PNL cheamă USR PLUS la noi negocieri. Dar numai dacă îl acceptă pe Florin Cîțu și renunța la moțiunea cu AUR

PNL cheamă USR PLUS la noi negocieri. Dar numai dacă îl acceptă pe Florin Cîțu și renunța la moțiunea cu AURSursa foto: arhiva EVZ

PNL îi invite pe cei de la USR PLUS la un „dialog direct, nemijlocit, fără precondiţii inacceptabile” pentru a reface majoritatea parlamentară.

Biroul Politic Naţional al PNL a adoptat, la propunerea lui Rareș Bogdan, o rezoluţie prin care cere USR PLUS „denunţarea imediată şi totală a oricărei colaborări sau acţiuni politice comune cu Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)”. Liberalii cataloghează Partidul AUR drept o formaţiune extremistă, xenofobă şi anti-europeană”.

Rezoluția PNL precizează în apelul adresat celor de la USR PLUS vine în contextul moțiunii de cenzură pe care formațiunea a promovat-o împreună cu AUR, împotriva guvernului Cîțu. Documentul se află pe masa Curții Constituționale, care se va pronunța cu privire la legalitatea sa, în 28 septembrie, în urma unei contestații a Guvernului.

Dacă CCR va decide că nu are probleme de constituționalitate și a urmat toate procedurile legale, moțiunea va ajunge în Parlament, de urgență, pentru vot.

Or, în cazul votului, sunt șanse mari ca Guvernul Cîțu să pice, dat fiind că până și PSD, pe care liberalii s-au bazat pentru a bloca moțiunea în Parlament, au anunțat că o vor vota. Pierderea guvernării ar reprezenta o lovitură extrem de dură pentru noua conducerea a PNL, așa cum se configurează cu o săptămână înainte de Congresul PNL din 25 septembrie.

Ludovic Orban, Florin Citu, PNL

Cîțu este mandatat să facă tot posibilul să păstreze guvernarea

În documentul adoptat cu unanimitate de voturi şi denumit „Rezoluţia Consiliului Naţional al Partidului Naţional Liberal privind menţinerea stabilităţii şi respingerea extremismului politic”, conducerea  partidului arată că liberalii  rămân „ferm angajaţi în actul guvernării României”. Aceștia îl mandatează pe Florin Cîțu „pentru a lua măsurile şi deciziile necesare pentru asigurarea în continuare a stabilităţii guvernamentale şi pentru respingerea tentativelor parlamentare de demitere a Guvernului prin moţiune de cenzură”.

Autorii „salută” recenta aprobare în Guvernul României a Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny”. În opinia lor, acest program ar fi „o soluţie bună şi necesară pentru modernizarea ţării, pentru dezvoltarea multor comunităţi locale”, căruia USR PLUS i s-a opus.

Dacian Ciolos, Dan Barna

Liberalii cer USR PLUS să renunțe la moțiunea semnată împreună cu AUR

Conducerea PNL cere USR PLUS să denunţe „colaborarea” cu AUR şi să revină la dialogul cu PNL, „fără precondiţii inacceptabile”.

„Facem apel la denunţarea imediată şi totală de către USR PLUS a oricărei colaborări sau acţiuni politice comune cu Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), o formaţiune extremistă, xenofobă şi anti-europeană. Niciun partid care se pretinde democratic şi pro-european nu poate intra în parteneriate de vreun fel – făţişe sau tacite – cu apologeţi ai legionarismului sau ai comunismului, cu susţinători ai lui Corneliu Zelea Codreanu sau Nicolae Ceauşescu.

Invităm USR PLUS la un dialog direct, nemijlocit, fără precondiţii inacceptabile, pentru a reconstrui încrederea şi a reface majoritatea parlamentară creată imediat după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020”, se arată în material.

Documentul reafirmă că PNL face toate eforturile pentru asigurarea stabilităţii şi funcţionarea cât mai bună a guvernării. totodată reafirmă „susţinerea categorică” pentru parteneriatul cu președintele Klaus Iohannis.

Guvernul trebuie să ia măsuri pentru protecția populației

Un capitol aparte prevede formularea unei solicitări către Guvernul României pentru „luarea tuturor măsurilor posibile pentru a proteja cetăţenii în contextul scumpirilor care au avut loc în sectorul energetic şi care le afectează nivelul de trai.”

„Reamintim tuturor membrilor PNL obligaţia lor de corectitudine faţă de partidul din care fac parte, obligaţie care include solidaritatea cu echipa guvernamentală liberală şi susţinerea Guvernului condus de PNL, în faţa celor care îl atacă în mod politicianist şi care urmăresc să-l slăbească ori să-l demită”, se mai arată în rezoluţia adoptată sâmbătă.

Documentul a fost votat conform preambulului, în contextul în care liberalii au luat „act de temerile care există în societate cu privire la recentele evoluţii de pe scena politică, care au generat o nedorită criză” dar şi „ţinând cont de atacurile la adresa stabilităţii guvernamentale şi de riscurile pentru România pe care aceste atacuri le implică”.

Înregistrare incredibilă din PNL: Dacă mă votați, vă angajez la stat. AUDIO

PNL

Mai multe funcții de conducere ca să fie mulțumită toată lumea

Pe lângă rezoluția de mai sus, conducerea PNL a propus modificarea unor prevederi din statutul partidului, în perspectiva viitorului congres PNL. Aceasta în sensul suplimentării numărului de funcții de conducere din partid. De asemenea, 0 altă prevedere stabilește că foștii președinți, inclusiv interimarii vor fi cooptați în structurile de conducere ale PNL. Aceasta din urmă este o concesie făcută actualului președinte Ludovic Orban care, după viitorul congres ar putea rămâne total pe dinafară.

Premierul Florin Cîţu a afirmat că pe lângă modificările la statut se va stabili convocarea Consiliului Naţional, pe 26 septembrie, pentru a fi votată conducerea Biroului Executiv.

„Modificările la statut sunt modificări cu care am fost de acord toţi, în BPN-ul precedent toţi membrii BPN-ului, deci unanimă a fost decizia. Ele vor fi votate astăzi în Consiliul Naţional. Este vorba despre împărţirea, din punctul meu de vedere, a atribuţiilor pentru vicepreşedinţi mult mai bine, vrem să fie un partid care să funcţioneze mai eficient după 25 septembrie şi atunci erau câteva domenii care erau comasate şi nu aveau nici legătură unul cu altul”, a declarat, sâmbătă, Florin Cîţu.

Astfel, numărul de vicepreședinți ai partidului va fi dublat, de la 8 la 17, conform propunerilor existente.

Congres cu 5.000 de participanți la Romexpo

Congresul PNL se va desfășura la Romexpo și sunt așteptați să participe 5.000 de delegați, aceasta în condițiile în care situația epidemiologică din București se înrăutățește pe zi ce trece. Din acest motiv, Florin Cîțu a anunțat că va fi solicitat punctul de vedere al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

„Organizatorii Congresului vor cere opinia celor de la CNSU, vom vedea care este opinia lor pentru astfel de activităţi, dar eu vă spun că va fi cu cinci mii de oameni. Nu luăm în calcul altă variantă în acest moment”, a mai spus premierul.

Congresul PNL se va desfășura cu prezență fizică și va fi folosit certificatul verde.

„Mie mi se pare normal să folosim certificatul verde: persoane vaccinate, trecute prin boală sau cu testare. Va fi un congres care se va desfășura în condiții legale cu 5000 de participanți”, a spus Cîțu.

Ne puteți urmări și pe Google News