Erdogan i-a răspuns lui Trump: Turcia nu va opri focul indiferent de sancţiuni

Erdogan i-a răspuns lui Trump: Turcia nu va opri focul indiferent de sancţiuni

Erdogan nu vrea să ţină cont de mesajele internaţionale pentru oprirea ofensivei în regiunea nord-estică a Siriei şi nici de sancţiunile lui Trump nu-i pasă.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan i-a transmis lui Donald Trump că "Nu a declarat în niciun moment că va înceta focul" în Siria nord-estică şi că nu-i este teamă de sancţiunile aplicate împotriva guvernului său după puternica ofensivă împotriva forţelor aliate cu SUA, din regiune. El a respins apelurile internaţionale ale liderilor mondiali de a înceta focul în timp ce discuta cu jurnaliştii în timpul unui zbor: "Mi se spune să declar încetarea focului. Acest lucru nu-l vom face niciodată".

Liderul turc a mai spus grupului de jurnalişti că nu este îngrijorat de prezenţa trupelor guvernului sirian care era erau într-un transfer prin oraşul Manbij, dar nu doreşte ca combatanţii kurzi să mai rămână în zonă. Turcia a lansat ofensiva militară în urmă cu o săptămână pentru a elibera regiunea de frontieră de forţele kurde din Siria, cu legături cu militarii kurzi aflaţi ilegal în Turcia.

Erdogan a declarat:"Nu putem spune că vom înceta focul până când nu vom curăţa această regiune".Comentariile sale au fost spuse în timpul unui zbor la o întoarcere din Azerbaidjan şi au fost redate de cotidianul turc Hurriyet.

Între timp, Rusia a afirmat că preşedintele Putin a discutat despre situaţia din nordul Siriei cu Erdogan şi că în timpul convorbirii lor "au notat necesitatea de a evita conflictele dintre unităţi ale armatei turce şi forţele guvernamentale siriene, confirmând necesitatea respectării integrităţii teritoriale a teritoriului sirian". Armata siriană s-a plasat la nord făcând un acord cu kurzii care au căutat protecţie faţă de ofensiva turcă care a urmat retrageii trupelor americane din zonă.

Veteranii americani îl condamnă pe Trump fiindcă a permis masacrul împotriva aliaţilor săi

Trupele ruse s-au mutat pentru a crea o zonă de tampon între armata siriană şi cea turcă. Kremlinul afirmă că a avertizat despre faptul că militanţii Statului Islamic din custodia kurdă nu trebuie lăsaţi să fugă. S-a mai afirmat şi că Erdogan a acceptat o invitaţie să viziteze Rusia "în zilele următoare".

Astăzi, miercuri 16 octombrie, trimişii NATO ar fi trebuit să discute despre impactul ofensivei Turciei în Siria de nord după ce anumiţi aliaţi şi-au exprimat îngrijorarea privind acţiunile forţelor armate turceşti. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a mai afirmat că mulţi aliaţi NATO "au exprimat critici" în privinţa Turciei, care are a doua cea mai mare armată a alianţei din cele 29 de state, după Statele Unite. În afara discuţiei de miercuri dintre ambasadorii NATO de la Bruxelles, Stoltenberg a mai afirmat că chestiunea va fi tranşată într-o şedinţă a miniştrilor apărării de la sediul alianţei săptămâna viitoare.

NATO are un sistem pentru aliaţi de a cere oficial consultări când reţin că teritoriile lor pot fi puse în pericol de acţiunile unui alt stat membru. Mulţi aliaţi europeni se tem că combatanţii încarceraţi ai aşa-zisului Stat Islamic au evadat din închisori în timpul invaziei şi ar putea reprezenta un risc pentru securitate dacă se vor întoarce acasă, în Europa, titrează Independent.

Ne puteți urmări și pe Google News