Decizia luată de președintele Erdogan a stârnit mare îngrijorare pe plan extern. Situație periculoasă în această țară

Decizia luată de președintele Erdogan a stârnit mare îngrijorare pe plan extern. Situație periculoasă în această țară

Există pericol de instabilitate financiară în Turcia, după ce președintele Erdogan l-a demis, în luna martie, pe guvernatorul Băncii Centrale.

Naci Agbal, guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, a fost demis în luna martie de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Această mișcare neașteptată continuă să stârnească îngrijorare pe plan extern în privința stabilității financiare a acestei țări. Odile Renaud-Basso, preşedintele BERD, a declarat că Turcia trebuie să se concentreze în acest moment pe lupta împotriva creșterii inflației. 

Pericol de instabilitate financiară, avertizează specialiștii

Naci Agbal a fost demis după ce Comitetul de politică monetară a anunţat o majorare peste aşteptări a dobânzii de referinţă, de la 17% la 19%, ca răspuns la deprecierea lirei şi creşterea preţurilor. La fel ca și președintele Erdogan, noul guvernator, Sahap Kavcioglu, a vorbit în termeni critici despre majorarea ratelor dobânzilor. În mai puţin de doi ani, liderul de la Ankara a concediat trei guvernatori ai Băncii Centrale a Turciei.

„Este clar că decizia de a schimba atât de des guvernatorul Băncii Centrale nu este bună pentru credibilitate. Este vital acum ca autorităţile să se concentreze pe înăsprirea politicii monetare, pe lupta contra inflaţiei şi să nu dea înapoi după măsurile adoptate de Agbal Există unele temeri privind stabilitatea financiară şi următoarele măsuri vor fi foarte importante”, a declarat şeful BERD.

Turcia a primit un ajutor financiar de 1,70 de miliarde de euro

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat că în anul 2020 şi-a majorat investiţiile până la un nivel record de 11 miliarde de euro. Și asta pentru a ajuta economiile din regiunea în care activează pentru a face faţă efectelor provocate de pandemie. Din aceşti bani, Turcia a primit 1,70 miliarde de euro, pentru a atenua impactul pandemiei asupra economiei. Renaud-Basso se aşteaptă ca în 2021 investiţiile să ajungă la acelaşi nivel şi Turcia să fie din nou una din principalele destinaţii ale investiţiilor BERD.

Printre cele 38 de economii din Europa Centrală şi de Est, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu în care investeşte Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ritmul lent al vaccinării reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa redresării, a declarat Renaud-Basso. Marele risc cu care se confruntă economiile îl reprezintă accesarea cu dificultate a vaccinurilor.