Noua lege nu garanteaza studii superioare gratuite

Noua lege nu garanteaza studii superioare gratuite

Existenta invatamantului fara taxa, a burselor sau a altor subventii nu este precizata.

Bursele, subventia pentru cantine si camine si cea pentru transport dispar din actuala forma a proiectului legii invatamantului superior. De asemenea, lipseste prevederea potrivit careia invatamantul de stat este gratuit, ceea ce ar putea duce la introducerea unor taxe.

„Gratuitatea invatamantului superior, dreptul la burse si la cazare in camin, in limita locurilor disponibile, sunt castigate prin numeroasele greve ale studentilor. Nu vom renunta acum la ele, ne vom lupta pentru ca toate aceste masuri sa fie clar precizate in noua lege”, a declarat Gabriel Petrea, liderul Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR). 

Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, nu a vrut sa comenteze scoaterea din continutul proiectului a pasajului privind gratuitatea invatamantului. El a precizat ca „discutiile de la Sinaia (acolo unde s-a desfasurat saptamana trecuta o intalnire cu partenerii sociali ai ministerului - n.r.) au mers pe un traseu nefericit”. Din aceasta cauza, Adomnitei va avea joi, 30 august, o noua intalnire cu reprezentantii studentilor, ai Consiliului National al Rectorilor si cu cei ai Federatiei „Alma Mater”.

„Un document mai slab decat cel in vigoare”

Principalele organizatii studentesti au luat ieri pozitie fata de neajunsurile proiectului. „Nu intelegem de ce se vrea adoptarea acestui document, unul mai slab decat cel in vigoare”, a spus presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Ligia Deca.

Una dintre nemultumirile studentilor este legata de trecerea tuturor proprietatilor institutiilor de invatamant superior din domeniul public privat in cel privat al universitatilor, fapt ce ar putea conduce - in viziunea ANOSR - la o serie de abuzuri.

UNSR a publicat ieri o serie de completari considerate necesare, intre care se prevede ca finantarea invatamantului superior sa se faca pe baza granturilor de studii, care sa se acorde direct studentilor, sub forma de vouchere, sa se constituie fonduri pentru protectia sociala a studentilor, alimentate din surse bugetare sau private, precum si subventionarea cu 50% a pretului abonamentelor de transport pentru studentii care beneficiaza de granturi.

S-a mai cerut intocmirea unui raport asupra educatiei din Romania, ce ar urma sa includa si o ierarhizare a universitatilor pe criterii de performanta. Organizatia va cere joi si demisia secretarului de stat Dumitru Miron, pe care il acuza - printre altele - de faptul ca a prezentat la Sinaia un alt proiect de lege care avea „omisiuni foarte importante fata de vechea lege”.

„Schimbari majore” sau „carpeala”

In timp ce nemultumirile curg, Adomnitei anunta ca proiectul de lege a invatamantului preuniversitar a ajuns la forma finala, iar pana la sfarsitul acestei saptamani urmeaza cel privind invatamantul superior si Statutul personalului didactic. Precizarea a fost facuta ieri, dupa intalnirea cu repre-zentantii a trei federatii sindicale.

Pachetul de legi propus de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) ar urma sa fie adoptat de parlament pana la sfarsitul primei sesiuni parlamentare, potrivit propunerii facute de sindicalisti-. Pachetul este insa aspru criticat de reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale (FEN), care nu au participat nici la discutiile de ieri, nici la cele de la Sinaia.

„Nu vedem rostul acestor discutii. Ce fac ei acolo nu are legatura cu o schimbare de sistem, e doar carpeala pe marginea vechilor legi”, a precizat liderul federatiei, Catalin Croitoru.

Federatia „Alma Mater” s-a retras de la dezbaterile de la Sinaia. Liderul organizatiei, Razvan Bobulescu, a fost insa ieri la sediul MECT, nereusind deocamdata sa-l convinga pe Adomnitei de necesitatea votului secret si universal la alegerea conducerii universitatilor. Actualul proiect al ministerului prevede ca „Senatul organizeaza procesul de selectare a rectorului prin concurs”, lucru care ar permite - potrivit sindicalistilor - savarsirea actelor de coruptie.

LEGE

Invatamantul, obligatoriu pana in clasa a IX-a

Elevii vor merge la scoala in clasa pregatitoare de la 6 sau chiar de la 5 ani si jumatate, dupa care vor urma clasele I-IV, conform proiectului noii Legi a Invatamantului Preuniversitar.

In urmatorii ani de la implementarea noii legi, autoritatile publice locale si directiile judetene pentru invatamantul scolar vor trebui sa asigure conditiile pentru ca invatamantul prescolar sa devina obligatoriu. Astfel, la doi ani de la implementarea legii, grupa mare va fi obligatorie. Dupa inca un an, va deveni obligatorie si grupa mijlocie, apoi cea mica.

Daca tinem cont ca legea prevede ca la clasele primare sa fie maximum 25 de elevi, atunci autoritatile ar trebui sa caute deja noi spatii, pentru ca, la ora actuala, sunt scoli unde invata si cate 30 de elevi intr-o incapere. De asemenea, introducerea educatiei timpurii, in crese, se loveste tocmai de lipsa acestor spatii, in care micutii ar trebui sa faca primii pasi si sa fie invatati primele lucruri.

Religia va fi obligatorie

Reprezentantii Ministerului Educatiei sunt insa optimisti. Intr-un comunicat remis presei, dupa intalnirea de la Sinaia, nu se precizeaza clar cine va asigura noile conditii pentru desfasurarea orelor. „In primul an de implementare a legii, invatamantul obligatoriu va fi de zece clase, incepand de la varsta de 6 ani cu clasa pregatitoare, urmand sa se asigure treptat conditiile pentru ca acesta sa devina obligatoriu”, se arata in comunicatul Ministerului Educatiei.

Religia insa isi gaseste un loc in noua lege, ca disciplina obligatorie, in ciuda numeroaselor dispute din anul scolar precedent. Astfel, numai la solicitarea scrisa a parintelui sau a tutorelui legal instituit al elevului de pana la 16 ani, respectiv la solicitarea scrisa a elevului de peste 16 ani, disciplina religie poate fi inlocuita cu o alta materie. Liderul sindical Gheorghe Izvoranu a precizat ieri ca ar fi de preferat sa se predea istoria religiei sau educatie religioasa in cadrul acestei ore.

SCHEMA SISTEMULUI Educatia timpurie > educatia ante-prescolara (0-3 ani)

Invatamantul obligatoriu > invatamantul prescolar: grupa mica, grupa mijlocie, grupa mare (3-6 ani)

Invatamantul primar: > clasa pregatitoare (6-7 ani) > clasele I-IV (7-11 ani)

Invatamantul gimnazial: > clasele V-IX

Invatamantul generalizat Invatamantul liceal: clasele X-XII / XIII

FARA EXAMEN UNIC

Dascalii vor da concurs la scoala

Conform proiectului noului Statut al personalului didactic, titulari vor fi profesorii care vor fi angajati in urma concursului de titularizare desfasurat la nivelul scolii. Contractul lor de munca va fi pe perioada nedeterminata. Cu toate acestea, o mare problema poate aparea atunci cand vor dori sa se transfere, din cauza ca scoala unde vor vrea sa se mute poate impune conditii la angajare.

Vor exista si dascali asociati, cei care vor promova concursul de selectie organizat tot la nivelul scolii si care vor avea un contract de munca pe perioada determinata. Din aceasta categorie vor face parte si stagiarii, adica cei care abia si-au terminat facultatea si care vor preda - timp de doi ani, cu norma intreaga, sau de trei ani, cu jumatate de norma - sub indrumarea unui mentor. Ulterior, ei vor fi obligati sa-si dea definitivatul.

Ne puteți urmări și pe Google News