Atenție! Sărbătoare cu cruce roșie, joi. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă
- Dragos Manea
- 1 octombrie 2020, 00:03
Joi, 1 octombrie, creştin-ortodocșii sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului, zi sfântă deosebit de importantă și marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.
În fiecare an, creștinii ortodocşi prăznuiesc pe 1 sau 14 octombrie Acoperământul Maicii Domnului, una din cele patru mari sărbători închinate Născătoarei de Dumnezeu, Fecioara Maria.
Numită în popor şi Pocroave, Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne din Constantinopol, pe timpul Împăratului Leon Înțeleptul (886-911).
Ce semnificații are sărbătoarea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului?
Sărbătoarea are adânci semnificații în viața creștinilor. Este un moment în care rugăciunile de ajutor și ocrotire la Maica Domnului fac minuni. Acoperământul Maicii Domnului îi ține sub protecția lui pe toţi creștinii care vor să fie feriți de încercări și de suferințe.
Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă?
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului este marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie. În această zi credincioșii nu au voie să muncească, să spele sau să facă curățenie prin gospodării.
De asemenea, există o credință conform căreia dacă este tăiat azi părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.
În ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului nu se mănâncă de dulce. Aşadar, cei care își doresc să fie sănătoși și feriți de rele țin post.
De unde a început această sărbătoare importantă?
Potrivit sinaxarelor, într-o noapte de sâmbătă spre duminică, în Biserica „Preasfânta Născătoare de Dumnezeu” din Vlaherne – Constantinopol, se oficia Slujba Privegherii.
Spre dimineaţa de 1 octombrie, Sfântul Andrei „cel nebun pentru Hristos” și ucenicul său Epifanie, în timp ce se rugau, au văzut-o pe Sfânta Fecioară strălucind în lumină, având lângă sine pe Sfântul Ioan Botezătorul şi pe Sfântul Ioan Evanghelistul, stând între alţi sfinţi şi îngeri.
Acoperindu-i pe credincioşi cu cinstitul ei omofor, Maica Domnului se ruga astfel: „Împărat ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te laudă şi cheamă numele Tău şi unde se face pomenirea numelui meu, sfinţeşte şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta. Primeşte-le, Doamne, rugăciunile şi făgăduinţele şi-i scapă de toate nevoile şi răutăţile”, scrie Stirilekanald.