Audieri la Poliția Capitalei. Două infirmiere și două asistente de la Matei Balș au dat declarații

Audieri la Poliția Capitalei. Două infirmiere și două asistente de la Matei Balș au dat declarații

Audieri la Poliția Capitalei. Două infirmiere și două asistente de la Matei Balș au dat declarații

Două infirmiere şi două asistente de la Institutul "Matei Balș" aflate de gardă în pavilionul unde a izbucnit incendiul soldat cu moartea a cinci pacienţi au fost audiate, la sediul Poliţiei Capitalei.

Potrivit avocatului Constantin Durgeru, care reprezintă Institutul "Matei Balş", cele două infirmiere au încercat să stingă focul şi au reuşit să oprească alimentarea cu oxigen, și au evitat producerea unei explozii.

"Au relatat exact ceea ce s-a întâmplat, cu alte cuvinte au spus adevărul. În prima fază, au fost chemate la audieri persoanele care au avut direct legătură cu evenimentele, cele care au fost pe tura de noapte, respectiv asistente şi infirmiere. Două asistente şi două infirmiere. (...) Au dat declaraţii în calitate de martor. Un singur lucru este cert, este evident că nu se poate vorbi de culpa cadrelor medicale, este foarte clar că reacţia a fost promptă. A fost un incident complet nefericit, absolut regretabil, din toate punctele de vedere, iar infirmierele, în primul rând, pentru că ele au fost primele care au luat contact cu focul, au avut o reacţie promptă, iar una dintre ele a avut şi prezenţa de spirit de a opri alimentarea cu oxigen. Dacă nu se oprea alimentarea cu oxigen, aveam o explozie", a declarat avocatul.

El a adăugat că infirmierele au făcut exact ceea ce trebuia: "Prima reacție a fost promptă, în sensul că una dintre cele două infirmiere a sărit cu o pătură să stingă focul, care se afla pe nefericitul pacient, iar cealaltă a decuplat instalaţia de oxigen. Este evident că a avut o reacţie promptă. După care ambele, una în stânga, cealaltă în dreapta, au fugit după extinctoare, ştiind că la capetele culoarului se aflau extinctoare. Au făcut exact ce trebuiau să facă. Este evident că au fost corect instruite, motiv pentru care într-o asemenea situaţie de stres, deşi era normal să se piardă, pentru că vorbim totuşi de nişte infirmiere şi orice om normal s-ar fi pierdut într-o asemenea situaţie, cu tot stresul, au reacţionat cât se poate de corespunzător".

Incendiu devastator la Spitalul Matei Balș

Un grav incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la un pavilion al Spitalului ”Matei Balş” din Capitală, fiind declanşat planul ''roşu''. 5 persoane au decedat, au fost afectate 4 saloane. Din informaţiile primite de către Ministerul Sănătăţii de la echipele de intervenţie, au fost transferaţi către alte unităţi sanitare un număr de 53 de pacienţi din 102 pacienţi aflaţi în saloanele din Pavilionul 5.

Comandantul intervenției a declarat că primul apel a fost primit la 5.05, iar primul echipaj pompieri a ajuns după 8 minute. Pompierii au constatat că la fața locului era un incendiu cu flacără deschisă la parter, care cuprinsese o suprafață de 100 – 120 mp. 4 saloane erau afectate, iar arderea era generalizată, cu posibilități de extindere, a spus comandantul intervenției.

Mobilizare de proporții

Un număr de 38 de echipaje de prim ajutor au fost mobilizate vineri dimineaţa pentru incendiul de la Institutul „Matei Balş” din Capitală, care este spital Covid-19. Coordonatorul echipei medicale, dr. Bogdan Opriţa, a precizat că la faţa locului au acţionat, de asemenea, 6 echipaje de terapie intensivă mobilă şi cinci autospeciale de transport personal şi victime multiple. Bogdan Opriţa a mai spus că dintre cele 44 de persoane evacuate inițial două se aflau în stare mai gravă şi au necesitat măsuri de protezare respiratorie.

De la „Matei Balş” au fost evacuate, în primă fază, aproximativ 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, „Sfântul Ioan” şi „Sfântul Pantelimon”. Restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul institutului.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Două linii telefonice vor fi operaţionalizate pentru aparţinătorii pacienţilor transferaţi. Cele două numere disponibile pentru aparţinători sunt: 021.2069398 şi 021.2648515.

Citește și:

Tragedie la „Matei Balș”. Drama rudelor pacienților internați în spitalul COVID-19

 

Tragedie la Matei Balș. A sărit pe geam pentru a-și salva viața și a sunat la 112

Reacția premierului Florin Cîțu, după tragedia de la Balș. „Așa nu mai merge”