Războiul nuclear e la un click distanță. China și Rusia, pionii care amenință pacea mondială
- Andreea Vlad
- 4 februarie 2021, 09:22
Un război nuclear între Statele Unite, China și Rusia este o posibilitate reală, avertizează un amiral american de 4 stele.
Începe un război nuclear? Amiralul Charles A. Richard, șeful US Strategic Command (STRATCOM), autoritate responsabilă pentru armele nucleare americane, a acuzat Moscova și Beijingul pentru "provocarea agresivă" la adresa păcii mondiale, "în moduri care nu s-au mai văzut de la Războiul Rece".
China și Rusia au profitat de pandemie pentru a-și continua agenda nucleară
Acesta a subliniat ca exemple relevante atacurile cibernetice și amenințările spațiale, adăugând că China și Rusia "profită de pandemia globală pentru a face să avanseze agendele lor naționale".
Într-un articol pentru revista US Naval Institute, Amiralul Richard a explicat: "Aceste comportamente sunt destabilizatoare. Dacă sunt lăsate neverificate, vor crește riscul unei mari crize sau al unui conflict de putere". Acesta a adăugat că evaluează probabilitatea unui conflict nuclear ca fiind "scăzută", totuși ea există.
"Nu putem minimiza sau ignora evenimente care par de obicei improbabile. Însă dacă se vor produce, vor avea consecințe catastrofale. Trebuie să luptăm activ pentru a ține sub control agresiunea lor potențială. Să nu le întărim ideea că Statele Unite nu dorește sau nu poate să le dea replica. Asta i-ar putea încuraja și mai tare. În plus, aliații noștri ar putea interpreta inacțiunea ca lipsă de voință sau inabilitate de leadership".
Un război nuclear la start? Bătălia pentru leadership nuclear este strategică
Potrivit specialistului, a rămâne pasiv ar putea nega oportunitățile de a poziționa SUA în jurul uneia dintre cele mai mai forțe ale sale: puterea strategică. Amiralul Richard a insistat că SUA trebuie să ia acțiune pentru a se poziționa către viitor. Există o posibilitate reală a unei crize regionale cu Rusia sau China care poate escalada repede într-un conflict ce implică arme nucleare, dacă acestea consideră că o pierdere convențională le amenință statul sau regimul.
În consecință trebuie schimbată perspectiva, astfel încât un angajament nuclear să devină perceput ca o posibilitate foarte reală. "Nu mai putem aborda o confruntare nucleară în același mod. Ea trebuie conturată și dezvoltată pentru mediul dinamic cu care ne confruntăm".
Război nuclear: Rusia a trecut într-o nouă dimensiune nucleară
Amiralul american a subliniat că Rusia și China "continua să își dezvolte capacitățile și să se antreneze la nivel global". Moscova, spre exemplu, își modernizează forțele nucleare de peste un deceniu". Modernizează bombardiere, rachete balistice intercontinentale, rachete balistice lansate de submarine, submarine nucleare, sisteme de avertizare. Pe scurt, întreaga sa forță strategică. Această modernizare este completă în proporție de 70% și se va încheia în următorii ani, opinează expertul militar. În plus, Rusia construiește noi sisteme de ultimă generație precum vehicule de ghidare supersonice, torpile nucleare și rachete de croazieră.
Pe de altă parte, nici China nu trebuie ignorată, căci arsenalul ei nuclear se va dubla (dacă nu chiar tripa) în următoarea decadă. "În absența unei schimbări, suntem încă o dată pe punctul de a ne pregăti pentru un conflict pe care îl preferăm în locul unuia cu care este probabil să ne confruntăm. Este direcția în care trebuie să ne conturăm viitoarea forță aliată", a încheiat acesta.
Sursa: Daily Express