Cercetatorii le-au dat de cap migrenelor

Cercetatorii le-au dat de cap migrenelor

Ei au descoperit regiunea din creier implicata in declansarea acestor dureri puternice care afecteaza peste 80% dintre oameni.

Cercetatorii francezi au descoperit o posibila cauza a migrenelor, arata „BBC News”. Oamenii de stiinta au observat ca o regiune a creierului, hipotalamusul, se activeaza in timpul crizelor.

Descoperirea ar putea folosi la fabricarea a noi medicamente care sa trateze acest tip de durere de cap foarte intensa. Rezultatele studiului sunt combatute, insa, de cercetatorii britanici. „E mult prea simplu sa crezi ca migrena este doar o afectiune a creierului sau a anumitor regiuni din creier. De fapt, aceasta este de fapt o afectiune de sistem si apare atunci cand o serie de factori din organism nu merg bine”, apreciaza profesorul Peter Goadsby, de la Institutul de Neurologie din cadrul Colegiului Universitar Londra.

Activitatea cerebrala, urmarita cu tomograful

Echipa de cercetatori de la Spitalul Rangueil din Franta a folosit tomografia pe baza de emisie pozitronica (PET) pentru a analiza activitatea in creier in timpul unei migrene. Pentru ca datele obtinute sa fie cat mai exacte, voluntarii au venit la spital imediat dupa declansarea crizei. In medie, persoanele monitorizate au ajuns in trei ore la spital, in conditiile in care o migrena poate dura intre patru ore si cateva zile.

Durerile de cap nu au fost induse

In comparatie cu alte studii, persoanelor monitorizate la Spitalul Rangueil nu le-a fost indusa durerea puternica de cap. „Cand induci migrena in laborator cu ajutorul diferitelor substante, nu mai observi activitatea hipotalamusului (n.r.- situat la baza creierului). In urma studiului am observat ca hipotalamusul are un rol important in declansarea migrenei. Pentru a dovedi acest lucru si pentru a aduce informatii suplimentare, vom mai face studii similare, insa inainte de declansarea crizei, si nu dupa, ca in cazul studiului de acum”, a declarat pentru „BBC News” conducatorul cercetarii, doctorul Marie Denuelle.

CAUZE

Noptile pierdute, factori declansatori Persoanele care sufera frecvent de migrene sunt hipersensibile si sufera frecvent inclusiv de dureri ale spatelui si maxilarelor, iar pielea lor se irita foarte usor. „Creierul acestor persoane primeste altfel semnalele durerii”, explica profesorul Peter Goadsby de la Institutul de Neurologie din Londra. Printre factorii care pot declansa migrenele se numara cofeina, bauturile de tip cola, alcoolul, noptile pierdute, epuizarea, saritul peste mese. Masajul, acupunctura si medicamentele antialgice sunt cateva dintre posibilele remedii. Fata de simplele dureri de cap, migrenele sunt insotite de tulburari abdominale, greata, varsaturi, constipatie ori diaree, sensibilitate la lumina si mirosuri puternice. Unele migrene se asociaza si cu tulburari de vedere („stele verzi”). (Mihaela Naftanaila)

Ne puteți urmări și pe Google News