Nicolas Sarkozy, presedintele amorez

Nicolas Sarkozy, presedintele amorez

O singura neatentie din partea presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, a fost de-ajuns pentru a da nastere unor noi speculatii legate de viata amoroasa a acestuia.

Aventurile extramaritale ale cuplului prezidential francez au tinut prima pagina a ziarelor in ultimii ani, fiind reluate cu ocazia alegerii lui Sarkozy in functia de presedinte al Frantei in mai 2007. Nicolas Sarkozy este casatorit cu Cecilia din 1996 si au impreuna un fiu.

Cecilia Sarkozy si-a parasit sotul, in mai 2005, pentru franco-marocanul Richard Attias, patronul grupului de comunicare Publicis din New York. La randul sau, Nicolas Sarkozy a avut o relatie cu jurnalista publicatiei „Le Figaro”, Anne Fulda. Familia Sarkozy s-a reunit ulterior, insa istoria sa amoroasa este dezbatuta si astazi de presa internationala.

O scrisoare revendicata

Ne puteți urmări și pe Google News

O asa-zisa scrisoare de dragoste cu care a fost fotografiat presedintele francez la mijlocul lunii septembrie a reluat speculatiile conform carora acesta nu ar fi strain de aventurile extraconjugale. Continutul foii A4 a suscitat interesul presei franceze, care a incercat sa-l descifreze. Publicatia franceza „Choc” a relatat ca textul nu era scris de Sarkozy si parea a fi o scrisoare de dragoste, din care au extras cateva randuri.

„A trecut o eternitate de cand nu ne-am mai vazut si mi-e dor de tine. Joi plecam intr-o excursie catre Essaouira (Maroc) cu ocazia.... Dar as vrea sa te vad in cursul saptamanii sau in weekend. Milioane de pupici.” Reactiile au aparut imediat, fiind reprezentate de vocea Isabellei Balkany, vicepresedintele Consiliului local din Hauts-de-Seine, o localitate din vestul Parisului, care a sustinut ca scrisoarea ii apartine si era adresata bunei sale prietene, Cecilia Sarkozy. Cotidianul „Le Parisien” o citeaza pe presupusa autoare a scrisorii, care pretinde ca s-a semnat Isa, insa numele sau nu se poate vedea.

Presiuni de la cel mai inalt nivel

Presa franceza a intampinat cu scepticism explicatiile care ar fi trebuit sa clarifice problema asa-zisei scrisori de dragoste, bazandu-se pe ortografia anumitor cuvinte, care lasau sa se inteleaga ca destinatarul ar fi un barbat. Publicatia saptamanala „Choc” alocase doua pagini pentru publicarea povestii tesute in jurul scrisorii, dar si-a schimbat planurile cu cateva ore inainte de tiparire.

Aceasta schimbare brusca de planuri a dat nastere zvonurilor conform carora decizia a fost luata sub presiunea venita din partea Palatului Elysee. Revista „Choc” este patronata de magnatul media Arnaud Lagardere, care se afla in relatii foarte bune cu Sarkozy.

Lagardere a mai fost acuzat in trecut de interventii in politica editoriala a publicatiilor sale, interzicand aparitia unui articol in care se dovedea ca doamna Sarkozy nu ar fi votat in favoarea sotului sau la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. Potrivit publicatiei britanice „Telegraph”, Lagardere l-ar fi concediat pe directorul publicatiei „Paris Match”, aflata tot in imperiul sau, din cauza ca acesta a publicat pe prima pagina a revistei fotografii cu Cecilia Sarkozy si cu fostul sau iubit, Richard Attias, in timpul unei vizite la New York.

SIMILITUDINI

Amantele presedintilor

Si predecesorii lui Sarkozy de la Palatul Elysee au fost protagonistii unor scandaluri amoroase. In anul 2006 a fost publicata cartea „Sexus Politicus”, semnata de jurnalistii Christophe Deloire si Christophe Dubois, in care este abordat subiectul-tabu - viata amoroasa a liderilor politici francezi.

Cartea ii infatiseaza pe Jacques Chirac si Francois Mitterrand ca veritabili fustangii, avantajati de multe ori de tacerea complice a presei. Barfele sustin ca Mitterrand era un afemeiat notoriu, care impartea amantele cu personalul si chiar cu Jacques Chirac.

>  Francois Mitterrand, casatorit fiind cu Danielle, a avut o relatie extra-conjugala cu Anne Pigeot, din care a rezultat un copil, Mazarine Pigeot. Aceasta a publicat o carte in 2005, in care afirma ca tatal ei petrecea mai multe nopti in locuinta amantei decat la Palatul Elysee.

> Jacques Chirac, a recunoscut intr-un interviu ca au existat multe femei pe care le-a iubit, „dar am incercat sa fiu cat mai discret cu putinta”. In cartea „Sexus Politicus” sunt amintite escapadele sale nocturne la la Elysee si este cunoscut faptul ca isi lua amantele in calatorii diplomatice, pe bani publici.

RECONCILIERE

Mariajul lui Sarkozy, un parteneriat pragmatic Nicolas Sarkozy pastreaza traditia de la Elysee, conform careia presedintii francezi trebuie sa aiba si o latura de Don Juani. Actualul presedinte a mai fost casatorit cu o corsicana, Marie Dominique Culioli, fiica unui farmacist. Mariajul a durat pana in 1996, divortul venind dupa cativa ani de separare.

Din aceasta casatorie au rezultat doi copii: Pierre, nascut in 1985, si Jean, nascut in 1987. „Le Parisien” afirma ca prima doamna Sarkozy si-a pastrat afectiunea pentru fostul sau sot, continuand sa se roage pentru acesta cu cateva luni inainte de alegeri.

Nicolas Sarkozy si-a cunoscut actuala sotie la casatoria acesteia din 1984, cand, in calitate de primar de Neuilly, a oficiat ceremonia de casatorie. Presedintele Frantei s-a casatorit cu Cecilia pe 23 octombrie 1996, iar de atunci pana in anul 2005 au aparut frecvent impreuna.

Sarko ii cerea sotiei sale sa nu stea langa el la manifestarile publice, deoarece diferenta de inaltime dintre cei doi este de 13 centimentri, presedintele masurand doar 1,65 metri. In anul 2005 apare ruptura, cotidianul elvetian „Le Matin” dezvaluind ca Cecilia l-a parasit pe Sarko pentru milionarul american Attias.

„Le Matin” a mai dezvaluit si alte secrete intime, de natura strict privata, ceea ce l-a determinat pe Nicolas Sarkozy sa actioneze in justitie cotidianul elvetian. In timp ce doamna Sarkozy se afla la New York cu Attias, viitorul presedinte francez incepea o relatie cu jurnalista Anne Fulda. Reconcilierea cuplului intervine in ianuarie 2006, motivul fiind constituit de intrarea lui Sarko in cursa prezidentiala.

Intr-un documentar realizat in timpul campaniei electorale din Franta, se sugereaza ca relatia actualului cuplu prezidential este mai degraba un parteneriat pragmatic decat un mariaj adevarat. Unele voci spun ca rolul Ceciliei este sa zambeasca fotogenic in fotografiile oficiale.