Vasile Dancu, ideologul unui PSD fara Ion Iliescu

Vasile Dancu, ideologul unui PSD fara Ion Iliescu

In 2005 a complotat ca fostul presedinte, sa nu devina seful PSD. Acum, clujeanul vrea eliminarea sa din partid.

Cand spui Vasile Dancu spui grupul de la Cluj. Numele politicianului clujean este legat de miscarea de innoire a PSD petrecuta in aprilie 2005, cand a fost blocata revenirea lui Ion Iliescu la conducerea partidului.

Primele sale contacte politice au aparut datorita prieteniei cu politicianul clujean Ioan Rus.

Pana in 2001, cand s-a inscris in PSD si a ocupat functia de ministru al informatiilor in guvernul Nastase, Dancu a fost consultantul politic al lui Rus. In guvern a intrat la invitatia lui Nastase si la insistentele lui Rus. Intre 2001 si 2002 a fost principalul sfatuitor politic al lui Adrian Nastase, pentru ca apoi relatiile dintre cei doi sa se raceasca.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iremediabil, relatia cu Nastase s-a alterat dupa alegerile din 2004 pentru ca fostul premier nu a agreat proiectul de reforma propus de clujeni si a refuzat sa candideze la congres impotriva lui Ion Iliescu. Cel mai important succes politic al lui Dancu a fost blocarea revenirii lui Iliescu in fruntea PSD prin construirea alternativei Geoana.

Cel mai important proiect al sau de marketing politic elaborat pentru partidul condus de Geoana a fost acela de rebranding, care a constat in inlocuirea culorii albastre a PSD cu cea rosie. Dupa o vreme, si relatia cu Geoana s-a deteriorat, pentru ca in vara acestui an sa demisioneze din functia de vicepresedinte al PSD. Dancu ii reprosa atunci lui Geoana ca se lasa prea mult influentat de Viorel Hrebenciuc si Ion Iliescu si ca nu duce reformarea partidului pana la capat.

Intre timp, relatia cu Geoana s-a imbunatatit. S-a adancit in schimb prapastia dintre el si gruparea lui Ion Iliescu, deranjata de recentele afirmatii pe care le-a facut Dancu intr-un interviu. Atat divergentele cu Iliescu, cat si relatiile bune cu unii democrati precum Vasile Blaga, i-au determinat pe unii dintre PSD-isti sa-l considere pe Dancu omul lui Basescu din PSD. De altfel, politicianul clujean, alaturi de Ioan Rus, a fost printre sustinatorii orientarii PSD catre o colaborare cu PD.

Ministrul

Pentru Vasile Dancu a fost infiintat special un minister intitulat al Informatiilor Publice. Ca ministru, Dancu a coordonat elaborarea legii privind liberul acces la informatiile publice, Legea transparentei in administratia publica, Legea petitiilor si strategia pentru imbunatatirea situatiei rromilor.

Dupa ce a cazut in dizgratia lui Nastase, ministerul sau a fost desfiintat si transformat in Agentia de Strategii Guvernamentale. Ca sef al ASG, Dancu s-a ocupat de campania referendumului din 2003 pentru modificarea Constitutiei.

Profesorul

Inainte de a intra in politica, Dancu a defasurat o activitate didactica in domeniul sociologiei la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. In prezent este profesor universitar si conducator de doctorate.

De-a lungul carierei universitare, Dancu a elaborat studii si articole de specialitate si este autorul a sapte volume.

Sociologul Vasile Dancu a devenit cunoscut in postura de director al Institutului de cercetari sociologice Metro Media Transilvania. In 1994, impreuna cu patru colegi profesori de la Universitatea „Babes-Bolyai”, a fondat si MMT, coordonand studii si sondaje politice, si exit-polluri. In 2001, odata cu intrarea in guvernul Nastase, a renuntat la actiunile de la MM, cesionandu-le partenerilor sai. Consultantul

De la intrarea in politica, Dancu si-a pastrat imaginea de tehnocrat, de specialist pe zona sociologiei si a marketingului politic, de ideolog si strateg al unor miscari politice. Disputele personale cu politicieni precum Ion Iliescu si Marian Vanghelie l-au obligat insa sa iasa in linia intai, sa devina din strateg al culiselor combatant politic.