Întrebarea momentului în pandemie, multe supoziții și puține certitudini. Ne protejează vaccinul împotriva tulpinii Delta?
- Nicolae Comănescu
- 14 iulie 2021, 21:19
Nu se știe precis cât de eficiente sunt vaccinurile folosite până acum, pentru imunizare, chiar dacă unele studii susțin că ajută și împotriva tulpinii Delta.
Marea întrebare care circulă în ultima perioadă, în timpul pandemiei de coronavirus, este legată de protecția pe care o oferă actualele vaccinuri în fața tulpinii Delta, care începe să-și facă simțită prezența în Europa. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, medicul Andrei Baciu, a afirmat că, din câte se știe, actualele vaccinuri protejează și împotriva mutației respective, despre care se spune că este cea mai agresivă.
E foarte dificil de spus cât de eficiente sunt vaccinurile în fața tulpinii Delta
„Pe datele pe care le avem în momentul de faţă, împotriva acestei tulpini Delta, vaccinurile existente sunt eficiente. Probabil că nu au aceeaşi eficienţă pe care o au împotriva variantei iniţiale, clasice.
E foarte dificil de spus cât de eficiente sunt, pentru asta e nevoie de studii ştiinţifice. Sunt două elemente – faptul că există o protecţie şi vaccinurile sunt eficiente împotriva acestei noi tulpini, dar se pare că există o protecţie uşor diminuată faţă de protecţia împotriva formelor clasice.
Oricum ar fi, aici trebuie să ne uităm la două tipuri de efecte. În primul rând, efectul la nivel personal – fiecare dinte noi avem un beneficiu prin faptul că ne vaccinăm, ne protejează de dezvoltarea unei forme de boală. Dar există şi beneficiul colectiv, comunitar, în sensul că dacă avem o imunitate colectivă suficient de mare, de 60-70 %, indiferent de tulpina circulantă riscul de a ne infecta scade foarte mult”, a spus Andrei Baciu la Antena 3.
Multe supoziții, puține certitudini
„Au fost cazuri in care se vorbea despre faptul ca cei vaccinati cu Johnson&Johnson ar trebui să facă o a doua doză cu Pfizer sau Moderna ca să fie protejați de noile tulpini. S-a vorbit şi de administrarea unei a treia doze suplimetare pentru a prelungi imunitatea celor vaccinaţi deja cu două doze. Secretarul de stat Andreio Baciu susţine că în primul rând este bine să ne informăm corect şi complet.
Sunt câteva chestiuni distincte. În primul rând, eventualitatea creării unei doze suplimentare este luată în calcul pentru una din două situaţii. Pe de o parte dacă imunitatea dată de vaccin se atenuează în timp şi atunci pentru a prelungi impactul răspunsului imunitar se ia în considerarea administrarea unei a treia doze.
Dar acest lucru este în momentul de faţă doar o alterativă teoretică, pentru că datele pe care le avem spun că imunitatea persistă suficient de mult în timp încât să nu fie nevoie de o doză suplimentară”, a mai precizat oficialul din Ministerul Sănătății.