Cum să operezi eficient o companie de transporturi. 3 sfaturi ușor de urmat (P)
- Iuliu Vlădescu
- 11 septembrie 2020, 13:21
Afacerile de transporturi pot fi foarte profitabile, însă această industrie este una extrem de competitivă.
În acest domeniu, greșelile te pot costa foarte mult dacă nu sunt remediate la timp, iar o strategie bună de business poate face cu adevărat diferența între succes și eșec.
Tocmai de aceea, e foarte important să-ți alegi cu grijă nișa în care vei activa și să fii pregătit să faci oricând schimbări de direcție dacă situația o cere.
Dacă vrei ca afacerea ta să se dezvolte și să prospere trebuie să fii un planificator foarte atent, și, cel mai important, trebuie să știi să pui întotdeauna răul în față. Astfel, nu vei fi luat niciodată pe nepregătite, iar problemele care vor apărea în mod inevitabil vor putea fi rezolvate rapid și eficient.
Ultimul lucru pe care îl vrei este să ratezi termenul de predare pentru un transport din cauză că unul dintre șoferii tăi a pierdut câteva ore, așteptând pe marginea drumului un aparat dejantat camioane, sau din cauză că a rămas blocat la graniță din cauza unei probleme cu documentația.
Dacă, în schimb, ești prevăzător și aloci timp în programul de lucru și pentru astfel de situații, vei putea să rezolvi aceste probleme fără ca termenele de predare a transporturilor să fie afectate. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să folosești camioanele într-un mod eficient pentru dezvoltarea afacerii tale:
Alege cu atenție nișa în care vei activa
Alegerea nișei potrivite este esențială pentru a avea succes în domeniul transporturilor. Fie că vrei te ocupi de livrări către persoane fizice sau juridice, fie că vrei să faci transporturi mari sau mici, fie că rutele sunt unele interne sau internaționale, e foarte important să studiezi bine piața înainte de a face alegerea finală. Este chiar mai important să fii dispus să te adaptezi la realitățile pieței, indiferent de dorințele tale.
Spre exemplu, dacă îți propui să activezi pe piața de livrări, dar descoperi că aceasta este suprasaturată de companii, trebuie să fii gata să schimbi direcția, poate către livrări mai mari, către companii sau chiar transporturi internaționale. E important să lași piața să dicteze traseul firmei tale, nu părerile preconcepute ale cunoscuților sau propriul tău orgoliu.
Pune la punct un sistem pentru soluționarea problemelor
O simplă pană la unul din camioanele tale te poate face să pierzi timp prețios, în așteptarea unei masini dejantat camioane. Un document lipsă poate bloca unul din camioanele tale zile întregi în vamă. O intoxicație alimentară a unui șofer poate să se traducă în ratarea termenului de predare al transportului. Toate acestea sunt probleme comune, cu care e aproape imposibil să nu te confrunți la un moment dat în cursul activității tale.
Cu toate acestea, dacă iei mereu în calcul posibilitatea apariției lor și planifici pentru asta, vei limita sau chiar vei elimina efectele negative ale acestor situații. De aceea trebuie să aloci întotdeauna timp suplimentar în cazul tuturor transporturilor, fie ele mici sau mari, interne sau externe. Mai mult, mai devreme sau mai târziu va trebui să ai în compania ta un angajat a cărui activitate să fie centrată către soluționarea acestor situații pentru ca lucrurile să intre pe făgașul lor normal cât mai repede posibil.
Monitorizează atent costurile tale de operare
Fie că e vorba de prețul pe care îl taxezi per kilometru, costul carburantului, chiria sediului sau salariile angajaților, orice manager eficient trebuie să se asigure că monitorizează permanent toate fluxurile de numerar din compania sa. Fluxul numerarului poate fi o problemă foarte serioasă pentru o companie de transporturi, motiv pentru care este absolut esențial să te asiguri întotdeauna că ai la dispoziție rezerve financiare suficiente pentru cheltuielile tale curente, chiar și în cazul în care unii dintre clienți întârzie cu plățile.
Când vine vorba de achitarea facturilor, nu toate companiile se comportă la fel, iar pentru tine va fi imposibil să distingi între un client prompt și serios și unul delăsător sau chiar rău intenționat. În situații extreme, se poate întâmpla să fii nevoit să deschizi un litigiu pentru a recupera banii ce ți se datorează, ori în această situație este foarte important să dispui de fonduri pentru a-ți continua activitatea, altfel vei pierde chiar mai mulți bani pe termen lung.