Litoralul, cu focare multe, dar fără restricții. Care este explicația DSP
- Feri Predescu
- 1 octombrie 2020, 19:42
Deși autoritățile din județul Constanța admit faptul că, din cauza exploziei numărului de cazuri de COVID-19, rata incidenței de infectări la o mie de locuitori a depășit pragul de 1,5, nu s-au luat măsuri de restricție, DSP invocând că cele mai multe îmbolnăviri au apărut în medii deja izolate, precum căminele de bătrâni.
În ultimele 24 de ore, pe litoral au fost înregistrate 122 de infectări cu noul coronavirus, cel mai mare de la începutul pandemiei. Numai în ultimele 10 zile, în orașul Constanța au fost înregistrate peste 600 de cazuri ceea ce duce la o rată a incidenței cumulate de 1,54/1.000 de locuitori. Din aceste cazuri, însă, 39 sunt rezidenți și personal al Căminului pentru Persoane Vârstnice, aparținând Direcției Generale de Asistență Socială din primăria Constanța, și 27 de copii și personal din Centrul „Orizont”.
Având în vedere că aceste 66 de cazuri provin din medii izolate, iar confirmarea s-a făcut în interiorul centrelor, Direcția de Sănătate Publică din Constanța a propus calcularea ratei incidenței cumulate fără aceste cazuri, informează Prefectura Constanța. Astfel, rata incidenței cumulate reale de la nivelul municipiului Constanța este de 1,33 la o mie de locuitori și nu mai e nevoie ca autoritățile să dispună închiderea restaurantelor, a sășilor de păcănele și suspendarea evenimentelor artistice.
Situații asemănătoare s-au înregistrat și la Eforie Sud, cu 30 de cazuri în perioada 17.09 - 30.09. Dintre acestea, 28 provin dintr-un centru pentru persoane vârstnice. Astfel rata incidenței cumulate, fără cazurile din căminul de bătrâni, este de 0,54 la o mie de locuitori ai stațiunii și astfel Eforie scapă, deocamdată, de impunerea restricțiilor. Iar la Centrala Nucleară Cernavodă sunt deja 23 de îmbolnăviri, care nu ar afecta rata de infecție în oraș.
O altă situație în care a fost calculată, inițial, o rată a incidenței de peste 1,5/1.000 de locuitori, s-a înregistrat la Agigea. Acolo, au fost 29 de cazuri în ultimele 14 zile. Numai că 22 din total provin dintr-un grup de muncitori turci, care lucrează împreună, și sunt cazați într-un cămin din portul Constanța Sud Agigea. Ancheta epidemiologică a relevat faptul că infectarea s-a făcut în interiorul acestui grup și nu printr-o transmitere comunitară. Rata incidenței cumulate, fără cazurile muncitorilor străini, este de 0,82/1.000 locuitori.
De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, în județul Constanța au fost confirmate 2.972 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, 64 de persoane au decedat, din rândul celor pozitivate. Cele 605 paturi din spitale, puse la dispoziția bolnavilor de COVID 19, sunt ocupate aproape în totalitate. DSP a cerut spitalelor suplimentarea numărului de paturi. În rețeaua școlară sunt 55 de persoane confirmate pozitiv, 28 de elevi, doi copii de grădiniță, 22 profesori. Singurele localități închise, deocamdată, sunt Lianu, Vama Veche, 2 Mai și Fântânele.