Interesele suverane ale țărilor membre "G3" vor sta la baza noii ordini mondiale

Interesele suverane ale țărilor membre "G3" vor sta la baza noii ordini mondiale

NEZAVISIMAIA GAZETA (Rusia). SUA, China și Rusia vor încerca să creeze o nouă arhitectură a legăturilor pe plan mondial. În ultimele decenii, după prăbușirea URSS și sfârșitul "războiului rece", fenomenul analizat cel mai adesea a fost noua ordine internațională. Evoluția lumii bipolare într-o lume cu caracter multipolar părea o realitate evidentă. Acest lucru a fost predeterminat în principal de creșterea potențialului economic al Chinei și de creșterea impetuoasă a economiilor în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, astăzi devine din ce în ce mai evident faptul că evoluția relațiilor mondiale dobândește noi particularități, principala fiind renunțarea la recunoașterea automată a câștigătorilor pe baza principiilor globalizării concurenței economice.

Succesul lui Donald Trump în SUA și al susținătorilor Brexit-ului în Marea Britanie a demonstrat clar lumii întregi că elitele tradiționale ale lumii anglo-saxone nu sunt dispuse să recunoască că au pierdut în concurența economică cu cei care provin din Asia.

Cauzele naționalismului economic au devenit determinante în formarea configurației legăturilor internaționale moderne. Acestea predetermină, de asemenea, principalele accente de politică internă, cu accent pe crearea de locuri de muncă, în primul rând pe teritoriul propriilor țări.

Acest lucru a predeterminat tendința de dezmembrare a multor înțelegeri internaționale de genul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Acordul Nord-American de Comerț Liber (NAFTA) sau Parteneriatul Trans-Atlantic (TTP).

Americanii și-au dat seama că își vor putea manifesta puterea în primul rând în formatul convorbirilor bilaterale și au început să-și încerce forțele, anulând cu consecvență toate acordurile anterioare. Mai întâi cu Coreea de Sud, apoi cu Canada și cu Mexicul, acum cu China. Urmează la rând Japonia și UE.

Mai mult decât atât, Statele Unite ale Americii au conectat la puterea maximă instrumentele de politică economică și comercială ale secolului XX-lea - este vorba de taxe vamale, tarife, sancțiuni. În secolul lanțurilor globale de valoare acest lucru părea teribil de înapoiat și de modă veche, dar s-a dovedit a fi foarte eficient.

În lumea partenerilor comerciali și economici cheie ai SUA, nimeni nu s-a dovedit mai tare ca americanii.

Ne puteți urmări și pe Google News