Ei sunt eurolocomotivele puse sa traga listele PSD, PD si PNL
- Adam Popescu
- 22 noiembrie 2007, 02:00
Cele trei partide au pus in fruntea listelor oameni obisnuiti cu drumurile la Bruxelles.
EVZ incheie azi prezentarea candidatilor in alegerile pentru Parlamentul European cu „sefii de lista” de la PSD, PD si PNL.
Titus Corlatean (PSD), Sorin Frunzaverde (PD) si Renate Weber (PNL) sunt personalitatile pe care principalele partide le-au pus in fruntea listelor lor de candidati, sperand astfel sa atraga mai multe voturi in euroalegeri.
Fiecare dintre ei este la prima experienta de „locomotiva” electorala. La PSD, calculul alegerii lui Corlatean a fost simplu: sa desemneze un candidat cu mare notorietate si cu imagine cat mai buna, care sa contrasteze astfel cu vechea eticheta de partid al coruptilor si care sa exprime cat mai clar ideea ca partidul s-a schimbat.
Pentru a redresa declinul electoral al PSD, partidul avea nevoie disperata de o locomotiva. Nu aceeasi situatie este si la PD. Avandu-l in spate pe Traian Basescu, pentru PD a contat mai putin cine este in frunte. Sorin Funzaverde a fost desemnat datorita bunelor contacte pe care le are cu popularii europeni. Tot el a fost si principalul „avocat” al PD in aderarea la grupul PPE. Frunzaverde este insa un politician vechi, cu 18 ani de activitate atat la putere, cat si in opozitie. De aceea, in cazul sau poate e valabil principiul conform caruia cine are batrani de care vrea sa scape elegant sa-i trimita la Parlamentul European.
Surpriza PNL
Renate Weber, cap de lista a PNL, a fost o adevarata surpriza in ceea priveste desemnarea candidatilor la Parlamentul European. Ca si PSD, si liberalii aveau nevoie disperata de o locomotiva. In plus, PNL avea nevoie sa sparga polarizarea electoratului de dreapta in jurul lui Traian Basescu si al PD. Din acest motiv a ales o personalitate din societatea civila care, completata cu imaginea tehnocratului Daniel Daianu, atragea simpatia electoratului fostei Aliante D.A., electorat dezamagit de figurile liderilor PNL sifonati in lupta cu Traian Basescu.
Ramane de vazut cate voturi vor reusi sa atraga pentru partidele lor fiecare dintre aceste „eurolocomotive”.
Titus Corlatean (PSD) CV > Varsta: 39 de ani;
> Starea civila: casatorit, un copil;
> Studii: Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti (1994), master in drept international si relatii internationale (1995), doctorand in Drept (2001)
> Activitate profesionala: diplomat in Ministerul Afacerilor Externe (1994-2001), secretar de stat in guvernul Nastase (2003-2004 ) la Departamentul Romanilor de Pretutindeni, deputat (2004), euroobservator si europarlamentar (2005);
> Activitate politica: vicepresedinte PSD (2005), secretar general al PSD.
Un diplomat de cariera trage lista PSD Titus Corlatean, capul de lista al PSD pentru euroalegeri, este, ca si Cristian Diaconescu, reprezentantul noii generatiii de politicieni social-democrati.
El face parte din echipa care a declansat modernizarea PSD, avand si o contributie personala la innoirea partidului. La Congresul PSD din decembrie 2006 s-a luat la „tranta” cu Miron Mitrea, unul dintre „titanii” vechiului PSD, castigand functia de secretar general al partidului.
La alegerile pentru Parlamentul European, datorita notorietatii si credibilitatii de care se bucura, Corlatean a primit misiunea sa traga lista PSD. Acestea nu au fost singurele argumente care au contat in nominalizarea sa. Pe langa experienta de sapte ani ca diplomat in Ministerul Afacerilor Externe, Corlatean cunoaste si Parlamentul European. Incepand cu 2005, a fost membru observator si apoi deputat in Parlamentul European, activand in comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne.
DESPRE EUROPA EVZ: Cu cat contribuie Romania la bugetul UE? Titus Corlatean: Anul acesta, contributia a fost 1,1 miliade euro si va creste progresiv in fiecare an, ajungand, in 2009, la 1,3 miliarde. Raspuns corect.
EUROPROMISIUNEA „Ma intereseaza sa impunem, alaturi de grupul socialistilor europeni, proiectul salariului minim european. Pentru Romania am si depus proiectul de lege care prevede ca salariul minim sa fie cel putin egal cu cosul de consum, adica 640 de lei. Un alt proiect este acela ca Romania sa devina canalul de comunicare intre UE si Republica Moldova.”
Sorin Frunzaverde (PD) CV > Varsta: 47 de ani;
> Starea civila: casatorit, un copil;
> Studii: inginer, doctor in stiinte economice, doctor in stiinte militare;
> Activitate profesionala: sef sectie Combinatul Siderurgic Resita (1985-1991), presedinte si director general Camera de Comert si Industrie Caras-Severin (1991-1996);
> Activitate politica: vicepresedinte PD, fost ministru al apararii, al mediului si al turismului, presedinte CJ Caras-Severin.
A mutat PD de la socialisti la populari europeni
Sorin Frunzaverde este artizanul schimbarii doctrinare a PD, care in 2005 a renuntat la socialisti in favoarea popularilor europeni. Dupa plecarea lui Traian Basescu la Cotroceni, Frunzaverde a vrut sa candideze la sefia PD cu o motiune populara. El a renuntat in momentul in care Emil Boc si-a insusit proiectul. Incepand din acel moment, Frunzaverde s-a ocupat de relatia cu PPE, PD reusind in mai putin de doi ani sa obtina statutul de membru cu drepturi depline al celui mai important grup politic la nivel european.
In plan intern, dupa experientele ministeriale din vremea CDR, in 2006, Sorin Frunzaverde a fost considerat a fi cel mai potrivit sa ocupe functia de ministru al apararii, vacant dupa demisia liberalului Teodor Atanasiu. De altfel, ministeriatul a fost si motivul pentru care el a refuzat initial sa candideze pentru Parlamentul European. Si-a reconsiderat pozitia cand a fost nevoit sa plece de la Palatul Victoria, cand PD a fost dat afara de la guvernare.
DESPRE EUROPA EVZ: Ce sunt fondurile structurale? Sorin Frunzaverde: Sunt fondurile acordate statelor membre pentru sprijinirea regiunilor mai putin dezvoltate. Raspuns corect.
EUROPROMISIUNEA
„Dorim sa construim un corp de specialisti care, alaturi de nivelul politic, sa confere functionalitatea prezentei noastre in PE. De asemenea, avem in vedere apararea intereselor cetatenilor romani aflati pe teritoriul UE. Pentru ca nu este vorba de imigranti, ci de cetateni ai UE.”
Renate Weber (PNL)
CV > Varsta: 52 de ani;
> Starea civila: necasatorita;
> Studii: Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti (1979);
> Activitate profesionala: avocat, Baroul Bucuresti, judecatoare ad-hoc la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg (ianuarie 2000);
> Activitate civica si politica: copresedinte al APADOR-CH (1994-1999), presedinte al Fundatiei pentru o Societate Deschisa din Romania (1998-prezent), consilier prezidential al lui Traian Basescu.
L-a parasit pe Basescu pentru Tariceanu Renate Weber a devenit cunoscuta in spatiul public romanesc ca o reprezentanta activa a societatii civile.
Ea s-a remarcat indeosebi in domeniul protejarii drepturilor omului, iar in plan politic a criticat dur derapajele puterii PSD-iste.
In 2004, a devenit consilierul pe probleme juridice al presedintelui Traian Basescu.
Intre cei doi au aparut neintelegeri pe unele subiecte precum legile sigurantei nationale, Renate Weber fiind nemultumita de faptul ca presedintele dorea sa ofere puteri prea mari serviciilor secrete.
La sfarsitul anului 2005, Renate Weber a demisionat din functia de consilier prezidential.
Incet, incet s-a apropiat de liberali, fiind avocatul guvernului la Curtea Constitutionala in cazul Cioroianu, iar ulterior acceptand locul 1 pe listele PNL la europarlamentare. (Romulus Georgescu)
DESPRE EUROPA EVZ: Care este durata mandatului presedintelui Parlamentului European? Renate Weber: Va referiti desigur la intelegerea dintre populari si socialisti potrivit careia presedintele Parlamentului European este schimbat la doi ani si jumatate. Raspuns corect.
EUROPROMISIUNEA
„Un proiect concret se refera la libertatea de miscare a cetatenilor europeni, in special a romanilor. Altul se refera la atragerea de fonduri pentru dezvoltarea rurala, iar un al treilea proiect - la protectia mediului, ma refer la o lege pentru un minerit responsabil.”
Cititi si: