To Vima: Situaţia de la Idlib se află într-o fază critică, susţine Turcia

To Vima: Situaţia de la Idlib se află într-o fază critică, susţine Turcia

Situaţia de la Idlib se află într-o fază foarte critică, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, după cum transmite agenţia Anadolu.

Într-un interviu acordat marţi pentru CNN International, Kalin a declarat că situaţia militară pe câmpul operaţiunilor din nord-estul Siriei "rămâne foarte critică". "Trimitem întăriri pentru a proteja cele 12 observatoare militare deja existente pe care le deţinem în regiunea Idlib. Unele dintre acestea sunt deja încercuite de forţe ale regimului (sirian), prin urmare a trebuit să luăm măsuri pentru a proteja militarii noştri de acolo şi populaţia civilă", a spus Kalin.

Oficialul turc a mai subliniat că în ultimele luni, regimul din Siria a lansat atacuri violente împotriva populaţiei civile şi a infrastructurilor nemilitare. Potrivit agenţiei Anadolu, Kalin a vorbit despre eforturile Turciei de a opri atacurile în regiune în cadrul acordului cu privire la Idlib încheiat între Turcia şi Rusia.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Erdogan a susţinut că situaţia locuitorilor din regiune se înrăutăţeşte pe zi ce trece şi că Turcia este singura forţă care încearcă să protejeze populaţia civilă de atacurile forţelor preşedintelui sirian Bashar al Assad.

Ne puteți urmări și pe Google News

În septembrie 2018, Turcia şi Rusia au convenit să transforme regiunea Idlib din nord-vestul Siriei într-o zonă de dezescaladare, în care sunt interzise în mod expres atacurile. Dar regimul sirian şi aliaţii săi, inclusiv forţe susţinute de Iran, au încălcat condiţiile de încetare a focului, provocând atacuri frecvente în teritoriu.

Turcia a cerut o monitorizare a încetării focului şi a avertizat că dacă atacurile nu încetează, va trece la acţiuni militare. Zona de dezescaladare găzduieşte în prezent circa 4 milioane de oameni, inclusiv sute de mii de persoane obligate să se mute din zonele lor de către forţele regimului, mai scrie agenţia turcă de ştiri.

Sursa

Traducerea: Carolina Ciulu - RADOR