Economia lui Trump reînvie ca prin minune după COVID
- Adrian Pătrușcă
- 2 iulie 2020, 18:35
Economia Statelor Unite a creat în luna iunie 4,8 milioane de noi locuri de muncă, iar rata șomajului a căzut la 11,1%, cifrele depășind prognozele cele mai optimiste.
Economia americană a creat în jur de 7,3 milioane de noi locuri de muncă în ultimele două luni, iunie și mai. Creșterea forței de muncă ocupate arată că întreprinderile și-au accelerat angajările pe măsură ce economia s-a redeschis și clienții au revenit în magazine, restaurante și alte afaceri închise în lunile martie și aprilie.
Creșterea angajărilor a fost mai mare, cum era firesc, în domeniul restaurantelor, cafenelelor și barurilor, reflectând redeschiderea acestor afaceri în Statele Unite, care au adăugat 1,5 milioane de noi locuri de muncă, a anunțat joi Departamentul american al Muncii.
Însă nivelul angajărilor continuă să rămână cu 3,1 milioane sub nivelul din februarie, luna precedentă epidemiei care a lovit economia americană.
Comerțul cu amănuntul a creat și el 740.000 de noi locuri de muncă. Creșterile cele mai importante s-au înregistrat în domeniul îmbrăcăminții, mobilei, al marilor magazine și al comercianților de automobile. În ciuda creșterilor, numărul locurilor de muncă rămâne cu 1,5 milioane sub cel din februarie.
Pe de altă parte, astăzi numărul americanilor care muncesc este cu câteva milioane mai mic decât cel din februarie.
În comparație cu exact un an în urmă, sunt cu aproape 13 milioane mai puține locuri de muncă.
Cu toate acestea, cifrele realizate de economia americană sunt cu mult mai bune decât se așteptau specialiștii.
Astfel, prognozele privind crearea de locuri de muncă pe luna iunie era de 3 milioane, față de cele 4,8 realizate.
Și în privința ratei șomajului, prognozele erau de asemenea mai pesimiste, estimând că aceasta va scădea în iunie la 12,4% față de 13,3% în mai.
În realitate, rata șomajului a fost de numai 11,1%.
Programul agresiv de stimulare a economiei, adoptat și implementat de administrația Trump, pare să funcționeze. Sumele de bani acordate direct contribuabililor au păstrat veniturile la un nivel ridicat, în ciuda șomajului, fapt care a menținut și un nivel înalt al consumului, păstrând economia pe linia de plutire.