Tun dupa tun cu sprijinul statului

Tun dupa tun cu sprijinul statului

Intentia guvernului de a privatiza mai multe companii din domeniul energiei prin listare la bursa nu-i va scapa pe romani de “baietii destepti”.

Listarea la bursa va atrage, pe termen scurt, investitii speculative care ar putea creste preturile energiei, sunt de parere economistii contactati de „Evenimentul zilei”.

Daca cel mai facil mod de a scoate profit ca investitor pe bursa sta in cresterea productiei si a preturilor, specialistii chestionati de EVZ considera ca romanii vor scoate mai multi bani din buzunare. In schimb, profiturile vor ajunge la companiile si intermediarii din domeniul energetic.

“Nu trebuie sa avem nicio ezitare in a lista sectorul energetic la bursa", declara Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, in urma cu trei saptamani.

Planurile de viitor ale ministerului includ companii precum Hidroelectrica, Romgaz, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si Nuclearelectrica.

Cine castiga si cine pierde?

“Trebuie sa fie clar un lucru. Anume ca listarea la bursa a unei companii precum Transgaz creeaza asteptari de crestere a preturilor, care se vor simti in buzunarele romanilor. Investitorii pun bani pentru a crea profit, iar cel mai rapid profit se obtine prin cresterea preturilor si a productivitatii unei companii”, ne-a spus Liviu Voinea, director general al Centrului pentru Economie Aplicata (GEA).

In privinta listarii companiilor energetice, economistul Daniel Daianu declara ca ”listarea nu va rezolva actualele probleme din domeniul energetic”.

“In aceasta piata speciala, listarea nu inseamna neaparat privatizare. Statul trebuie sa-si vada interesul deoarece cu privatizari de genul Petrom si cu listarea la bursa a companiilor din domeniul energetic nu rezolvam nimic. Ideal ar fi sa se gaseasca investitori institutionali, care sa faca ce a facut Erste la BCR”, a mai spus Daianu.

Efectele listarilor

Economistii sustin ca adevarata problema in domeniul energetic este managementul, iar o piata energetica libera va exista doar daca sunt eliminati “baietii destepti”.

De cealalta parte, unii lideri ai companiilor energetice  sunt de acord cu planurile guvernarii. Ei sustin ca listarea la bursa nu necesita investitori strategici si ca investitiile bursiere nu pot influenta preturile la care romanii cumpara energie.

De aceeasi parere este si Adrian Lupsan, director adjunct in cadrul firmei de brokeraj Intercapital Invest, care ne-a spus ca impactul asupra preturilor la consumatorii finali se produce foarte rar si la nivel minim.

“Bineinteles ca asa cum se intampla intotdeauna pe burse, cineva poate avea profituri anuale uriase. In cazul unor companii cu circuit inchis, precum Romgaz sau Transgaz, proprietarii de actiuni pot face profituri uriase”, mai spune Lupsan.

“Statul decide”

Atat Iakob Alexa, directorul general al Romgaz, cat si Traian Oprea, director general al Hidroelectrica ne-au spus ca nu se doreste atragerea de investitori strategici.

“Pana la urma statul, adica proprietarul, va decide cine va investi”, a precizat Iakob. Oprea crede ca listarea la bursa a Hidroelectrica este cea mai corecta solutie “pentru ca piata de capital va stabili adevarata valoare a companiei.”

Oficialii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si ai Ministerului Economiei si Finantelor, sustin ca piata de capital nu va influenta pretul la consumatori.

Constantin Botez, vicepresedintele AVAS crede ca investitorii bursieri vor aduce active si banii necesari retehnologizarii, pentru a-si creste valoarea actiunilor detinute.

Alexandru Sandulescu, director general in cadrul Directiei Generale de Politica Energetica ne-a declarat ca eficienta acestor companii va creste odata cu listarea la bursa si ca sunt asteptati orice fel de investitori.

Fiecare cu felia lui Daca Ministerul Economiei si Finantelor decide soarta unor companii energetice, AVAS are si ea partea ei de strategie pentru piata energetica din Romania.

Vicepresedintele AVAS, ne-a declarat ca s-au pus la punct planurile de listare la Bursa de Valori Bucuresti a complexului energetic Craiova si ca se pregatesc formalitatile pentru complexele Turceni si Rovinari.

Analistii economici nu vad cu ochi buni intentiile anuntate ale guvernului si cauta sa separe faptele de declaratiile cu iz electoral.

“Companii precum Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), nu se vor lista niciodata la bursa pentru ca nu sunt profitabile”, ne-a mai spus Liviu Voinea.

De cealalta parte, AVAS, actioneaza doar pe piata de capital si pregateste privatizari, dupa modelul strategic stabilit de Ministerului Economiei si Finantelor.

Vor mai fi scandaluri cu “baieti destepti”? Statul va continua sa influenteze managementul companiilor din domeniul energetic, crede brokerul Adrian Lupsan.

„In privinta problemelor pietei energetice din , scandaluri de genul <baietii destepti> si companiile <capusa> nu vor disparea prin listarea in piata de capital. Pentru populatie este nevoie doar de vointa politica. Doar prin anumite reglementari, populatia va plati mai putin pentru energia electrica. In prezent, companiile platesc mult mai putin, romanul simplu scoate mai mult din buzunar, iar intermediarii din domeniul energetic scot profit”, considera Liviu Voinea.

Alexandru Sandulescu, director in Ministerul Economiei si Finantelor, spune ca multe dintre contractele baietilor destepti sunt inca valabile pentru ca ”nimeni nu doreste sa isi asume clauzele contractuale prevazute in cazul rezilierii”.

”Listarea acestor companii la Bursa de Valori Bucuresti nu are legatura cu <baietii destepti>. Ei sunt de domeniul trecutului”, a precizat Sandulescu.

“Nu stiu daca vor mai fi scandaluri cu <baietii destepti> din domeniul energiei. Asta depinde de cine genereaza astfel de scandaluri”, ne-a spus Constantin Botez, vicepresedintele AVAS.

Piata energiei romanesti, de o “transparenta rar intalnita”

“Piata energiei din a ajuns la un nivel de transparenta rar intalnit la nivel european, mai ales in acest an”, a precizat Alexandru Sandulescu.

Oficialul Ministerului Economiei si Finantelor ne-a mai spus ca sistemul energetic va fi atat de transparent sau de opac pe cat decide Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei (ANRE).

Oficialii AVAS si directorii companiilor Romgaz, respectiv Hidroelectrica considera ca transparenta pietei energetice va creste odata cu listarile bursiere anuntate.

Contactati de EVZ, oficialii ANRE au refuzat sa faca vreun comentariu.

Ne puteți urmări și pe Google News