Acest numar ascunde tot atatea drame. E vorba despre familiile care, asemeni Lianei Stanciu, se zbat sa-si salveze copiii de o boala cumplita. Peste 10.000 de copii romani sunt tratati anual de cancer in cinci spitale care au si sectii de oncologie pentru copii.
Mii de copii din Romania sunt tratati anual de leucemii ori tumori maligne. Pe scurt, cancer. In jur de 500 de cazuri similare cu al Teodorei sunt depistate anual de medicii din cinci spitale care au sectii de oncologie pentru copii. „In fiecare zi traim o drama”, spune, cu ochii in lacrimi, mama unei fetite de 5 ani bolnava de leucemie, internata de patru luni in Spitalul de Copii „Marie Curie” din Bucuresti.
Locul de joaca al micutilor bolnavi este spitalul. Luni intregi stau internati pentru a urma tra-tamentele agresive cu citostatice, care ii storc de viata. Sunt palizi, ochii le sunt in lacrimi mai mereu, iar pe corp au intepaturi de la numeroasele tratamente pe care le indura. Jumatate dintre ei au sanse sa supravietuiasca in Romania, daca ar fi tratati in tari mai dezvoltate, acestea ar creste cu 20%-30%.
Copiii sunt plimbati intre spitale
Reteaua de spitale in care pot fi ingrijiti copiii bolnavi de cancer este mai putin dezvoltata si dotata decat cea pentru adulti. Spitalele de copii sunt prost echipate cu aparatura (nu au tomografe sau aparate pentru rezonanta magnetica), nu exista un singur loc unde micutii sa primeasca tot tratamentul, iar in multe cazuri sunt plimbati intre spitale.
„Ar fi foarte important sa avem totul in acelasi loc: la Spitalul „Marie Curie” se poate face chimioterapie, se fac operatii, dar nu avem radioterapie (n.r. - iradiere necesara in tratarea unor copii). In aceste boli, totul se face in echipa: conteaza mult sa poti realiza si teste complicate de anatomopatologie (analize care depisteaza natura tumorii canceroase). In spital avem anatomopatolog, insa nu avem imuni-histero-chimie, iar analizele le trimitem la Institutul „Victor Babes”„, explica medicul Cristian Scurtu, seful Sectiei de oncopediatrie de la Spitalul „Marie Curie”.
Medicul afirma ca protocoalele de tratament indicate pentru micuti sunt similiare cu cele din strainatate, insa in acest moment in spital nu exista un medica-ment performant (daunoblastin), necesar in curele de citostatice. „Am facut progrese majore in ultimii zece ani, mortalitatea este mai mica, iar peste 50% dintre cei tratati supravietuiesc. In afara, sansele de supravietuire sunt de 70%-80%”, completeaza doctorul Cristian Surdu.
O analiza, 100.000 de euro
Testele performante de citogenetica si biologie celulara ar putea depista cu precizie stadiul bolii acestor copii, iar tratamentele moderne, aplicate tintit, le-ar putea prelungi viata.
„La noi, nu se pot face unele analize de baza ale tumorilor ori teste care presupun diferite culturi de celule. Serviciile de imunologie ar trebui serios dezvoltate”, este de parere medicul pediatru Ingrid Miron, sefa Sectiei de hemato-oncopediatrie „Sf. Maria” din Iasi.
O singura analiza performanta poate costa intre 100.000 si 170.000 de euro. „Costurile sunt ridicate deoarece aparatele de diagnostic sunt foarte scumpe. La fel si reactivii care se folosesc. Este vorba despre analizarea unor structuri submicroscopice”, detaliaza medicul Marghit Serban, sefa Clinicii de Hemato Oncologie din Timisoara.
Medicii spun ca de multe ori sunt nevoiti sa apeleze la clinicile de oncopediatrie din strainatate, unde sunt angajati doctori romani. „Anul trecut am trimis 20 de copii la transplant de maduva, intr-un centru din Torino (Italia). Micutii au fost tratati cu banii lor, nu cu ai nostri!”, povesteste medicul Ingrid Miron. O alta problema ar fi slaba dezvoltare a retelei de oncopediatrie din tara. „Exista doua centre la Bucuresti si cate unul la Iasi, Timisoara si Targu-Mures”, comenteaza dr. Ingrid Miron.
Sansele de vindecare depind de tipul tumorii
Cele mai frecvente cancere la copii sunt leucemiile si tumorile maligne. In primul caz este vorba despre un cancer al celulelor care circula prin sange (n.r. - inmultire haotica a leucocitelor). In cel de-al doilea, apar formatiuni la nivelul diferitelor organe din corp. „In anumite situatii, acestea pot fi extirpate, iar procentul de vindecare poate sa fie si de 80%”, explica medicul Marghit Serban, sefa clinicii de Hemato Oncologie din Timisoara.
SUPRAVIETUIRE
Copiii sub un an au cele mai mici sanse
Cel mai rau este cand afectiunile oncologice apar la copii care nu au implinit un an, din cauza sistemului imunitar insuficient dezvoltat. Sanse mai mari au copiii intre 2 si 9 ani, care au o mai buna capacitate de regenerare. In plus, nu conteaza doar tratamentul pe care il fac micutii, ci si felul in care sunt hraniti.
Sunt familii care nu le pot asigura acestor copii o alimentatie bogata in vitamine. Pentru un copil bolnav de cancer, tratamentul pe o luna poate costa intre 30 si 100 de milioane de lei. Studiile epidemiologice au aratat ca exista o legatura intre aparitia cancerului la copii si infectiile virale. „Mai sunt implicati factorii genetici si cei de mediu (radiatii, poluare), care pot determina modificari in AND-ul copiilor inca de la nastere sau in timpul vietii”, explica doctorul Ingrid Miron.
LIPSURI
Cazuri greu depistate
Medicii spun ca numarul cazurilor de cancer la copii este in crestere. Daca in 2005 erau tratate peste 1.300 de cazuri de cancer la copiii sub 1 an si peste 7.300 la cei cu varste intre 1 si 14 ani, anul trecut au fost inregistrate in spitale peste 2.100 de cazuri, respectiv 8.575, dupa cum arata rapoartele Centrului National de Calcul si Statistica Sanitara.
La adulti, statisticile de la noi arata mai bine decat cele din tari din Vest, insa cauza principala este faptul ca, in Romania, multe cazuri nu sunt depistate. Spre exemplu, in Elvetia, anual sunt diagnos-ticate cu aceasta boala 1.300 de persoane la 100.000 de locuitori, arata statisticile OMS. In Ungaria, sunt 770 de bolnavi de cancer la 100.000 de locuitori, iar in Bulgaria, numarul bolnavilor ajunge la 376. In Romania au fost depistati de patru ori mai putini bolnavi decat in Elvetia.
CAZUL TEODORA
S-au strans 208.000 de euro pentru fetita Lianei
Teodora, fiica Lianei Stanciu, a inceput ieri batalia cu cancerul. Clinica vieneza a confirmat inca de dimineata plata sumei solicitate in avans (jumatate din costurile totale de internare si tratament, adica 40.000 de euro transferati inca de vineri in Austria), iar fetita a putut incepe sedintele de chimioterapie.
Mihaela Radulescu, care a strans deja aproape 208.000 de euro din donatii, a trecut ieri, prin transfer electronic, 78.000 de euro in contul deschis de Mihai Georgescu la Viena. Familia Teodorei a primit pana acum in total 118.000 de euro, iar restul de bani stransi din donatii vor fi transferati in cursul zilelor urmatoare. Nu se stie inca, spun apropiatii celor doi, care va fi costul final al tratamentului.
Pentru internare, investigatii si o prima serie la chimioterapie, costul anuntat de clinica din Viena este de 80.000 de euro. Durata terapiei poate varia, modificand astfel si pretul.
In tara au continuat ieri donatiile. Printre cei care si-au oferit sprijinul s-a numarat si Miorita Videanu, care a donat 17.000 de euro, Dragos Tantareanu, fiul omului de afaceri Cristian Tantareanu (200 de milioane), Daciana Sarbu (1.000 de euro), Ilie si Amalia Nastase (50 de milioane), Dragos Bucur (cinci milioane) si Raluca Moianu (2.000 de euro).
POVESTI DRAMATICE
Diagnosticat cu leucemie la 4 ani Marian, 4 ani, a fost diagnosticat cu leucemie la inceputul acestei luni. Parintii si-au dat seama ca ceva nu e in regula cu micutul cand au vazut ca e din ce in ce mai palid si ca are dureri de burta.
„Prima data am fost cu baietelul la circa din satul Lanuri (jud. Constanta), unde locuim. De acolo mi-au zis sa mergem la spitalul din Constanta. Aici am stat patru zile, timp in care baietelului i s-a facut transfuzie de sange. Medicii mi-au spus ca este suspect de leucemie si ne-au trimis la Spitalul „Marie Curie”. Aici, a fost diagnosticat cu leucemie”, povesteste, cu lacrimi in ochi, mama copilului. Acum, Marian face tratament cu citostatice si cortizon. Va mai sta in spital doua luni si jumatate, dupa care va face o pauza de trei saptamani si va relua tratamentul.
Mama baiatului nu gaseste nicio cauza care a dus la imbolnavirea lui. „Nu cunosc pe nimeni din familie care sa mai fi avut leucemie. Urmaream stirile la televizor si am mai vazut cazuri asemanatoare. Cred ca si oamenii simpli ar trebui ajutati, nu doar vedetele”, mai spune mama baietelului.
„Vreau sa merg din nou la scoala”
Anita are 14 ani si a fost diagnosticata cu cancer osos. Ne-a povestit despre boala ei din proprie initiativa si si-a pastrat mereu increderea. In urma cu sapte luni, medicii i-au amputat piciorul, iar dupa o alta luna, a suferit o operatie la plamani. „La inceput, am observat ca Anita mergea schiopatand. Am fost cu ea la spitalul din Tecuci (Galati) si ne-au trimis la Spitalul „Marie Curie”, unde a fost diagnosticata cu cancer osos”, isi aminteste mama fetitei inceputul dramei.
Acum, Anita trebuia sa fie in clasa a 7-a, dar a fost nevoita sa renunte la scoala cand s-a imbolnavit. „Dumnezeu mi-a dat putere sa merg mai departe. Vreau sa merg din nou la scoala. Vreau sa invat si sa lucrez ca sa fac bani. Imi doresc sa-mi cumpar si un laptop”, isi arata optimismul fetita de 14 ani.
Parintii Anitei nu lucreaza si mai au de ingrijit inca sase copii. Mama sta cu ea in spital, iar tatal are hernie de disc si nu si-a mai gasit serviciu. „Ne descurcam din voia lui Dumnezeu”, isi explica femeia situatia. (Ramona Samoila)
Cititi si Romanii, invidiosi pe necazul altuia.