De la deschiderea centrelor antifumat in luna august, care ofera tratamente gratuite, sute de romani au cerut ajutorul medicilor.
Aproximativ 830 de persoane s-au programat pentru o consultatie in centrele de consiliere pentru renuntarea la fumat din Bucuresti, Oradea si Constanta. Dintre acestia, in jur de 400 au primit deja ajutor de specialitate pana la inceputul acestei luni, arata statisticile prezentate ieri cu ocazia Zilei Nationale fara Tutun. Din cei 400, aproximativ 250 au primit deja medicamente gratuite care sa-i ajute sa renunte la acest viciu. Restul, fie au avut contraindicatii, fie nu au avut nevoie de medicamente. Adolescentii si tinerii cu dependenta de nicotina joasa, dar cu o dependenta psiho-comportamentala ridicata au fost indrumati catre psiholog.
Tratamentul gratuit este oferit in 11 orase
La Centrul din Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” au cerut consiliere in jur de 160 de fumatori. „In urma consultatiei, 108 persoane au primit tratament medicamentos, urmand sa revina din doua in doua saptamani pentru control si pentru o noua doza de medicament.
La a doua vizita, s-au prezentat 49 de pacienti, toti renuntand la fumat si continuand tratamentul. Persoanele care nu s-au prezentat la a doua vizita au fost contactate telefonic. O parte dintre ele au renuntat la fumat”, afirma Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului „Marius Nasta”.
57% dintre cei care s-au prezentat la Centrul de la „Marius Nasta” au fost barbati, cu o medie de varsta de 49 de ani. Cel mai in varsta fumator are 75 de ani, iar cel mai tanar, 18 ani. Grija pentru sanatate a fost motivul cel mai frecvent invocat de cei care au vrut sa renunte la fumat. Aproximativ 12% dintre fumatori au vrut sa renunte la tutun din cauza cheltuielilor prea mari pe tigari.
Programul „Stop Fumat” a fost lansat pe 24 august in Bucuresti, iar din 22 octombrie se desfasoara si in Alexandria, Brasov, Cluj, Constanta, Iasi, Lugoj, Oradea, Slobozia, Targu-Mures si Timisoara. Tratamentul medicamentos si consultatia sunt gratuite. „Programul a fost foarte bine primit, cererile pentru consultatii si tratamente depasind asteptarile noastre”, a mai spus medicul Magdalena Ciobanu.
Procentul fumatorilor din Romania a scazut in 2007 la 30%, fata de 33% in 2004.
ANTIFUMAT
Centrele unde puteti primi ajutor
Centrul de consiliere pentru renuntarea la fumat de la Institutul „Marius Nasta”, Bucuresti. Tel: 021/335.69.10/ 464; Spitalul Clinic Municipal Arad. Tel: 0257/280.145; Centrul de consiliere DSP Iasi. Tel: 0232/224.889; Spitalul Clinic de Pneumologie Oradea. Tel: 0259/416.141.
O lista completa a centrelor antifumat gasiti pe site-ul www.srp.ro. Informatii despre aceste centre mai puteti obtine si la 08008 STOP FUMAT sau la 08008.7867.38628. EXEMPLU
A renuntat la fumat la 72 de ani
Dupa 55 de ani de fumat, Ion Ciuculescu, in varsta de 72 de ani, a reusit sa renunte la tutun cu ajutorul medicamentelor si consilierii. A inceput tratamentul la Institutul „Marius Nasta”, din Capitala, anul acesta, pe 10 septembrie. Dupa 12 zile, chiar de ziua lui de nastere, nu a mai pus gura pe tigari. „Multi spun ca vointa e primordiala, dar nu e chiar asa. Eu am avut nevoie si de tratament, care m-a ajutat nespus de mult. Singuratatea si plictisul ma mai indeamna sa fumez, dar ma abtin. La bere nu am renuntat, iar cand ma duc sa mai beau una, stau in salonul de fumatori, sa-mi incerc gradul de rezistenta. Totusi, nu-mi place fumul de tigara, iar mirosul de pe haine imi repugna”, marturiseste barbatul.
Acum, se simte mai bine, iar analizele au aratat o imbunatatire a respiratiei cu 20%. Oboseste mai greu si urca mult mai usor pana la etajul 3 in blocul unde locuieste. Ion Ciuculescu a incercat de mai multe ori sa renunte la tutun, dar fara succes. In 1978 s-a operat de ulcer, iar dupa noua zile de la interventie si-a aprins iar tigara, contrar sfaturilor medicului. Tutunul i-a cauzat insa probleme pulmonare, iar de BPOC, boala respiratorie cronica cu care a fost diagnosticat, nu se va vindeca niciodata.