"Nu conteaza ca sunteti oameni buni si muncitori"

"Nu conteaza ca sunteti oameni buni si muncitori"

 Crima de la Roma aduce schimbari in perceptia romanului de catre italianul de rand. Cuvintele de ordine sunt: „pedepse aspre” si „mai putine angajari”.

Imigrantii ilegali, Hagi si fetele frumoase. Aceasta este ordinea in care se prezinta, zilele acestea la Roma, caracteristicile ce alcatuiesc „brandul de tara” al Romaniei.

Campania de presa agresiva inceputa dupa crima de la Tor di Quinto impotriva imigrantilor veniti la munca in Italia a captat interesul intregii suflari romane, mutand atentia de la golul lui Mancini din meciul Roma-Lazio (subiectul de conversatie favorit al tuturor italienilor in cursul zilelor de joi si vineri) la intrebarea: cum scapam mai repede de cei aflati la periferia orasului?

In mod curios, „factiunea dura” a acestor convingeri este reprezentata de cei tineri, elevi de liceu sau proaspat inscrisi la facultate. In randul celorlalte categorii de varsta s-a instalat un fel de distinctie, chiar si relativa, intre imigrantii ilegali ce-si fac tabere din carton in imprejurimile orasului si ceilalti, care traiesc cu chirie in oras si au fost adoptati deja de catre patroni.

„Problema voastra e de imagine”

Multi dintre cei care se ghideaza dupa principiul „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte” in cazul crimei de la Tor di Quinto accepta ca ar putea fi influentati si de campania media inversunata din ultimele zile. Adalberto este taximetrist. Si-a construit o opinie asupra evenimentelor din ultimele zile mai mult din conversatiile cu clientii si discutiile cu colegii de breasla. Cu un zambet larg, proiectat in oglinda retrovizoare, acesta explica insa ca nici noi, romanii, nu trebuie sa picam in capcana potrivit careia italienii ne-ar vrea raul cu orice pret, indiferent de motive.

„Ce s-a intamplat in Quinto este doar o bucatica pe care presa a folosit-o pentru scopuri mai vechi. Problema cu voi, romanii, este una de imagine, zic eu. Nu conteaza cati dintre voi sunt oameni buni, muncitori, care-si repecta patronul si tara care le da bani. Problema este ca, din cand in cand, apare cate un caz de genul acesta si tot ce s-a facut pana atunci dispare. Prostitutie, batai intre grupuri, cersetorie, crime, furturi, in ce tara in care astfel de lucruri s-ar intampla, toate facute de romani, nu ati fi tratati la fel?”.

„Aveti noroc cu guvernul italian...”

Transferata in zona celor mai tineri si presupus informati, problema crimei de la Tor di Quinto capata valente neasteptate. Mariotto Albertinelli si Celia Marco sunt prieteni si au aceeasi varsta, 22 de ani.

Doar primul s-a gandit ce vrea sa faca in viitor (un post in presa), dar pana la momentul realizarii visului se plimba cu scuterul prin oras, iese cu prietenii si viziteaza Europa in fiecare an.

In discutia cu Mariotto despre romanii veniti la munca in Italia, cele mai des doua cuvinte rostite de catre acesta au fost "bastardi” („nenorociti”) si „cazzo” („rahat”), iar concluzia lui generala ar putea fie enuntata cam asa: „Pentru cazuri ca asta ar trebui reintrodusa pedeapsa cu moartea. Aveti noroc ca avem un guvern de tot rahatul, care se misca greu si vrea mai mult sa-si respecte angajamentele externe decat sa aiba grija de italieni.

Ii inteleg pe cei care cer ca astfel de persoane sa fie omorate; in momentul in care nu te mai simti in siguranta la tine acasa, ce sa faci?”. Iar daca il intrebi ce s-ar intampla in acest caz si cu cei veniti la munca ca infirmieri sau zidari si care nu s-au evidentiat prin nimic negativ, Mariotto iti va ranji larg si te va intreba: „Unde sunt astia?”.

„Cum de au plecat din Romania?”

Georgio Camillo are 42 de ani si conduce un restaurant situat in apropierea zonei turistice a Romei. In timp ce angajatii sai zbarnaie in jur, alergand in toate directiile cu farfurii si tipand unii la altii de parca s-ar certa incontinuu, Georgio fumeaza tigara de la tigara si povesteste ca, pana acum, a avut trei romani angajati. „S-au comportat impecabil, nu am ce sa le reprosez. I-as mai fi tinut, dar au plecat singuri de aici, banuiesc ca si-au gasit de lucru altundeva. Va spun, erau mai buni decat italienii mei, cu astia ma cert mereu”, zambeste patronul.

Cat despre crima care a ingrozit Italia zilele acestea, Georgio reface problema: „Aici nu merge sa ne intrebam de ce fac lucruri ca acesta sau de ce ar trebui sa-i expulzam, ci cum ajung aici. De ce-i lasa guvernul de la voi pe acesti oameni sa plece din Romania? Am auzit ca criminalul de la Tor di Quinto fusese gratiat la voi. Incredibil!”

„Eu sunt un om intreg la cap. Nu pot sa cer sa-i omoare sau vreo prostie de felul acesta. Da, expulzarea da, astfel de oameni nu mai au ce cauta in Italia. Tot ce va mai pot spune este ca voi fi mult mai atent, de aici inainte, cand voi mai angaja romani. Nu vreau sa-l aduc pe vreunul si seara sa-mi apara restaurantul la stiri...”, incheie patronul italian.

Cititi si:

ARHIVA

Autoritatile italiene au iesit la vanatoare de rromi  

Forum EVZ - La Repubblica  

La Repubblica face bilantul  

Nastase, vehement impotriva infractorilor romani  

Cioroianu: "Cetatenii onesti, adevaratii ambasadori ai Romaniei

Acesti barbari care ne rup de Europa 

Frattini ne ia apararea in cazul ororii din Italia

Italienii ne fac praf  

Romanii din italia, speriati de moarte  

Mailat a ajuns in Italia gratie unei legi schioape  

Romano Prodi, "zgaltait" de situatia romanilor 

Satra lui Mailat 

ASTAZI

Sotul femeii ucise, monument de durere 

Revista presei

Ne puteți urmări și pe Google News