Ascensiunea lui Vlad Voiculescu. Multe semne de întrebare și sprijin din zone inaccesibile oamenilor obișnuiți
- Nicolae Comănescu
- 17 aprilie 2021, 14:45
Întreaga evoluție profesională a lui Vlad Voiculescu ridică mari semne de întrebare și pare că politicianul a fost șlefuit pentru mandatele de la Sănătate.
Vlad Voiculescu și-a încheiat cu mare scandal cel de-al doilea mandat în fruntea Ministerului Sănătății. Fără realizări și cu multe eșecuri, politicianul a fost revocat din funcție de premierul Forin Cîțu. Voiculescu a mai ocupat această funcție în mandatul premierului Dacian Cioloș, dar nici atunci nu a lăsat lucruri concrete în urmă.
Cu o echipă de PR care a lucrat înfocat la imaginea sa, Vlad Voiculescu a căzut cu tronc unora dintre români, care au văzut în el un salvator. Face parte din clasa politicienilor „salvatori”, apărută după catastrofa de la Colectiv, din anul 2015. Evenimentul a dus la căderea guvernului condus de Victor Ponta. Acelei echipe preluate de Cioloș i s-a pus eticheta de „tehnocrați”. Termen aplicat incorect, pentru că mulți dintre ei nu aveau legături cu domeniile pe care aveau să le conducă. Un exemplu concret este chiar Voiculescu, om fără studii medicale.
Tatăl lui Vlad Voiculescu a lucrat ca tâmplar
Născut în 1983, la Pucioasa, în județul Dâmbovița, fostul ministru a urmat primele opt clase în satul Brănești din același județ. În anul 2001, avea să absolve liceul „Nicolae Titulescu” din Pucioasa. Imediat a intrat în afaceri, și a înființat societatea Pro Vlad SRL, redenumităLuxus Garten SRL în iunie 2008, conform constana.info.
Tatăl său a lucrat mulți ani ca tâmplar, iar firma era specializată în „tăierea şi rindeluirea lemnului” și avea sediul declarat în satul Brănești. Conform rapoartelor financiare, firma, cu 20 de angajați, a mers foarte bine și a avut o cifră de afaceri de sute de mii de euro. Pe de altă parte, Voiculescu nu s-a ocupat de acest business. Pentru că, după cum arată CV-ul său, în acea perioadă a fost la Viena, acolo unde era și student, și angajat.
Societatea a fost radiată în anul 2013
Se cunosc foarte puține amănunte despre firma lui Vlad Voiculescu, administrată în acea vreme de Alexandru Teleleu. Un eveniment important apare în anul 2013. Atunci când firma a fost radiată, conform sursei citate.
Conform documentelor depuse la Registrul Comerțului, la dizolvarea produsă efectiv în 2014, lui Vlad Voiculescu i-a fost repartizat întreg activul societății:
191mp, teren intravilan categoria curți construcții 109mp, șopron 87mp, teren intravilan, categoria curți construcții 38mp, camera uscător 89mp, teren intravilan, categorie curți construcții 40mp, central termică 42mp, șopron
Tatăl politicianului, Vlad Voiculescu Iulian, a fost campion la înot, monitor de ski, profesor de sport, kineto-terapeut la Băile Pucioasa și s-a ocupat cu tâmplăria. După o verificare a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) realizată la cererea Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, a reieșit faptul că Iulian Voiculescu a fost colaborator al Securității. Faptele sale puteau să fie încadrate la „poliție politică”.
Nu se știe cu ce bani a trăit la Viena
Provenind dintr-o familie fără posibilități financiare, Vlad Voiculescu a ajuns să studieze la Viena în 2001. la Vienna University of Economics and Business Administration. Nu se știa dacă a fost admis pe locurile fără plată sau a plătit pentru studii. În cele din urmă a ieșit la iveală faptul că studiile i-au fost plătite printr-o bursă finanțată de Institutul Aspen, la care unchiul său din România, Nic Voiculescu, este fondator și membru în consiliul de conducere.
Nu se cunosc resursele financiare de care a dispus Voiculescu la Viena, în perioada 2001-2005. El va avea primul loc de muncă în 2005. Este angajat la Dexia Kommunalkredit Bank AG acolo unde primește misiunea de-a coordona implementarea „Sistemului de Management al Informaţiei în toate filialele grupului.”
Interesant este că el și-a luat licența abia în 2011, deci în 2005 a fost angajat fără să aibă încheiate studiile superioare. În anul 2007 este angajat la Volksbank International AG, Viena și devine „consilier al Consiliului de Supraveghere, Comitetelor de Audit, Comitetelor de Strategii şi Buget din mai multe filiale” ale băncii. În anul 2010 ajunge la Erste Group Bank AG, cel mai mare grup financiar-bancar austriac, în funcția de „vicepreședinte al Diviziei de Finanțări de Infrastructură.” Și aici primește postul doar pe baza diplomei de BAC luată la Pucioasa.
Ascensiunea lui Voiculescu a început în 2011
Ascensiunea lui Vlad Voiculescu începe însă în 2011, anul în care își ia licența. În 2012, siteul hotnews publică un material sub semnătura lui Vlad Mixich. Subiectul era legat de un tânăr român din Austria, Alin Alexandru, care trimitea în țară medicamente bolnavilor de cancer. Ulterior, Vlad Mixich avea să fie numit vicepreședinte la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale în guvernul Dacian Cioloș.
Astfel, mai mulți români au intrat în această rețea de transport a medicamentelor. Organizația fusese înființată de Alin Alexandru, cel care de fapt era Vlad Voiculescu. Așa a intrat în scenă cel care avea să ajungă ministrul Sănătății. Despre acest subiect, avea să fie realizat și un documentar, „Rețeaua”, difuzat în 2015 de HBO România.
MagicCamp, o asociație caritabilă
Apoi, Voiculescu a înființat asociația caritabilă MagiCamp, împreună cu Melania Medelanu, iar proiectul a beneficiat de mare publicitate. „ONG-ul trebuia să lupte pentru copiii bolnavi de cancer, dar s-a transformat treptat într-un incubator de politruci, dacă se reține că mare parte dintre colaboratorii lui Voiculescu sunt aduși de la Asociaţia MagiCamp”, conform sursei citate.
Casa din Brănești făcută de Vlad Voiculescu, „Magic Camp”. Casa este pe numele tatălui său. Fostul ministru spune că Melania Medeleanu este șefa proiectului acestei fundații și că el doar a sprijinit-o.
Pentru o perioadă, Vlad Voiculescu și Melania Medelanu au avut și o relație. Dar cu adevărat, rampa de lansare a lui Voiculescu a fost tragedia de la Colectiv, care a dus la apariția celor două partide USR și PLUS.
Nicolae Voiculescu, ruda lui Vlad Voiculescu, a fost timp de șapte ani directorul companiei de farmaceutice Novartis. Este membru fondator al Institutului Aspen România, condus de Mircea Groană, iar în 2008 a fondat compania Link Resources alături de avocatul Ion Nestor de la Nestor, Nestor, Diculescu, Kingston, Petersen, casă de avocatură deținută și de mama fostului ministru Dan Șova.