Liberalii atacă pe toate fronturile. Obiectiv: alegerea primarilor în două tururi

Liberalii atacă pe toate fronturile. Obiectiv: alegerea primarilor în două tururi

Liberalii iau în discuție toate modalitățile de adoptare a unei legi care să permită alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Premierul Ludovic Orban nu exclude angajarea răspunderii în Parlament, dacă proiectele de lege nu vor fi puse pe ordinea de zi a plenului și nici adoptarea unei ordonanțe de urgență.

„Mai avem ca variante:angajarea răspunderii sau ordonanţă de urgenţă. Vom lua o decizie în funcţie de cum vor evolua discuţiile legate de posibilitatea de a adopta legea pe calea dezbaterii parlamentare în Camera Deputaţilor. Dacă toţi partenerii care au participat la discuţiile pe care le-am avut se ţin de cuvânt şi îşi mobilizează deputaţii, avem şansă foarte mare să adoptăm alegerea primarilor în două tururi, fără UDMR”, a declarat premierul.

Ludovic Orban a reluat aceste declarații la ieșirea de la ceremonia de înscăunare a noului Arhiepiscop Mitropolit romano catolic de Bucureşti. Inițial, a spus același lucru și vineri, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis când, însă, și-a exprimat speranța că o decizie în această direcție – a alegeri primarilor în două tururi – va fi luată în Parlament.

„Nu trebuie să insiste (preşedintele ţării – n.r.). PNL este cel mai mare susţinător al alegerii primarilor în două tururi. Vom vedea dacă este posibil să deblocăm proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi care a fost parcat neregulamentar la o comisie care aproape îşi dăduse obştescul sfârşit, respectiv Comisia de cod electoral, astfel încât să îl aducem în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor pentru că este depăşit termenul de raport. (…) Deşi din calculele noastre şi discuţiile pe care le-am avut la nivelul Camerei Deputaţilor există o majoritate care susţine adoptarea acestui proiect, dacă acest lucru nu se va realiza vom lua o decizie ulterioară”, a afirmat Orban, după întâlnirea de la Cotroceni.

Ne puteți urmări și pe Google News