Rusia va testa un vaccin împotriva COVID-19 pe un grup de militari.
Ministerul Apărării din Rusia a anunţat marţi că va începe testele clinice pentru un vaccin împotriva COVID-19 pe un grup de 50 de militari care s-au oferit să participe la acest studiu medical, relatează EFE.
„Pentru a verifica siguranţa şi eficienţa vaccinului au fost selectaţi 50 de militari, între care cinci femei, care s-au oferit să participe la teste”, se afirmă într-un comunicat al Ministerului Apărării.
Vaccinul a fost elaborat cu participarea specialiştilor militari de la Centrul de Cercetare Ştiinţifică Nr.48 al Ministerului Apărării, unde vor fi realizate şi primele teste clinice. Potrivit comunicatului, un prim grup de voluntari se va prezenta miercuri la acest centru, unde vor fi supuşi unor analize medicale exhaustive înainte de începerea testelor.
Pe 26 mai, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin că testele clinice pentru noul vaccin se vor încheia la sfârşitul lunii iulie.
Guvernul rus a anunţat că şapte centre ştiinţifice din ţară lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 şi a unor medicamente pentru a combate această boală infecţioasă. Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a anunţat înregistrarea primului medicament pentru tratarea COVID-19.
Potrivit producătorilor săi, medicamentul Afivavir, dezvoltat pornind de la antiviralul japonez Favipivarir, este foarte eficient împotriva noului coronavirus şi că din 11 iunie spitalele ruse vor primi doze suficiente pentru 60.000 de tratamente.
În Rusia s-au înregistrat până în prezent 423.741 cazuri de COVID-19 (8.863 în ultimele 24 de ore) şi 5.037 decese (182 în ultimele 24 de ore), potrivit statisticilor oficiale.
Vaccinul vine de la răsărit
În martie, Rusia anunța că a început să testeze pe animale un vaccin împotriva noului coronavirus.
„Începem deja teste pe animale (…) pentru a evalua eficacitatea și siguranța vaccinului”, a declarat luni, Ilnaz Imametdinov, un oficial al Centrului de Stat pentru Cercetări în Virusologie și Biotehnologie (Vektor), la canalul public de televiziune Rossia1.
În total, zece tipuri de vaccin au fost create până în prezent la acest centru cu sediul în Novosibirsk (vestul Siberiei), care a elaborat de asemenea teste vizând detectare noului tip de coronavirus, potrivit postului de televiziune.