Risipa alimentară și diferența dintre data de expirare și data de consum de preferință

Risipa alimentară și diferența dintre data de expirare și data de consum de preferință

Statisticile arată că în România sunt aruncate anual peste 20 de milioane de tone de alimente. Concret, doar românii aruncă zilnic circa 6.000 de tone de alimente. Ținând cont că la nivel mondial aproape 1 miliard de oameni suferă din cauza foametei, aceste date sunt înfiorătoare.

Potrivit unei statistici UE. mai mult de jumătate din cantitatea totală a risipei alimentare este produsă în gospodării. Următoarea categorie este procesarea alimentelor - cu circa 20% din total, urmată de serviciile alimentare (restaurante, fast-food, hoteluri etc) cu aproximativ 12%. În producția alimentară procentul de risipă este de aproximativ 10%. Cele mai puține pierderi se înregistrează la vânzarea en gros și en detail, doar 5% din totalul cantității de alimente aruncate.

Aceeași sursă mai indică faptul că un român produse peste 75 kg de deșeuri alimentare anual. Reiese faptul că fiecare persoană aruncă zilnic aproximativ 200 de grame de produse alimentare.

Cum facem cumpărături eficient

Una dintre cauzele pentru care risipim alimete este pentru că achiziționăm mai mult decât avem nevoie. Studiile arată că un client care merge înfometat la cumpărături va achiziționa mai multe produse decât unul care merge sătul.

Varietatea mare de produse și promoțiile existente captează ușor atenția clienților, care sunt ademeniți să cumpere cât mai mult. Nu degeaba sunt vestite și glumele în care mergem să cumpărăm lapte și pâine și ne întoarcem cu cel puțin o plasă plină de produse, dar fără alimentele după care am pornit inițial.

Listele de cumpărături sunt instrumentul care ne poate ajuta să evităm cumpărăturile în exces. Dacă ți-ai calculat care sunt alimentele necesare pentru următoarea perioadă, alcătuiește o listă de cumpărături și încearcă să nu te abați prea mult de la aceasta. Unele supermarketuri vin în ajutorul clienților și oferă liste de cumpărături direct în aplicațiile proprii. Aplicația Kaufland permite alcătuirea unei astfel de liste unde poți introduce manual produsele sau le poți face poză. Tot în cadrul acesteia vei regăsi cel mai nou catalog Kaufland, alături de ofertele și promoțiile disponibile.

Diferența dintre data de expirare și data de consum de preferință

Potrivit Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, una dintre cauzele risipei alimentare este «neînțelegerile cu privire la semnificația „expiră la» și «a se consuma de preferinţă până la», etichete cu date care duc la creșterea cantităților de alimente risipite”.

Pe ambalajele produselor este precizată întotdeauna data de expirare. Aceasta a arată până când poate fi consumat un produs. De multe ori însă produsul poate să fie comestibil și după această dată. Pentru a verifica starea unui produs suspect îți recomandăm 3 pași:

  • Aspectul - Vezi dacă din punct de vedere vizual produsul arată bine;
  • Mirosul - Miroase-l pentru a te asigura că nu este alterat;
  • Gustul - Consumă o bucată mică pentru a testa gustul alimentului;

În cazul în care produsul a trecut cele trei teste poți să-l consumi.

Data de consum de preferință - aceasta se referă la data până la care produsul nu își pierde din proprietăți (gust, miros, aspect și consistență). Chiar dacă data consumului de preferință a trecut, produsul poate fi consumat, el nefiind alterat. Dacă totuși acesta ți se pare suspect, îți recomandăm să urmezi cei trei pași descriși mai sus pentru a-l testa.

În cazul unor produse sunt afișate pe ambalaj și informații despre perioada în care pot fi consumate după deschidere.

O altă cauză majoră a risipei alimentare este cauzată de faptul că mai mult de jumătate din populație nu cunoaște diferențele dintre termenii de „a se consuma înainte de” și „data expirării”.

Sursă: www.europarl.europa.eu

Atenție, condițiile de păstrare a alimentelor sunt foarte importante. Îți recomandăm să urmezi indicațiile de păstrare afișate pe ambalaj pentru a le prelungi perioada în care pot fi consumate.

În caz contrar, acestea se pot altera înainte de perioada de expirare menționată pe ambalaj.

Ne puteți urmări și pe Google News