, după ce doi senatori PNL neafiliați s-au abținut de la vot. PSD și AUR au votat împotriva proiectului de lege.

În cazul în care cei doi senatori PNL neafiliați, George Scarlat și Alexandru Nazare, considerați apropiați ai lui Ludovic Orban, ar fi votat „pentru”, proiectul ar fi trecut de camera superioară a Parlamentului. Iulia Scântei, liderul grupului liberal din Senat, spune că fostul președinte PNL, Ludovic Orban, este direct răspunzător pentru această situație. Acum, proiectul a ajuns la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

După ce Ludovic Orban a pierdut cursa internă pentru președinția partidului, el a demisionat din funcția de președinte al Camerei Deputaților și a anunțat săptămâna trecută că părăsește și grupul liberal din Cameră, devenind deputat neafiliat. Gestul lui a fost urmat până acum și de alți 13 parlamentari liberali.

Întrebat cât de responsabili au fost cei doi colegi din Senat care s-au abținut de la votul legii pentru certificatul verde, Ludovic Orban a declarat luni seara la Digi24 că aceștia au votat în conformitate cu propria lor conștiință. „Și aici vă spun și eu dvs. că în forma care s-a dezbătut la Senat și în care a venit la Camera Deputaților, eu nu votez acest proiect”, a anunțat Ludovic Orban.

Întrebat la Digi24 dacă și ceilalți colegi neafiliați din Cameră nu vor vota textul, el a răspuns fără echivoc că „Nu”.

„Vaccinarea nu se face cu forța”

„Deși, trebuie să o spun foarte apăsat, eu sunt un susținător al vaccinului, al vaccinurilor în general. Eu cred în vaccinuri, m-am vaccinat, m-am vaccinat și cu a treia doză, i-am convins pe toți colegii, prietenii, cunoscuții, membrii familiei să se vaccineze, am fost implicat în aceste campanii de încurajare a vaccinului. De altfel, construcția Comitetului Național de Vaccinare s-a realizat în mandatul meu de prim-ministru în discuțiile pe care le-am avut cu președintele României și cu premierul desemnat, dl. Ciucă. Dl. Gheorghiță a fost recomandat de dl. Ciucă”, a arătat Ludovic Orban.

„Practic, eu susțin vaccinul, dar vă mai spun un lucru, care este mai puțin abordat: este demonstrat științific faptul că o persoană vaccinată poate transmite virusul. Este demonstrat științific. Avem „n” cazuri de persoane vaccinate care transmit virusul. Vaccinarea ne ajută pe noi. Cum ne ajută? Reduce riscul de îmbolnăvire și în același timp, dacă te îmbolnăvești - și sunt mii de persoane vaccinate care s-au îmbolnăvit - ne ajută să nu dezvoltăm o formă severă. Dar nu împiedică răspândirea virusului de către o persoană vaccinată. O persoană vaccinată poate să răspândească virusul. Este demonstrat științific”, a insistat Ludovic Orban.

Proiectul obligativității certificatului verde la muncă a fost respins de Senat cu 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”. Pentru adoptare, fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi. Proiectul prevede ca certificatul COVID să fie cerut pentru angajații din sistemul sanitar public și privat și pentru angajații din anumite instituții publice. Raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile, mai precizează proiectul. După 30 de zile contractul de muncă poate fi desfăcut. De asemenea, costul testelor COVID-19, în cazul în care angajatul preferă această variantă, și nu vaccinarea este suportat de către personalul unităţilor publice.

Ne puteți urmări și pe Google News