CHRISTIAN MITITELU: De la dolar la euro

CHRISTIAN MITITELU: De la dolar la euro

Declinul dolarului va transforma euro in principala moneda de rezerva.

Dolarul a pierdut din 2002 aproape un sfert din valoarea sa in raport cu alte monede. Nimic deosebit de grav; slabiciunea monedei nu reflecta neaparat starea economiei respective. Dolarul nu este insa doar moneda SUA. Fiind folosit preponderent in schimburile internationale, a devenit principala moneda de rezerva. Declinul dolarului ii afecteaza si pe altii; mai ales cand persista temeri, irationale, de o  prabusire.  

Temerile sunt generate de criza creditelor imobiliare americane. Ea a pus in cauza credibilitatea bancilor obligate sa stearga uriase datorii nerecuperabile, pe fondul unei incetiniri a ritmului de crestere economica in SUA. Banca centrala americana a reactionat reducand de mai multe ori dobanda de referinta, spre a relansa economia. Dar cu riscul incurajarii inflatiei si devalorizarii mai accentuate a dolarului.

Singurul aspect pozitiv al devalorizarii este stimularea exporturilor americane, ceea ce a permis reducerea deficitului de cont curent de la alarmantul 7a din PIB la 5,5a. Pe de alta parte, un dolar slab va determina economiile „emergente” din Asia - in primul rand China - dar si cele din Golful Persic sa-si diversifice rezervele monetare, mentinute in dolari (trei trilioane!). Pierd prea mult pastrand dolari sau investind in SUA. Vor fi tentate sa inlocuiasca dolarul cu euro. N-au facut-o inca deoarece dolarul slab, de al carui curs si-au legat monedele, inseamna exporturi ieftine.

Ca urmare, sufera economiile europene. UE importa din ce in ce mai mult din China, nereusind sa exporte acolo nici macar cat in Elvetia. Asa se explica de ce UE doreste aprecierea monedei chineze si redresarea dolarului. Altfel, se poate ajunge, folosind cuvintele presedintelui Sarkozy, la un „razboi comercial”.

„Dolarul e moneda noastra, dar problema voastra” le spunea candva europenilor un ministru de finante american. Intre timp, dolarul a devenit problema tuturor. Va fi nevoie de mai multa cooperare internationala, pentru a netezi tranzitia de la domnia dolarului spre o lume monetara multipolara.

Ne puteți urmări și pe Google News