Actrita americana Teri Hatcher ("Neveste disperate") a fost abuzata sexual de unchiul ei, la varsta de 7 ani. Pentru a ajuta alte asemenea victime, ea a povestit publicatiei "Newsweek" experienta sa nefasta. In Romania, sute de copii trec anual prin astfel de situatii.
"Pot sa vad masina din garaj si sa imi amintesc ce simteam. Stiu ce haine purtam, pentru ca unchiul meu m-a dezbracat. M-a atins si m-a intrebat daca ma simt bine. I-am raspuns ca nu. „Intr-o zi o sa-ti placa”, mi-a zis el. Cine ar fi crezut ca aceste patru cuvinte ma vor afecta atat de mult? Poate de aici provine toata vina mea ca adult. Poate acesta este motivul pentru care atunci cand fac sex, castig un premiu sau obtin un rol important, la scurt timp dupa o stare de euforie, am o mare dorinta de a ma pedepsi. In adancul meu, ma consider vinovata, simt ca am fost rea si ca de asta s-a intamplat”, spune Hatcher.
„Sentiment de vina sau de rusine”
Dupa mai bine de 30 de ani si ani buni de terapie, actrita a decis sa dezvaluie experienta prin care a trecut, dupa ce a citit intr-un ziar cazul unei fete abuzate sexual de unchiul ei, care s-a sinucis. „Iti spun aceasta poveste tremurand. Am insa obligatia sa ajut alte victime ale abuzului sexual sa nu se simta singure. Vreau sa inspir alte asemenea persoane sa realizeze ca vietile lor nu trebuie conduse de sentimente de vina sau de rusine. Fiecare trebuie sa le faca sa inteleaga pe cele abuzate ca nu ele sunt responsabile pentru ceea ce s-a intamplat. Din pacate, foarte multe fete sunt victime ale unui abuz sexual”, spune actrita.
Pentru ea, cazul fetei care s-a sinucis a fost sansa de a se confrunta cu o teama veche. „Nu pot sa spun ca victima unui abuz sexual se vindeca vreodata complet, dar ma simt vindecata, si nu nebuna. Nu a fost vina mea”, conchide aceasta.
O alta vedeta care a avut o copilarie traumatizata a fost celebra moderatoare de televiziune Oprah Winfrey. Ea a fost abuzata sexual de prieteni si de membri ai familiei de la varsta de 9 ani, lucru care a continuat timp de cinci ani, pana cand a plecat sa traiasca alaturi de tatal sau.
Cazurile celor doua celebritati trag un semnal de alarma asupra unei realitati necrutatoare, aceea ca trauma pe care un copil o resimte il poate impiedica sa duca o viata normala. Numai in Romania, in primele noua luni ale acestui an, s-au inregistrat peste 500 de asemenea cazuri.
Risc de sinucidere
Psihologul Paula Irimia considera ca toti copiii, indiferent de sex, din toate mediile sociale, pot fi victime ale abuzului sexual. Cel mic poate fi insa protejat de un astfel de pericol. „Parintii, bunicii si cei care au un rol in educatia copilului trebuie sa ii vorbeasca acestuia despre sexualitate (despre ceea ce este firesc sau nefiresc, inclusiv despre incest), pericole, oameni rau intentionati, astfel incat copilul sa evite situatiile periculoase, sa evalueze pericolul si sa ceara ajutorul necesar. Pentru un copil informat, probabilitatea de a deveni victima este mica”, spune Irimia.
Un caz semnalat de organizatia „Salvati Copiii” si publicat in studiul „Stim sa ne crestem copiii?” este cel al Amaliei, o fetita de 13 ani. „Inca are cosmaruri si nu poate sa doarma singura, iar atunci cand povesteste ce i s-a intamplat, tremura. Amalia nu-si cunoaste tatal, acesta parasind familia cand ea nu avea inca o luna. Nu-si aminteste o clipa fericita din viata ei si deseori isi doreste sa nu se fi nascut.
A crescut impreuna cu mama ei, intr-un sat in apropierea Bucurestiului. S-a obisnuit cu serile in care mama nu venea acasa si trebuia sa stea singura zile intregi, dar nu poate sa uite ce i s-a intamplat. Intr-o dupa-amiaza in care era singura acasa, trei barbati din localitate au intrat peste ea in casa si au violat-o. Amalia a fost amenintata cu moartea daca va povesti cuiva ce s-a intamplat. A crezut ca niciodata nu se va repeta povestea si a tacut. Dar cei trei barbati au revenit sapamanal la fetita acasa si violul s-a repetat de nenumarate ori, pana cand a vrut sa puna capat acestei situatii, incercand sa se sinucida. Ajunsa la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, Amalia a stat zile intregi in stare de soc, refuza contactul cu mama sa si nu dormea linistita decat dupa ce i se administra tratament medicamentos”, se arata in studiu.
Depasirea traumei
Organizatia „Salvati Copiii”, condusa de Gabriela Alexandrescu, deruleaza campanii de informare si constientizare a opiniei publice asupra abuzului si traficului de copii in scopul exploatarii sexuale. „In fiecare an, mii de copii si parinti, educatori, profesori au participat la aceste campanii, aducandu-si contributia prin informatii din propria experienta si prin asumarea responsabilitatii de a transmite la randul lor informatii despre factori de risc, semne, consecinte si servicii la care se poate apela in cazuri de abuz si trafic”, spune aceasta.
Potrivit psihologului Paula Irimia, un copil care sufera o astfel de trauma „se confrunta cu o tulburare emotionala: traieste stari de tristete, furie, neliniste sau depresie, chiar culpabilitate. Abuzul sexual prelungit poate afecta iremediabil dezvoltarea personalitatii si sexualitatii sale. O parte dintre adolescentii care se prostitueaza sau se sinucid au fost victimele unui incest (abuz sexual)”, spune psihologul.
Parintii unui copil abuzat sexual ar trebui sa se adreseze unui specialist pentru a ajuta copilul sa depaseasca psihotrauma. Sansa acestuia de a duce o viata normala dupa un abuz sexual este strans legata de atitudinea parintilor, de sustinerea emotionala pe care i-o acorda copilului.
„Cand cel mic vorbeste despre ceea ce i s-a intamplat, parintii ar trebui sa evite sa ii transmita propria furie sau disperare si sa nu il constranga sa vorbeasca despre agresor si circumstantele agresiunii daca nu este pregatit sa o faca. Se va simti vinovat daca e fortat sa vorbeasca”, afirma psihologul. Exista insa situatii cand victima nu este crezuta, intrucat unul din doi agresori este o persoana apropiata familiei. Pe de alta parte, copilul tinde sa ascunda abuzul, intrucat nu ii este usor sa povesteasca prin ce a trecut. „Simte ca s-a intamplat ceva grav, se simte vinovat si coplesit. Cand se hotaraste sa spuna, se intampla sa nu fie crezut”, spune Paula Irimia.
Ce trebuie facut?
„Dezvoltarea continua de servicii si pregatire a profesionistilor, identificarea precoce a copiilor ce manifesta semne de abuz si a mediilor cu risc in aparitia abuzului sexual, suport pentru familii aflate in dificultate” sunt solutiile pe care le propune Alexandrescu pentru ajutorarea acestor copii. Problemele apar la nivelul fondurilor necesare implementarii proiectelor, a spatiilor necesare serviciilor si a pregatirii specialistilor, spune presedintele executiv de la „Salvati Copiii”.
Desi in Romania exista un cadru legal care interzice orice forma de abuz impotriva minorilor, acesta nu este suficient pentru a reduce numarul de copii victime ale abuzului, sustine Gabriela Alexandrescu. „Legile existente trebuie promovate, cunoscute, la fel si serviciile la care se poate apela. De asemenea, este important sa fie infiintate si servicii specializate pentru cei care comit abuzuri, pentru agresori. Ceea ce uitam sa luam in considerare este faptul ca o pedeapsa nu este suficienta. La terminarea ei, comportamentul recidiveaza. In acest sens este foarte importanta crearea de servicii de consiliere si terapie pentru agresori care sa reduca probabilitatea de recidiva a unui asemenea comportament si sa sprijine o integrare adecvata in societate, dupa ce pedeapsa a fost ispasita”, spune ea.
Rolul statului in ajutorarea acestor copii este destul de scazut. Masurile luate au fost infiintarea si dezvoltarea de servicii specializate in interventia in cazurile de abuz sexual.
SEMNE
Recunoaste un adult care poate abuza sexual un copil > Este intotdeauna prietenul „special” al unui copil, poate al unuia ce difera de la an la an. > Petrece o mare parte a timpului in compania copiilor si se arata dezinteresat de relatiile cu persoanele care au o varsta apropiata de a lui. > Incurajeaza tacerea si secretele la copii. > A fost abuzat fizic, sexual sau emotional in copilarie si nu a reusit sa treaca peste acest episod. > Instabil emotional, cu un deficit de control al tendintelor instinctuale. > Imagine de sine slaba si instabila. > Repere morale labile, tulburare la nivelul identitatii de sine. > Tulburare de reprezentare a sexualitatii adulte.
EFECTE
Comportamentul unui copil abuzat sexual > Modificari rapide ale dispozitiei afective.
> Tentative repetate de sinucidere.
> Apatie, indiferenta.
> Comportament hipersexualizat.
> Comportament seductiv fata de persoanele de sex opus.
> Dificultati de relationare cu copiii de aceeasi varsta.
> Tulburari de somn (cosmaruri, insomnie).
> Prezenta unor ticuri (de exemplu, rosul unghiilor).
> Anxietate.
> Lipsa increderii in sine.