Criză medicală în România. Unde e cea mai gravă situație
- Dragos Manea
- 21 decembrie 2019, 11:00
Se pare că România se afundă din ce în ce mai rău într-o criză medicală din care va fi foarte greu de ieșit. Numărul medicilor la nivel național scade „pe zi ce trece”.
Peste 400 de localități din România nu au deloc medici de familie, în timp ce peste 1.000 de orașe și comune sunt în deficit de medici de familie, arată datele publicate vineri de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, pe baza informațiilor furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Sunt 424 localități care nu au niciun medic de familie. În aceste localități ar fi necesari, raportat la numărul locuitorilor, 472 medici. Sunt 1.098 localități care mai au nevoie de medici de familie pentru a acoperi populația. Asta înseamnă că mai trebuie încă 1.693 medici de familie”, a afirmat dr. Cătălin Petrencic, medic de familie în comuna Mănăstirea, județul Călărași, care a realizat realizat o nouă hartă a localităților fără medici de familie pe baza acestor date.
„Însumat, rezultă că, la nivel național, sunt 1.522 localități cu lipsă/deficit de medici de familie unde mai trebuie 2.165 medici de familie”, a completat medicul.
Datele contrazic informațiile prezentate în luna iulie de fostul ministru al Sănătății, care afirma că România a înregistrat un deficit de 700 de medici de familie în 2018, scrie 360medical.ro.
Ultima hartă de acest fel a fost realizată tot de dr. Cătălin Petrencic în anul 2015.
În prezent, în România există 10.083 medici de familie în relație contractuală cu CNAS (fără CASA OPSNAJ).
„Ne-am dori ca această hartă să apară și pe site-urile instituțiilor administrației publice cu responsabilități în Sănătate și să fie actualizată anual. Ne-am dori ca împreună să analizăm cauzele dispariției cabinetelor de medicină de familie din aceste localități și soluțiile atât de necesare”, menționează Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.