Atacul cibernetic masiv împotriva SUA a fost dat din interior

Atacul cibernetic masiv împotriva SUA a fost dat din interior Rafila, despre atacul informatic asupra spitalelor. Se vor lua măsuri drastice. Sursa foto Arhiva EVZ

Hackerii aflați la originea atacului cibernetic masiv împotriva mai multor agenții guvernamentale americane au folosit computere din Statele Unite, potrivit societății de securitate cibernetică FireEye.

Atacul cibernetic a fost dat cu ajutorul unor servere și computere din interiorul Statelor Unite și adesea din același oraș cu victimele atacului, a declarat FireEye pentru New York Times.

Pentru că atacul a pornit de la servere interne, pirații au putut trece neobservați de Agenția Națională pentru Securitate (NSA), care nu are autoritate asupra rețelelor din sectorul privat.

„(Serviciul rus de Informații Externe – SVR) este determinat, este sofisticat și nu are aceleași restricții legale pe care le avem noi aici, în Occident”, a declarat fostul analist guvernamental de informații Adam Darrah.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile SUA au acuzat guvernul rus pentru atacul care s-a desfășurat pe durata a mai multe luni, ar fi început în iulie și a fost detectat de CyberEye abia în decembrie, potrivit unei relatări a Wall Street Journal.

Era vizată noua administrație?

Amploarea atacului se apreciază că a fost mai mare decât s-a crezut inițial, potrivit NY Times. Se crede că pirații ruși au accesat circa 250 de rețele ale SUA, inclusiv companii din Top 500 și mai multe agenții guvernamentale, cum ar fi Departamentul pentru Securitate Internă, Departamentul Trezoreriei și Administrația Națională pentru Securitate Nucleară.

„Încă nu știm care au fost obiectivele strategice ale Rusiei”, a spus Suzanne Spaulding, un fost oficial responsabil cu securitatea cibernetică din cadrul Departamentului Securității Interne, pentru NY Times.

„Însă ar trebui să fim îngrijorați că o parte dintre acestea ar putea depăși ceea ce știm în acest moment. Scopul lor ar putea să fi fost obținerea unei poziții de forță asupra noii administrații.”

Responsabili guvernamentali au recunoscut în privat că volumul de date sensibile obținut de pirații cibernetici rămâne necunoscut, scrie Times.

Rusia sau China?

Există temerea că pirații au putut avea acces și obținut planul oficial de restabilire a energiei electrice în timpul unei eventuale pene la nivel național.

„Atacul cibernetic este mult mai mare în presa Fake News decât în realitate. Am fost informat integral și totul este sub control”, a scris pe Twitter Donald Trump, în data de 19 decembrie.

Într-un alt mesaj, președintele a adăugat că la originea atacului se poate să fi fost China.

Totuși, secretarul de stat Mike Pompeo și Procurorul General din acea perioadă William Bar au afirmat că atacul a fost dat de hackeri ruși.