Numărul contaminărilor explodează în obrazul lui Putin

Numărul contaminărilor explodează în obrazul lui Putin

Rusia numără peste de 200.000 de cazuri de infectări cu virusul SARS-CoV-2. Un val care, potrivit autorităților, se explică prin înmulțirea testelor efectuate.

Duminică, Rusia a depășit de 200.000 de cazuri confirmate de Covid-19, cu o serie de noi infecții zilnice, fiind estimat că, săptămâna viitoare, Rusia să fie țara cea mai afectată de pe continentul european de această maladie.

Autoritățile au raportat duminică 11.012 de noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus, ceea ce a dus la un total de 209.688 de cazuri confirmate în cea mai mare țară din lume, în timp ce mortalitatea oficială rămâne relativ scăzută, cu 1.915 victime.

Autoritățile ruse spun că ascensiunea cazurilor de o săptămână se explică prin faptul că se fac mai multe teste - 5,4 milioane conform datelor de duminică - și nu printr-o accelerare a răspândirii coronavirus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest lucru ar explica și mortalitatea scăzută. Obiectivul screeningului de masă este urmărirea cazurilor asimptomatice sau ușoare de Covid-19 și care nu sunt neapărat contorizate în alte țări din cauza lipsei accesului la teste. Însă unii ruși se îndoiesc de această interpretare și de veridicitatea statisticilor mortalității. Michael Ryan, directorul executiv al situațiilor de urgență pentru sănătate la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat vineri că „Rusia se confruntă probabil cu o epidemie întârziată”, scrie Le Point.

Moscova, principalul focar al epidemiei în Rusia, a extins măsurile restrictive până la sfârșitul lunii mai, permițând în același timp șantierelor și industriilor să-și reia activitatea.

Sâmbătă, Rusia a marcat victoria sovietică împotriva Germaniei naziste, dar fără tradiționala mega-paradă militară.

Într-un discurs televizat solemn, Vladimir Putin nu a menționat noul coronavirus, în ciuda numărului crescut de infecții în Rusia.

Și în ciuda nemulțumirii generale a rușilor de rând, cu toate că autoritățile afirmă că situația este sub control, deși rămâne „dificilă”, potrivit Kremlinului.

Potrivit recentelor sondaje, încrederea rușilor în Vladimir Putin se află la unul din cele mai mici niveluri.