Serviciile secrete germane incearca sa obtina permisiunea legala de a implanta virusi in calculatoarele persoanelor suspecte, care sa scaneze fisierele, fotografiile, inregistrarile audio si alte documente personale, cu scopul de a preveni eventuale atentate teroriste, scrie cotidianul american "Los Angeles Times".
Legislatia referitoare la supraveghere, extinsa dupa atentatele de la 11 septembrie, a permis mai multor guverne occidentale sa monitorizeze telefoanele si mesajele electronice, conversatiile on-line ale militantilor islamisti si site-urile internet accesate de suspectii de terorism.
Romania, Cipru, Letonia si Spania au adoptat deja o serie de legi care permit astfel de „verificari on-line”, potrivit Ministerului german de Interne, care a derulat o ancheta informala in Europa. Elvetia si Slovenia par sa permita, de asemenea, astfel de practici de securitate, iar Suedia urmeaza sa adopte legi similare, arata raportul citat.
Statele europene au depus eforturi in ultimele luni pentru adoptarea unor noi masuri de combatere a terorismului, in urma recentelor arestari operate in Marea Britanie, Danemarca si Germania, care dezvaluie o prezenta tot mai numeroasa a militantilor islamisti in Europa.
Noi euromasuri antitero
Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, urmeaza sa prezinte pe 6 noiembrie un nou pachet de masuri de combatere a terorismului care ar putea cuprinde propuneri privind blocarea site-urilor care contin retete de fabricare a bombelor si incriminarea tentativelor de recrutare on-line a teroristilor.
Politia germana sustine ca posibilitatea de a perchezitiona calculatorul unui suspect si de a-l confisca ajuta in unele imprejurari, dar exista situatii cand fortele de ordine obtin informatii cruciale prin implantarea unui virus care se activeaza cand suspectul deschide atasamentul unui mesaj electronic. Serviciile germane de securitate au fost nevoite sa renunte la astfel de practici in luna februarie, cand Curtea Federala de Justitie a decis ca sunt ilegale.