Germania dar şi alte şapte ţări au început să elibereze primele pașapoarte Covid

Germania dar şi alte şapte ţări au început să elibereze primele pașapoarte Covid

Portalul UE pentru verificarea certificatului digital privind COVID-19, a fost lansat pe 1 iunie. Sunt deja șapte țări care au decis să-l utilizeze chiar din prima zi.

Germania, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Grecia, Croaţia şi Polonia au început deja să elibereze primele pașapoartele Covid.

Certificatul digital pentru COVID-19 va fi disponibil în format digital sau pe hârtie. Acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecții. Acesta va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor.

 Paşaportul va va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor

În urma acordului politic cu privire la regulamentul care reglementează certificatul, încheiat între Parlamentul European și Consiliu, a fost lansat, marți, acest ”pilon tehnic al sistemului UE”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creat în doar două luni, portalul UE asigură verificarea caracteristicilor de securitate conținute în codurile QR ale tuturor certificatelor. Acest lucru le va permite cetățenilor și autorităților să aibă certitudinea că certificatele sunt autentice.

În timpul acestui proces, nu se schimbă și nu se păstrează date cu caracter personal. Lansarea portalului marchează sfârșitul lucrărilor pregătitoare la nivelul UE.

Important. Lista țărilor UE care au început să emită de la 1 iunie certificatul digital COVID

Din 10 mai, 22 de țări au testat deja portalul cu succes

„Certificatul digital al UE privind COVID demonstrează valoarea adăugată pe care soluțiile eficace în materie de e-sănătate o oferă cetățenilor noștri. Este important ca, în săptămânile următoare, toate statele membre să își finalizeze pe deplin sistemele naționale de emitere, stocare și verificare a certificatelor, astfel încât sistemul să devină funcțional la timp pentru sezonul vacanțelor. Cetățenii UE așteaptă cu nerăbdare să călătorească din nou și își doresc să facă acest lucru în condiții de siguranță. Obținerea unui certificat al UE este un pas crucial în acest sens”, a precizat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Prin urmare, mai multe țări vor începe să utilizeze sistemul în zilele și săptămânile următoare.

Comisarul pentru justiţie Didier Reynders a precizat că certificatul digital al UE privind COVID „le oferă cetăţenilor europeni un instrument comun care le permite să se deplaseze din nou în mod liber şi în siguranţă”. „Acesta evidenţiază poziţia de lider a Europei în domeniul tehnologic, respectând pe deplin valorile şi principiile noastre: protecţia datelor, incluziunea şi proporţionalitatea. Este important ca toate statele membre să profite de săptămânile următoare pentru a se pregăti pe deplin, astfel încât sistemul să fie pe deplin operaţional la 1 iulie”, a completat Didier Reynders.

Se urmărește extinderea folosirii certificatului digital și pentru țările din afara UE

Comisia Europeană le-a recomandat luni statelor UE să-i scutească de măsura carantinei pe rezidenții vaccinați anti-Covid-19 și de teste pe copiii cu vârste sub șase ani, pentru armonizarea măsurilor legate de certificatul sanitar european care va facilita deplasările în interiorul blocului comunitar, relatează Agerpres. Ministrul italian al sănătății, Roberto Speranza, a anunțat că va propune extinderea folosirii certificatului verde de călătorie al Uniunii Europene și pentru țări din afara blocului comunitar.