Marea Britanie e cu ochii pe România. Ne vrea vaccinul! Suma colosală pusă în joc
- Magda Spiridon
- 13 mai 2020, 22:44
Guvernul Marii Britanii începe să relaxeze treptat restricţiile impuse din cauza noului coronavirus - încurajând oamenii să se întoarcă la muncă - dar, aşa cum au spus multe ţări, trebuie să se asigure că nu accelerează răspândirea bolii.
Aproximativ 1,4 milioane de persoane au fost testate de la izbucnirea bolii în Marea Britanie, dintre care 223.000 au fost pozitive, potrivit datelor guvernamentale. Numărul deceselor a ajuns la 40.000.
În acest context, vaccinul românesc anti-COVID a trezit interesul britanicilor. Ambasadorul Regatului Unit la București, Andrew Noble, a avut o conversație telefonică cu profesorul Virgil Păunescu, directorul Centrului de Terapii Genice și Celulare, Oncogen, centru care se ocupă de dezvoltarea unui vaccin pentru combaterea COVID-19, anunță ambasada britanică. Ambasadorul și-a oferit sprijinul efortului românesc de a găsi un vaccin împotriva COVID-19.
„Știm că încercarea de a găsi un vaccin împotriva COVID-19 înseamnă trecerea prin multe provocări, dar ea trebuie să fie un efort de colaborare care să includă guverne, sectorul farmaceutic și comunitatea științifică din toată lumea. În acest context, guvernul britanic a oferit 388 de milioane de lire sterline pentru dezvoltarea vaccinului, testelor și tratamentelor, iar pe 4 mai a găzduit Conferința Globală pentru Angajamente împotriva Coronavirusului, la care guvernele lumii s-au angajat să ofere 6,5 miliarde de lire sterline.
Pentru România trebuie să fie o mândrie faptul că a început dezvoltarea unui vaccin, această cercetare contribuind la cunoașterea mai bună a virusului în lumea academică. Finanțarea adecvată a cercetării în domeniul vaccinului și distribuirea în comunitatea științifică a descoperirilor este singurul mod sigur prin care putem învinge acest virus”, se mai arată în comunicatul ambasadei”, se arată într-un comunicat al ambasadei Regatului Unit la București.
Ambasadorul britanic s-a oferit să facă legatura între cercetătorii români și cei britanici pentru ca aceștia să își poată discuta și prezenta descoperirile unii celorlalți.