Bucurestiul va fi buricul Pamantului. Cei mai puternici lideri ai lumii si cei mai influenti militari si diplomati de pe glob vin la Bucuresti, in perioada 1-4 aprilie 2008.
Motivul: Romania va gazdui in premiera Summitul Organizatiei Nord-Atlantice, un eveniment fara precedent, chiar si pentru istoria organizatiei.
Acesta este, totodata, si cel mai mare eveniment organizat vreodata in Romania.
La primavara, Romania va gazdui cel mai mare Summit din istoria de aproape sase decenii a NATO, dar si un Forum Transatlantic. Locul ales pentru desfasurare va fi Palatul Parlamentului, a doua cladire din lume, dupa Pentagon, si Cercul National Militar - pentru Forum.
Intre 1 si 4 aprilie 2008 vor fi prezenti la Bucuresti 3.000 dintre cei mai puternici oameni ai planetei, sefi de stat, sefi de guvern, ministri, diplomati si militari de rang inalt. Dar si 3.500 de ziaristi, de la cele mai prestigioase institutii de presa de pe glob. In total, vor fi prezenti in tara noastra reprezentantii a 49 de tari: 26 membre NATO si 23 de semnatare ale Parteneriatului pentru Pace.
Aproape o saptamana, Capitala va deveni astfel cel mai important centru de decizie politico-militara. Hotararile luate la Bucuresti vor face inconjurul lumii si vor influenta viitorul multor state, misiunile organizatiei, dar si imaginea externa a tarii.
Niciodata Romania nu a mai gazduit un eveniment de o asemenea anvergura. Responsabilitatea este, de aceea, pe masura: de la asigurarea securitatii unor lideri ca presedintele SUA, George W. Bush, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel, sau premierul britanic, Gordon Brown, la functionarea ireprosabila a serviciilor oferite delegatiilor oficiale si ziaristilor. Toate coroborate cu asigurarea unui confort rezonabil pentru bucuresteni.
„Nu va fi stare de „asediu””
Pentru bucuresteni, autoritatile romane au o singura grija: „Nu vrem sa cream senzatia de oras sub asediu si nici nu se va pune problema in astfel de termeni”, a declarat, pentru EVZ, Victor Micula, secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Diplomatul, fost ambasador in Argentina, a fost desemnat, la mijlocul anului, sa coordoneze organizarea evenimentului. Pe langa echipa sa, care aduna cateva zeci de persoane, va functiona si un Comandament National de Securitate al Summitului.
Organismul reuneste oficiali ai institutiilor romanesti cu atributii in domeniul securitatii nationale: SPP, SRI, SIE, STS, ORNISS (Oficiul Informatiilor Secrete de Stat), departamente din Ministerele de Interne si cel al Apararii, dar si reprezentanti ai NATO.
Din cauza caracterului de perimetru „zero”, locul de desfasurare al Summitului, Palatul Parlamentului, va fi impartit in trei zone de securitate, in functie de informatiile vehiculate: publice, informatii pentru cei cu certificate ORNISS, informatii secrete NATO, disponibile celor care poseda certificate speciale, eliberate de organizatie.
Tocmai de aceea, salariatii institutiilor care isi au sediul in fosta Casa a Poporului, cu exceptia angajatilor SPP, vor primi zile libere sau li se va asigura un sediu provizoriu (cum este cazul magistratilor de la Curtea Constitutionala).
Restrictii la hoteluri
Surse din anturajul organizatorilor sustin ca siguranta evenimentului se va afla in mainile a aproape 5.000 de ofiteri din MAp, 1.500 de la SPP si alte cateva mii din cadrul MIRA.
Desi planul de restrictii, in vigoare in zilele Summitului, nu a fost elaborat inca in detaliu, se stie deja ca acestea vor viza in principal circulatia pe culoarul de acces al delegatiilor oficiale, de la Aeroportul International „Henri Coanda”, la Palatul Parlamentului, imprejurimile cladirii, dar si ale hotelurilor unde vor fi cazati oficialii straini. Masurile speciale din jurul hotelurilor nu au fost stabilite inca, dar ele vor avea un grad maxim.
Pe de alta parte, in anumite perimetre, parcarea autovehiculelor va fi interzisa si este posibila chiar restrictionarea traficului aerian din zona Bucurestiului. De altfel, pentru securizarea spatiului aerian al aeroportului vor fi folosite cel putin doua elicoptere ale Ministerului de Interne. Acestea vor survola in permanenta zona.
Asistenta medicala
Tot in planul de actiune, autoritatile au prevazut si masuri legate de asistenta medicala destinata inaltilor reprezentanti straini. Astfel, in sapte spitale din Bucuresti, intre care Militar, Floreasca si Universitar, vor fi amenajate doua sau trei rezerve cu statut special.
Acestea se vor adauga blocului operator special amenajat pentru demnitarii romani, de la Spitalul Militar. Costurile vor fi suportate din bugetul de aproape 30 de milioane de euro alocat Summitului.
Separat, statul roman le va asigura gratuit delegatiilor oficiale 490 de automobile, de la limuzine la microbuze de opt locuri. Companiile furnizoare au fost deja contactate. In cazul in care participantii vor solicita suplimentarea parcului auto deja stabilit, acestia vor suporta cheltuielile.
Din informatiile existente, tara-gazda va asigura si elementele de birotica, echipamentele de securitate, aparatura pentru echiparea celor 13 sali de conferinte si a centrului media de la Palatul Parlamentului, plus cheltuielile de protocol.
In speta, atat pentru oficiali, cat si pentru ziaristii acreditati, vor fi organizate receptii la Palatul Cotroceni, la Ateneu si la Palatul Parlamentului. Este, de asemenea, posibil ca in acest circuit sa fie cooptat si Teatrul National.
AFACERE
Summitul misca turismul Alegerea Bucurestiului drept capitala-gazda a nu reprezinta doar o chestiune de politica externa, ci si o oportunitate de exceptie pentru afaceristii din turism. Astfel, 13 hoteluri vor pune la dispozitie camere pentru cazarea delegatilor straini, demersurile incepand inca din luna mai. Acestea sunt: Marriott (unde, sustin surse, va locui chiar presedintele Bush), Intercontinental, Hilton, Capsa, Radisson Sas, Ramada Majestic, Best Western Park, Sofitel, Ramada Plaza, Golden Tulip, Howard Johnson, Novotel si Crowne Plaza.
Alte cinci hoteluri vor fi destinate jurnalistilor straini. E vorba despre Lido, Ambasador, Phoenicia, Confort, din Vitan-Barzesti, si NH. Potrivit unor estimari, ar fi vorba despre aproape 1,4 milioane de euro pe zi cheltuiti pe astfel de servicii. Unele surse arata ca ofertele ar fi variat de la 100 de euro pe noapte la 600 de euro.
Reprezentantii Frantei si Angliei chiar s-ar fi plans de preturile piperate anuntate initial de hotelieri.
VACANTA. Pe de alta parte, autoritatile romane vor incerca si „sa goleasca” Bucurestiul de lume, pentru a facilita aplicarea planului de securitate, dar si sa organizeze concerte pentru cei care nu vor parasi orasul. In acest sens, angajatii din sectorul bugetar vor primi liber in zilele respective, scolarii vor intra intr-o minivacanta, iar agentiile de turism au fost deja contactate pentru a oferi pachete turistice in afara Capitalei. Traian Badulescu, ofiterul de presa al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), sustine ca tur-operatorii si-au facut deja planuri si mizeaza pe captarea catorva zeci de mii de bucuresteni. „Orice astfel de perioada trebuie exploatata la maximum. Vor fi sigur pachete turistice pentru Valea Prahovei, Bran-Moeciu, Buzau.
In plus, e si litoralul, care se va deschide mai repede datorita NATO. Hoteluri, de obicei inactive in acea perioada, ar putea intra in circuit”. Potrivit oficialului ANAT, firmele de turism se pregatesc sa organizeze minisejururi si pentru delegatii straini, care isi vor prelungi sederea. Circuitele vor viza imprejurimile Capitalei si chiar litoralul si Valea Prahovei.
BUGETUL
Aproape 30 de milioane de euro Sumele alocate desfasurarii Summitului de la Bucuresti ajung la 90,85 milioane de lei, aproape 30 de milioane de euro. Banii vor fi dirijati spre urmatoarele institutii: Administratia Prezidentiala, Senat, Camera Deputatilor, Cancelaria Primului-Ministru, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii, SPP, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Televiziunea Romana, Societatea Romana de Radio, Secretariatul General al Guvernului, Primaria Municipiului Bucuresti si Primaria Otopeni.
AGONIE SI EXTAZ
Bucuresti - al treilea Summit de referinta, dupa Madrid si Praga In iulie 2008, Romania va gazdui un Summit istoric al NATO. In ‘97, insa, la Summitul de la Madrid, aspiratiile Bucurestiului de a intra in randul statelor membre primeau un dus rece. In urma unei decizii influentate de SUA, Romania a ratat ocazia de a se afla pe lista primului val de aderare de dupa Razboiul Rece (Polonia, Cehia si Ungaria). In contrapartida, Washingtonul ne-a oferit atunci un „Parteneriat Strategic” si vizita din iulie a presedintelui Bill Clinton. Ulterior, dupa criza generata de atentatele de la 11 septembrie 2001, candidatura Romaniei a fost reexaminata. In noiembrie 2002, la Summitul de la Praga, Bucurestiul primea invitatia de a se alatura statelor membre.