Secrete asiatice.„Soju”, băutura faimoasă din Coreea, preferată de aristrocrați
- Lucian Ionescu
- 12 septembrie 2020, 09:06
Fiecare zonă de pe planetă are câte o băutură alcoolică reprezentativă care devine o emblemă a azonei sau țării care o produce.
La noi în țară, băutura reprezentativă, națională putem spune, este țuica.
De asemenea, whisky este băutura națională a Irlandei, romul este reprezentativ pentru Cuba, sake este băutura preferată de japonezi, etc.
Dar, puțini europeni, de exemplu, știu că „Soju” este băutura reprezentativă a Coreei. Această băutură este cea mai cunoscută în acea zonă geografică, fiind foarte populară.
Băutura este preparată din orez dar, spre deosebire de băuturile amintite este mult mai slabă. „Soju” fiind slab alcoolizată, maxim 25 de grade, o beau atât femeile, cât și bărbații. Acest lucru nu înseamnă că nu are gust bun. Este știut că o băutură este apreciată nu neapărat pentru tărie ci pentru gust. Iar, „soju” este foarte gustoasă.
Coreenii au și un alt obicei, care pentru europeni pare un pic ciudat. „Soju” este deseori amestecat cu berea, băutura astfel combinată purtând denumirea de „Somaek”, sau „So”.
Sunt și unii coreeni care „întăresc” acest „Soju” bălând băutura să se matureze mai mulți ani. Astfel devine mai tare și atinge și 45 de grade. Acest fel de „Soju” poartă denumirea de „Andong soju”, numele fiind dat de provincial Andong, acolo unde se produce.
Ca să vorbim și despre modul de preparare a acestei băuturi, putem spune că sunt două metode de obținere: una tradițională, alta comercială. Prin prima metodă, boabele de orez se spală, se usucă și apoi se zdrobesc amestecându-se cu apă și lăsat la fermentare.
După câteva zile când amestecul este fermentat, se adaugă orez fiert și se lasă din nou la fermentat aproximativ 15 zile. Ultima etapă este distilarea prin care se obține „Soju”.
Fabricile folosesc un procedeu mult mai rapid de a produce această băutură. Materia de bază este alcoolul etilic pe care-l diluează cu apă și-l fortifică cu îndulcitori.
În trecut, nu se fabrica „Soju”pe cale industrial, folosindu-se metoda tradițională. Această băutură era foarte apreciată de către familiile regale și de nobili.
Pentru a îi oferi acestei băuturi savoare, producătorii adăugau arome de flori, în special frunze de lotus, frunze de azalea și tulpini de crizanteme.