LIVE TEXT. Zi de foc în Parlament. Dacian Ciolos a depus programul de guvernare și lista cabinetului. „Am acționat cu bună credință”
- Emma Cristescu
- 18 octombrie 2021, 10:27
Luni, premiul Dacian Cioloş urmează să depună la Parlament, programul de guvernare şi lista Cabinetului. Biroul Naţional al USR şi Comitetul Politic al partidului au ales lista membrilor Guvernului.
UPDATE 2 : „Am depus o listă de miniștri pentru un Guvern monocolor ancorat în actuala structură. Avem nevoie de oameni care să răspundă rapid nevoilor politice și să își asume provocările politice care urmează. Nu ne permitem să mai pierdem nicio secundă, avem nevoie de un Executiv capabil să-și asume deciziile.
Programul nostru poate să pară dur, dar e necesar pentru că e nevoie de măsuri excepționale. Deja e prea târziu și vedem că mor zilnic sute de oameni și trebuie să ne pregătim de criza energetică ce poate să lovească oamenii.
Noi am acționat cu bună credință, onestitate de la început, fără să facem jocuri politice sau să încercăm speculații de moment.
Îi asigur pe colegii din Parlament că vom acționa în continuare cu onestitate, nu vrem să acționăm doar de dragul disputei politice”, a spus Dacian Cioloș, luni, la Parlament.
„Sper ca fiecare dintre ei să se gândească de două ori când vor vota dacă vor trece sau nu Guvernul. Nu e momentul de jocuri politice. Decizia noastră e cea care avantajează pe toată lumea și politic, și economic. Am încercat să negociem o majoritate politică înainte de a ajunge la acest moment. Consider acest mandat ca pe o responsabilitate care se asumă până la capăt. Nu putem ști dacă un Guvern are sau nu susținere decât la vot și de aceea suntem în acest moment. Sper ca astăzi birourile permanente reunite ale camerelor în Parlament să ia această decizie”, a mai spus Cioloș
UDPATE 1: „Să fim conștienți de dificultatea situației. S-a tot spus că e o perioadă foarte grea, eu cred că e de datoria noastră să ne asumăm guvernea. Nu e cazul să stăm pe margine, să ne dam iî sanda. Au fost discuții cu șefii partidelor. Discuțiile trebuie sa aiba loc cu sefii partidelor. Ei dau linia de vot. Discuțiile acestea, de om cu om funcționează, în alte situații”, a spus luni, la Parlament, Anca Dragu, președintele Senatului.
Aceasta a mai punctat că relația cu premierul demis Florin Cîțu este una extrem de complicată. „Noi nu fugim de guvernare, nu stăm pe margine să facem calcule cinice”.
În ceea ce privește formarea unui nou Guvern, Anca Dragu a declarat că „nu e doar reaponsabilitatea noastră, a USR, e responsabilitatea tutor partidelor”
Lista membrilor Guvernului a fost aleasă de Dacian Cioloş și a devenit oficială în această duminică.
Luni, premierul urmează să depună programul programul de guvernare, dar și lista cabinetului.
Cum arată noua lista de miniștrii ?
- prim-ministru - Dacian Cioloş
- ministrul Afacerilor Externe - Dan Bârnă
- ministrul Apărării Naţionale - Nicu Fălcoi
- ministrul Afacerilor Interne - Alin Stoica
- ministrul Justiţiei - Stelian Ion
-
- ministrul Finanţelor - Dragoş Pîslaru
- ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Cătălin Drulă
- ministrul Energiei - Cristina Prună
- ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - Claudiu Năsui
- ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - George Căţean
- ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Mihai Goţiu
- ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Cristian Ghinea
- ministrul Sănătăţii - Ioana Mihăilă
- ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Ionuţ Moşteanu
- ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale - Oană Ţoiu
- ministrul Educaţiei - Corina Atanasiu
- ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Monica Berescu
- ministrul Culturii - Iulia Popovici
- ministrul Tineretului şi Sportului - Tudor Po
Lunea trecuta, președintele României, Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Cioloş pentru funcţia de prim-ministru.
Cioloş promite încredere cetățenilor
"Mergem până la capăt pentru simplul fapt că politicianul român trebuie să-i redea cetăţeanului român încrederea în stat şi în capacitatea acestuia de a-i apăra interesele cât mai bine cu putinţă. Politicianul poate lua decizii bune sau proaste, dar cel puţîn la fel de importantă precum decizia în sine (şi rezultatul acesteia) este buna-credinţă pe care se fundamentează decizia să. A greşi e cât se poate de uman, a fi lipsit de onestitate şi de bună-credinţă este o lipsă de caracter în momente calme şi o ticăloşie în momente de criză", a scris Cioloş pe contul de socializare.
Conform articolului 103 din Constituţia României, candidatul pentru funcţia de prim-ministru trebuie să ceară, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.Parlamentul oferă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, potrivit Agerpress.