Calendar creștin ortodox. Pomenirea Arhanghelului Gabriel

Calendar creștin ortodox. Pomenirea Arhanghelului Gabriel

Arhanghelul Gabriel este pomenit şi la 13 iulie, nu doar la Soborul Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail și a tuturor puterilor celor cerești (8 noiembrie), în ziua de după Bunavestire (26 martie) şi cu ocazia pomenirii icoanei athonite Axion estin (11 iunie).

Calendar creștin ortodox. Pomenirea Arhanghelului Gabriel. Sărbătoarea a fost introdusă în secolul al IX-lea, cu ocazia sfințirii unei biserici cu hramul Arhanghelului Gabriel, în Constantinopol. Din nefericire, acea biserică nu mai există în zilele noastre. Conform calendar-ortodox.ro, slujba acestei zile e compusă de Iosif Imnograful, prăznuit la 4 aprilie.

Tot în această zi se face pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru, Ștefan Savaitul. La 13 iulie este pomenită şi Sfânta Muceniță Golinduh, care ulterior a purtat numele Maria.

Calendar creștin ortodox. Pomenirea Arhanghelului Gabriel. Un alt exemplu despre puterea credinţei

„Această sfântă era din Persia și locuia cu un bărbat ce era mai mare peste fermecători, pe vremea lui Hosroie, împaratul perșilor, și a lui Mavrichie, împaratul romanilor. Aceasta în vedenie a văzut pe îngerul lui Dumnezeu, care i-a arătat un loc întunecat și plin de foc, în care a văzut pe strămoșii ei care fuseseră închinatori de idoli.

I s-a arătat încă și alt loc luminos, în care se veseleau și cei care slujiseră lui Hristos. Deci voind și ea să intre în locul cel plin de lumină, a fost oprită de către un înger, care i-a spus că în locul acela necredincioșii nu pot să intre. Îndată după vedenia aceea, fericita a crezut în Hristos și s-a botezat, numindu-se Maria.

Pentru pricina aceasta a fost osândită atât de bărbatul său, cât și de împărat. Și fiind trimisă la cetățuia Litei și trăind 18 ani în închisoare și nevrând a se supune poruncii, a fost aruncată într-o groapă, în care locuia un balaur mare.

Și zăcând acolo 4 luni, l-a îmblânzit în așa chip pe balaur, încât se culca și se odihnea deasupra lui. A luat și dar de la Dumnezeu să nu mai gândească de foame. Fiind scoasă de acolo, a fost dată pe seama feciorului lui Hosroie, ca să o cerceteze, și a fost supusă la nenumărate chinuri din care a fost izbăvită în chip minunat.

Îngerul a ridicat sabia deasupra ei

Iar ei parându-i rău că nu a pătimit, îngerul a ridicat asupra ei sabia și a lovit-o peste grumaji; și i s-a părut că a tăiat-o și că a dat sânge din care i s-au înroşit hainele ce purta, care făceau multe tămăduiri.

Iar sfânta a mers la Ierusalim și închinându-se la sfintele locuri, a cunoscut de la Dumnezeu osebirea credinței Bisericii Ortodoxe și a celorlalte eresuri. Și mergând în Constantinopol a intrat într-un mormânt mic, și a lăsat acolo cele putrede și trecătoare și s-a mutat către Dumnezeu.

Tot în această zi, pomenirea Cuvioasei Sară, care cu pace s-a savârsit. Din zicerile cuvioasei Sară din Patericul Egiptean. Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin”, arată sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News