8.000 de imigranti anunta marea invazie asiatica

8.000 de imigranti anunta marea invazie asiatica

In timp ce mii de romani populeaza santierele din Israel, Italia, Spania sau Germania, antreprenorii din tara se pregatesc sa intampine primul val masiv de muncitori straini, majoritatea provenind din tarile asiatice.

In urmatoarele sase luni, in Romania vor sosi 8.000 de lucratori din China, India, Pakistan, Republica Moldova si Turcia, majoritatea urmand sa lucreze in constructii si in industria usoara.

„Comenzile au fost facute si suntem in perioada de testari. Primele esantioane vor sosi pe la sfarsitul lui februarie, inceputul lunii martie, cand reincepe sezonul in constructii”, afirma Roxana Prodan, presedintele patronatului firmelor de intermediere a fortei de munca. Potrivit acesteia, o parte dintre muncitori vor participa la proiectele infrastructura, respectiv constructia de autostrazi, care vor demara anul viitor.

Daca romanii pleaca in strainatate pentru minimum 1.200 de euro/luna, strainii vin la noi pentru circa 600-700 de euro/luna. „Angajatorul nu poate sa le dea mai mult decat muncitorilor romani. In plus, la aceasta suma se adauga bonuri de masa, cazare si plata orelor suplimentare”, spune Roxana Prodan.

La fel de costisitori, dar mai constiinciosi

Reprezentantii firmelor din constructii spun ca importul de muncitori este o solutie de avarie si nu presupune costuri mai mici, ba dimpotriva.

„Ne-am indreptat spre Asia pentru ca nu prea mai avem de unde sa luam forta de munca din Europa. Ne confruntam astfel cu o cultura diferita, care presupune costuri noi. Un exemplu este problema alimentatiei: asiaticii mananca doar anumite preparate, astfel ca angajatorul ar trebui sa caute si un bucatar specializat”, e de parere Adriana Iftimie, directorul executiv al Patronatului Societatilor din Constructii. Cel mai mare avantaj este ca  muncitorii straini sunt mai constiinciosi si muncesc mai mult decat cei autohtoni.

PRIMII CHINEZI DE PE SANTIERELE CAPITALEI

Muncitorii cersesc ore suplimentare

Au venit in Romania cu gandul de a castiga mai multi bani decat acasa, pentru a-si intretine familiile din zonele sarace ale Chinei. De doua luni, 19 chinezi electricieni si instalatori muncesc pe santierul Sema Parc din Capitala, alaturi de colegii romani, si au un singur gand: sa obtina cat mai multe ore suplimentare pentru a-si rotunji veniturile.

„Contractul lor dureaza un an, cu posibilitate de prelungire”, spune inginerul Florin Scarlatescu, unul dintre coordonatorii santierului. Toti sunt foarte bine pregatiti profesional si au fost testati inainte de a fi adusi in tara.

„Ne intelegem greu, pentru ca nu stiu nicio limba straina. Dar se straduiesc sa invete romaneste, au toti dictionare, intreaba cum se cheama fiecare unealta si inteleg deja cand li se da ceva de facut”, povesteste Ion Paun, sef de echipa in cadrul companiei Beta, firma care i-a contractat. Acesta spune ca ii distribuie deocamdata in echipa cu romanii, pana invata sa foloseasca toate uneltele. Ei au fost cazati in baraci construite in spatele santierului, incalzite si dotate corespunzator, alaturi de alti muncitori romani.

Shen Ji Bo are 30 de ani, este de profesie electrician si spune ca distanta de casa l-a obligat sa invete lucruri noi: acum spala rufe, gateste si merge la cumparaturi la Carrefour.

„Este greu fara familie, fara copii, mai ales seara. Aici doar strang bani si ii trimit acasa”, spune Shen Ji Bo. Cand e vreme rea, asculta muzica sau sta de vorba cu ceilalti colegi. Wany Chang Long, instalator de 31 de ani, a invatat chiar sa joace table de la ceilalti romani din campus. „Romanii sunt oameni de treaba. Problema este ca viata este foarte scumpa. In China, preturile sunt mult mai mici”, spune Wany Chang Long.

Nemultumiti de salariu

Zwo Chang Tic este cel care da glas nemultumirilor chinezilor. In varsta de 40 de ani, este cel mai varstnic din grup, instalator din regiunea Jilin - nordul Chinei. „Inainte sa venim, firma din China ne spunea ca vom castiga 1.300 de dolari. Acum aflam ca primim, de fapt, circa 600 de dolari”, reclama Chang Tic.

Reprezentantii companiei Consola, operatorul principal al santierului, sustin ca pe niciun santier din Romania chinezii nu ar putea castiga aceasta suma. „Cu tot cu taxele aferente si cheltuielile de transport, ne costa la fel ca muncitorii romani, nu-i putem plati mai mult si nici nu-i lasam sa munceasca suplimentar mai mult decat permite legea. Contractele se realizeaza prin intermediul unei firme de recrutare”, a declarat Nicolae Bostina, directorul Consola Grup.

Roxana Prodan, directorul Rom Manpower, care a adus grupul de chinezi, spune ca muncitorii se afla in aceeasi situatie ca romanii care au plecat in strainatate sa castige multi bani in scurt timp.

„Astfel de nemultumiri sunt inevitabile. Contractele sunt pentru un salariu de 635 de dolari, au fost scrise in ambele limbi, un rand in romana, unul in chineza, si au fost semnate de muncitori, care si-au pus si amprentele pe documente”, a afirmat aceasta. Salariul este insa mai mare decat cel din China, unde cei mai buni primesc 300-400 de dolari, fara alte beneficii.

Ne puteți urmări și pe Google News