Globurile cu cristale Swarovski, salvarea producatorilor romani

Globurile cu cristale Swarovski, salvarea producatorilor romani

Nu pot concura chinezariile ieftine si incep sa se adreseze cumparatorilor cu dare de mana.

Producatorii de globuri din Romania au renuntat la productia de serie, segment in care le era evident ca nu pot concura preturile produselor importate din China, si incep sa produca unicate atat pentru export, cat si pentru piata locala.

In urma cu un an, cei mai mari producatori de globulete de la noi puneau ruinarea afacerilor pe care le conduceau pe seama invaziei produselor din China. Doar exporturile mai aduceau venituri, dar unii dintre ei incepeau sa piarda teren si afara in fata asiaticilor.

Un nou start

Piata europeana le-a dat producatorilor romani o noua idee de afacere. „De anul viitor vom intra puternic pe productia de globuri scumpe, unicat, din cristal sau ornate cu foita de aur sau cristale Swarovski, imitatii sau originale. Nu doar europenii isi permit sa cheltuiasca mai mult pentru bradul de Craciun, ci si multi dintre romani”, ne-a declarat Florin Sarbu, unul dintre asociatii fostului producator Oberon Pucioasa, care acum se numeste Cristeam.

Firma va investi in principal in angajarea unor manufacturieri talentati, si mai putin in utilaje de productie, pe care le detine deja, dar sunt in prezent nefolositoare.

Compania si-a pierdut majoritatea partenerilor de la export, astfel incat veniturile vor atinge in acest an 100.000 de euro, fata de o jumatate de milion de euro, anul trecut.

Orneaza brazii americanilor

Directorul general al Prodglob, cel mai mare producator de globuri de la noi, spune ca a avut un an foarte bun. Globuletele suflate in sticla la Cluj-Napoca au ajuns in magazinele de decoratiuni interioare din Statele Unite si din aproape toate tarile europene si i-au adus lui Mihai Turcu venituri de o jumatate de milion de euro.

El pune cresterea businessului mai degraba pe seama disparitiei manufacturierilor din Polonia si Cehia, si mai putin pe invazia globurilor din plastic. „Globurile noastre nu concureaza direct cu cele din China, calitatea si pretul sunt complet diferite”, spune Turcu.

Pe piata romaneasca ajung mai putin de 20% dintre globurile din sticla create de Prodglob, acestea fiind comercializate doar in magazinele Selgros.

Preturile globuletelor pleaca de la 20 de centi si ajung pana la 5-6 euro, pentru cele cu ornamente pretioase.

Se poarta globurile kaki,cu margele

Targul de la Frankfurt din februarie a dat tonul in moda in materie de globulete pentru acest Craciun. „Se poarta globurile simple, albastre si kaki. Din sticla sau cristale. Daca albastrul era la moda si anul trecut, verdele inchis orneaza pentru prima oara bradul”, spune Cristina Sarbu, directorul general al producatorului Cristeam.

Globurile din China, mai ieftine si mai rezistente, dar mai putin stralucitoare, respecta in aceeasi masura moda stabilita la targurile de profil.

De trei ani a aparut si moda globurilor negre, care a prins foarte bine in America si in Germania, si inca nu a trecut. Spre deosebire de anii trecuti, s-au vandut foarte bine globurile cu margele. „Am aplicat pe globuri circa o jumatate de milion de margele, de toate culorile si formele, a fost o adevarata nebunie cu modelul acesta”, spune Mihai Turcu.

IN TIMISOARA

15 milioane de globuri pe an

Moranduzzo, o societate din comuna timisoreana Gottlob, fabrica cica 15 milioane de globuri si ornamente pentru pomii de Craciun, 5-6 milioane de metri de beteala si 200.000 de pomi ecologici, informeaza Rompres. Acestea sunt destinate pietei interne, dar mai ales celei externe.

„Daca, la inceput, in tara se cumparau strict globuri si beteala, acum cererea s-a diversificat si se cauta foarte mult ornamentele pentru infrumusetarea locuintei, de la coronite ornamentale pana la Ieslea cu pruncul Iisus, oameni de zapada, suporturi pentru lumanari sau alte obiecte de decor”, explica managerul societatii, George Coniac. (Consuela Stegarescu)

Ne puteți urmări și pe Google News